Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Népszámlálás előtt: magánügy-e a hitem?

2022. augusztus 30. - Cardinalis

Lassan tíz éve már, hogy egy Amerikában élő, de magyar származású, a szakmában közismert, dokumentumfilmek készítésével foglalkozó hölgy, törölt a facebook ismerősei közül.

- Maga a legutóbbi posztjában azt írta, hogy görögkatolikus! – szólított meg privát üzenetben.

- Görögkatolikusnak kereszteltek, van hitem, el-eljárok templomba is – válaszoltam, nem sejtve, hogy ezzel a vallomással mit kockáztatok..

- Ez a maga dolga! Ez nem tartozik senkire! – válaszolta. – Maga újságíró! – senkinek sem lenne szabad tudni, hogy maga keresztény, muszlim, vagy éppen buddhista – így folytatta. – Maga ezzel, befolyásolja  az embereket! – vonta le a végső következtetést.

- Azt gondolom… - próbáltam leírni a válaszom, de igazából nem volt kinek.

- Ezzel elveszített egy ismerőst! Good bye! – és nem csupán törölt, le is tiltott.

Sokáig gondolkodtam rajta, vajon igaza lehet-e. Kell-e azt tudni nézőnek, olvasónak, bárkinek, hogy egy újságíró katolikus, református, vagy éppen kínai univerzista. Befolyással üzérkedés-e nagy nyilvánosság előtt hitet tenni a hitemről? Sajnos ilyen vagyok, a legelképesztőbb kritikán is elgondolkodom, hátha a „kritikusnak” van igaza.

De ebben a kérdésben aztán úgy éreztem, nincs és nem is lehet a filmes hölgynek igaza. Ha én büszke vagyok a görögkatolikusságomra, büszke vagyok arra, hogy az apai nagyapám tehetős ember lévén hozzájárult a nyírbátori görög templom építéséhez, vagy szerettem hallgatni, ahogy a rendkívül nyakasan református Kodácsi nagyapám azt énekli; Tebenned bíztunk eleitől fogva, ha nekem a hitem fontos, ha komolyan veszem Jézus imperatívuszát, hogy aki megvallja, azt Ő is megvallja az Úr előtt, akkor nekem nem kell szégyellenem, nem kell titkolnom, magánügyként kezelni a kérdést.

És nehogy azt tessék gondolni, hogy ez valami görögkatolikus reklám, propaganda. Ez kérem egy botcsinálta szeretethimnusz. Mert szeretném hinni, minden munkámban ez vezérel. Szeretném hinni, hogy a szeretet kérdésében hiteles tudtam maradni. Mert tudom, hisz én vagyok legjobban bűneim ismerője, hogy annyi mindenben lesz sáros, simlis, hiteltelen az ember.  Az élet néha úgy bekoszolja, de abban nem lehet hiteltelen, hogy legalább a munkájában, álmaimban ne tükröződjön a szeretet.

És tessék csak végiggondolni, amikor egy édesanya főz, amikor egy kőműves falat rak, amikor egy sofőr embereket szállít, minden munkában, minden megfeszített izomban benne lehet a szeretet. Ahogy minden írásban, riportban, interjúban…

És ezt a sok-sok betűt azért véstem ide, mert októberben és novemberben népszámlálás lesz. Akkor majd megkérdezik, hogy tartozunk-e valamilyen egyházi felekezethez és, ahogy eddig is, én majd büszkén mondom, írom; görögkatolikus vagyok!

Még akkor is, ha ezzel Amerikában élő, ismert dokumentarista ismeretségét kockáztatom…   

(a mellékelt fotót a felújítás alatt álló, nyíregyházi Szent Miklós Görögkatolikus Székesegyházban készítettem)

20220804_083007_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr1417919375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antisocialnetwork 2022.08.30. 18:16:26

Az érdektelenség opció.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.08.30. 19:06:18

Nekem nyolc vallásom van és nem titok, csak megvallani sem tudnám őket, ha még akarnám sem mert nincs rá lehetőség. Csak egyet engednek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.30. 21:13:33

"Ha én büszke vagyok a görögkatolikusságomra..."

Izgalmas a szóválasztás. Érdekelne, hogy a régóta Amerikában élő hölgy hány büszkét csapott már fejbe otthon. Mivelhogy arrafelé ez ma tilos. Talán ezért töltötte ki rajtad a dühét.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.30. 21:15:43

Aki egyébként a hitét egy név nélküli kérdőíven nem meri megnevezni, akár azt, hogy ateista, az térdet hajt az elnyomás előtt. :-]

arthurthedent 2022.08.30. 22:06:57

@Androsz: Nincs olyan, hogy név nélküli kérdőív. ;)

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.08.31. 00:08:30

@Androsz: Kérik a nevet is. Ahogy a kérdőív mintán láttam.

HgGina 2022.08.31. 01:46:03

Római kaotikus vagyok, lesz ilyen válaszlehetőség?
Ha nem, az diszkrimináció.

Kivlov 2022.08.31. 08:17:37

Magánügy. De ha megérdezik, minek titkolni? Nem szíriában vagyunk, b+.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.08.31. 08:22:58

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

A monoteizmusnak a panteizmus és a naturalizmus fogja a végét jelenteni és nem az ateizmus. Mert az ateizmus csak egy sajátságos tagadásvallás. Ezt jól látod. Valóban legalább, vagy még nagyobb emberi butaság az ateizmus, mint a JahveZsidóSátánIsten és annak avatárja ZombuiJézuska hit.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.08.31. 08:26:53

A témában ajánlott vitafórum:

Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »
Isten összeszámlálás
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9239101

morph on deer 2022.08.31. 08:45:12

Ezzel csak az a gond, ami elsőre felmerül: ki kérdezte? Mert ha a vallás a téma úgy általában, és annak személyes aspektusai is felmerülnek, akkor teljesen helyénvaló, a fenti alapállás, az nem okoz gondot senkinek.
Viszont most megtudtuk, hogy a szerző büszke a vallására és a vallásosságára, ezért tartotta fontosnak ezt az információt közölni, és nekem ezzel van gondom.
Eleve nem állom a hencegőket, legyen szó bármiről. Nem kedvelem azt, aki bármiről legyen is szó, az orrom alá dugja az elért eredményeit, a végzettségét, pozícióját, vagyontárgyait, stb, ami szinte kizárólag valamilyen önigazolási kényszer hatását mutatja: a személy kevésnek érzi magát emberként, tehát valamilyen külső attribútum felmutatásával akar többnek, jobbnak látszani, nem csak önmagánál, de a többieknél jobbnak is, akit szerinte emiatt nagyobb elismerés kell, hogy megillessen.

Az jó, ha valaki a vallását és a vallásosságát pozitív élményként éli meg, ha a vallás útmutatása szerinti élet neki tökéletes, de könyörgöm, kinek mi köze ehhez?
Miért szükséges kéretlenül ezt más orra alá dörgölni? Hogy ezáltal ő többnek és jobbnak érezhesse magát, mint a másik..?
“… az én apukámnak meg CSÉB-je van!”

Igen, lehet hivatkozni a nagypapára, aki tett a közösségéért, függetlenül attól, hogy az éppen egy vallási közösség volt, ez egy dícséretes dolog, valóban elismerésre méltó!
A nagypapa elismerésére, mármint.
De ebben az esetben a nagypapa is, és a vallás is mint értéknövelő tényező, mint minőségjelző tanúsítvány szerepel, amitől szebbnek, jobbnak tűnik valaki elsősorban a saját szemében, de szándékai szerint ezzel a közönséget is ebbe az irányba próbálja befolyásolni.

Én készséggel elhiszem, hogy ez nem a megfogalmazott cél a szerző részéről, mivel tudom, hogy belülről mindez nem így látszik, de kívülről igen. A vallás egyébként is egy személyes kapcsolatot feltételez az érdekelt és az ő hite között, és komolyan mondom, ennek az intimitása csak rájuk tartozik, ahogy például a hálószobatitkok is, mert ez az övék.
Hacsak nem arról van szó, hogy ez most a hencegés divatos tárgya, ahogy celeb körökben a plasztikai műtét, meg a ki kivel mit tett rovat….

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2022.08.31. 08:46:10

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Nem rejtett, hanem egyértelmű és logikus istenhit. Mert ugye ott Isten a természet és a mindenség. Az univerzum és a multuniverzum és minden egyes ember és élőlény együttesen. Ez egy kiterjesztett vallásos GAIA (Földanya) szerű dolog.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.08.31. 08:48:08

@morph on deer:

Ezt hogyan lehet beírni a kérdőívre? :

Nekem nyolc vallásom van
erkolcstan.blog.hu/2020/02/06/nekem_nyolc_vallasom_van

Ez nem csak egy gyógyító vakcina mém, hanem tényleg így is van. Fel is sorolom, nagyjából felvételük időrendi sorrendjében. 1. Csecsemőkori keresztelésből kifolyólagos kényszervallás: Görög Katolicizmus. 2. Gyerekkori: panteizmus. 3. ifjú kori: ezotéria/new age jellegű morfogenetikus mező/ Gaia 4. Kezdeti felnőtt kor: Zen-buddhizmus 5. Felnőtt kor: Saját alapítású vallás P-DOX Semmiben Sem Hívők 6. Érett felnőtt kor: Jedi Rend Mestere 7. Komoly felnőttkor: Vallásalapító Vallás (minél többet) 8. Bölcs felnőttkor: Nevetés a Legfőbb Szentség Vallás

Tehát a vallásokat sem szabad annyira lenézni, hogy azt gondoljuk egy elég és az tökéletes is a számunkra.

birkamenet 2022.08.31. 09:03:51

A fidernyákok vallása: orbán.

_Alex__ 2022.08.31. 09:47:22

@Iván Gábor IGe: nem tudom trollkodsz-e (sajnos feltételezem, hogy igen), de nyilván az a releváns amelyik közösséghez aktuálisan érzed, hogy tartozol, ha van ilyen. Ha nincs nincs, nem szégyen csak egy kicsit szomorú, nem kell gyenge vicceket csinálni a kérdőívből mert statisztikailag nem releváns.

Iván Gábor IGe · vilagnezet.blog.hu 2022.08.31. 09:54:16

@_Alex__:

Troll pszichivirulógiailag az Eretnek megfelelője
erkolcstan.blog.hu/2022/06/08/troll_pszichivirulogiailag_az_eretnek_megfeleloje

Sokaknak bugyuta szavajárása a trollozás, pedig hát troll is egyfajta vallás és Istenféleség, Isteni mellékszereplők, mint a judekereszténységben például az angyalok. ... Ja és a téves hiedelemmel ellentétben nem rosszat tesznek, hanem segítenek az általuk kiválasztottaknak.

"A troll egy lény az északi folklórban , beleértve a skandináv mitológiát is . Az óskandináv forrásokban a trollokként leírt lények sziklák, hegyek vagy barlangok elszigetelt területein élnek, kis családi egységekben élnek együtt, és ritkán segítenek az embereknek."

Van persze ettől eltérő konkurens vallási értelmezése is:

"A későbbi skandináv folklórban a trollok önálló lényekké váltak, ahol távol élnek az emberi lakhelytől, nem keresztények , és veszélyesnek tartják az emberre."

" Az óskandináv troll és troll főnevek (különböző jelentése "ördög, démon, vérfarkas , jötunn ") és a középfelnémet troll, trolle "ördög"..."

Tehát a troll kifejezés eredendően egyben egy eltérő vallási szitokszó is, hasonlóan, mint a pogány, vagy az eretnek.

Nevezhetjük persze a zsargonban ma már skandináv kerti törpéknek is őket, mert sok helyen és országban már csak hasonló szerepkört töltenek be. Napjaink netes vitáiban viszont:

A Troll valójában nem jelent mást, mit azt hogy ERETNEK. Azaz szembeszegülő. Tehát valaki nem hisz abban és nem ismétli azt a zagyvaságot, amit te.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.08.31. 10:42:24

Europe’s Young Adults and Religion
www.stmarys.ac.uk/research/centres/benedict-xvi/europes-young-adults-and-religion.aspx

Magyarországon főként a fiatalokat, ami jelen esetben 16-tól 29 évesig korosztályt jelent, nem érdeklik már a vallások . 67% -ukat egyik vallás sem. ( Beleértve a sajátságos ateista tagadásvallást is.) A tanulmány két évnyi (2014-2016) adatgyűjtés eredményét elemzi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.31. 11:20:17

@morph on deer:

Csak progresszív dologra szabad büszkének lenni! Pl. fiúként magadat leszbikus muszlim lánynak határozod meg, erre lehetsz büszke, s aki ennek nem tapsol, az fasiszta. Viszont ha valaki normális, arra büszkének lenni fasizmus, s aki tapsol neki, az is az.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.31. 11:21:14

@morph on deer:

"könyörgöm, kinek mi köze ehhez?"

Ez alapján mi köze bárkinek bármilyen adathoz?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.31. 11:25:42

@_Alex__:

Mindig van "egyéb" kategória, ez országosan 80-100 fő, semmi jelentősége.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.08.31. 11:28:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

Az ŐsRottyanás elmélet miatt, ami igen szintén egyfajta teremtéselmélet ... igen az....
Bár jobb lenne naturalista lenne ...Abban nincs semmiféle teremtés és Isten sem.
.. és az igazi tudomány ... az meg semmilyen ideológia felé sem elkötelezett.
A valamilyen ista, meg izmus ... mindig elfogultságot jelent.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.08.31. 11:29:52

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:

2011-ben több tízezren vallották magukat Jedinek ... de a kérdező biztosok már eleve mást írtak be ... tehát csaltak. Így ki sem derültetett a valóság.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.08.31. 11:38:45

30%-al kevesebb keresztény 10 év alatt

Az erősen kozmetikázott 2001 és 2011-es népszámlálási adatok szerint
a római és görög katolikusok fogyása tíz év alatt 31 %,
a reformátusoké 29 %,
az evangélikusoké 30 %.
Ennyivel kevesebben hisznek
JahveZsidóSátánIstenben, SzűzMariskában és ZombiJézuskában
hazánkban.

Andy73 2022.08.31. 11:56:32

Az ember minden szavával és megnyilvánulásaval befolyásol másokat, hacsak nem magában beszél. A szólás- és vallásszabadság alapja, hogy bárki szabadon beszélhet a hitéről, bármilyen retorzió nélkül. Probléma csak akkor van, ha valaki rá akarja erőltetni másokra a hitét, vallását - vagy a hitetlenseget, ateizmusat.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.08.31. 12:20:50

@Andy73:
Van azért probléma máskor is ... gondolok itt a teológia jelenleg hibás besorolására. Tudományos fokozatot lehet szerezni egy áltudományból. Az elmúlt éveket a neten például a Kálvinista Apologetika gittegylet teleszórta ökörségekkel, hogy az ilyen olyan Jahve alapú istenérveim mennyire is tudományosak. Igen sok munkámba került ezt a folyamatot blokkolni és ártalmatlanítani.

Andy73 2022.08.31. 12:46:40

@TanBá: vannak reál és humán tudományok is, sok-sok tudományággal, a világ és az ember sokrétű.

morph on deer 2022.08.31. 12:49:36

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró:
“Ez alapján mi köze bárkinek bármilyen adathoz?”

És nem?
Azon kívül persze, hogy itt nem az adatszolgáltatásról van szó, hanem a vallás/vallásosság mint hangoztatandó, hencegésre/büszkeségre való ok, - amihez a viszonyomat részleteztem az előbb.
Én az információ relevanciáját kérdőjeleztem meg, azaz ha nem kérdeztem, akkor ne dörgölje az orrom alá kéretlenül sem a hitére való információkat, sem a szexuális preferenciáit, sem a vagyoni állapotát, stb.
Én ezt így gondolom.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.08.31. 12:52:09

@Andy73:
Az hogy valaki sokat tud valamiról, az még nem tudomány. A teológia meg még ilyen téren is áltudomány, mert a többi vallásról és Istenről a sajátján kívül nem is kar tudni sem.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2022.08.31. 12:56:17

@morph on deer:

Ezen az alapon mindenki hallgasson, s senki se beszéljen, hacsak nem kap közvetlen kérdést.

morph on deer 2022.08.31. 12:58:10

@Iván Gábor IGe:
“Nekem nyolc vallásom van”

Részvétem, de komolyan!
Ezek szerint neked kijutott a jóból.
Zsenge ifjúságom idején én is átestem a törzsfejlődés vonatkozó fokozatain, a katolikusból startolva, de én szerencsére megelégedtem a különféle vallások tanulmányozásával. Legtovább a Tao érdekelt, de aztán rájöttem, hogy igazából én nagyon jól megvagyok bármilyen hitbéli kapaszkodó nélkül,, és ezen az elmúlt bő ötven évben sem volt okom változtatni.
Szóval nem irigyellek.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.08.31. 13:02:29

@morph on deer:

Valld be inkább irigykedsz.
Mit azokra a férfiakra, akiknek a vallása miatt 8 nője /felesége is lehet.
:-)

Billy Hill 2022.08.31. 13:52:26

@morph on deer: "de könyörgöm, kinek mi köze ehhez? Miért szükséges kéretlenül ezt más orra alá dörgölni? Hogy ezáltal ő többnek és jobbnak érezhesse magát, mint a másik..?"

Vö. Pride Month

Billy Hill 2022.08.31. 13:53:08

@TanBá: Vháá. nyolcszor annyi anyós, hát ki akarhat ilyesmit...? ;-)

Andy73 2022.08.31. 14:12:36

@TanBá: "Az hogy valaki sokat tud valamiról, az még nem tudomány." Valóban nem, a tudománynak és a tudományosságnak megvannak a kritériumai, ahogy a különböző tudományos fokozatoknak is. Az MTA-n egyébként tudomásom szerint nincs teológiai osztály, de pl. filozófiai van. Az sem természettudomány, de ahogy mondtam, sokféle humántudomány is van, és van külön művészeti akadémia is - abból is lehet doktorálni, de szintén elég szigorú feltételek mellett.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.08.31. 14:20:23

@Andy73:

Nem olyan régtől már van úgynevezett Művészeti Akadémia ... mert az sem tudomány. Kodály még persze régebben MTA akadémiai elnök is lehetett. Ma már nem lehetne.

Nos kellene még egy Ismeret, vagy csak Tudás Akadémia is és oda átrakni egy rakás olyan ágat, ami nem felel meg a tudományos módszertan szabályrendszerének. Mert valami attól tudomány.

Amennyiben a tudományos módszertan szabályait valami csak úgy nagyjából tartja be, de nem teljes mértékűen, na az pont az áltudomány.

Tehát áltudomány: Teológia, Politika, Jog és a filozófia is.

CCnick 2022.08.31. 14:35:51

@TanBá: Bárkinek lehet 8 nője, a 8 feleséget meg szerintem kevesen irigylik.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.08.31. 14:53:31

@CCnick:

Tehát lehet nyolc vallása is...
Bevallani viszont csak egyet lehet, mint hivatalosan elvenni is csak egy nőt lehet.
Miért is???
Tudományos tény, hogy vallásokból és Istenekből is nagyon sok van.
Miért kötelez / terel az állam ilyen formán afelé, hogy csak egy vallásod lehet hivatalosan?

Andy73 2022.08.31. 15:11:14

TanBá: Az egyetemeken is sok kar van, ezeknek az egyike a természettudományi - van, aki szerint az a legfontosabb, de erről megoszlanak a vélemények. Értsd már meg, hogy nem csak az van a világon. A definiciókon meg a kritériumokon pedig maguk a tudósok is folyamatosan vitatkoznak, így fejlődik a tudomány.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.08.31. 15:22:11

@Andy73:

Te értsd meg, hogy a tudás önmagában, sőt még a rendszerezett tudás sem TUDOMÁNY.
Tehát egyszerűen nem szabad a tudomány szót használni az ilyen helyeken.
Megtévesztő és megtévesztés. Szélhámosság.

C.F. Weizsacker: Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.

Attól még lehet tanítani és egyetemeken is csak tudás, ismeretet, ami nem tudomány, csak az a szak, vagy az az egyetem már nem tudományegyetem, hanem csak akármilyen amit oktat.

jogismeret és nem jogtudomány
politikaismeret és nem politika tudomány
vallásismeret és nem vallástudomány
stb

CCnick 2022.08.31. 17:13:41

@TanBá: az a szánalmas, hogy te is tudod, hogy baromságokat mondasz de csak azért is csinálod valami általam felfoghatatlan okból.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.08.31. 18:22:06

@CCnick:
Semmit sem mondtam csak írtam és kitartok mellette, hogy az az igaz, amit és ahogyan írtam . Te tudsz keveset, de bepótolhatod. Például itt is:

Vallások és Istenek evolúciója
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9250628

Andy73 2022.08.31. 18:35:21

@TanBá: az egyetemeken nem csak tanítanak, hanem tudományos munkát, kutatást is végeznek. Erre minden tudományágnak és szakterületnrk megvannak a saját szabályai. De ne velem vitatkozz, hanem az adott területek szaktekintélyeivel a megfelelő fórumokon - ami nem ez a kommentszekcio.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.08.31. 18:49:58

@Andy73:

Tudom jártam néhányra ... Sőt jónéhány tudományos társaság tagja is voltam. Nem is veled vitázom ... Tényeken nincs is mit vitázni. Ma még átmenet van a vallásos és metafizikai korszakból a valódi tudományosságba és így ez a vegyes és hamis helyzet áll fenn ... Minden bizonnyal tisztulni fog idővel.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.08.31. 19:40:41

@TanBá: "Miért kötelez / terel az állam ilyen formán afelé, hogy csak egy vallásod lehet hivatalosan?"

Ez nem párkeresési űrlap, ez csak egy statisztika. Válassz egyet, és mondd be azt.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.08.31. 19:53:29

@Androsz:

Legutóbb sem mondtam, se nem írtam be semmit sem, sehova sem ... és most sem fogok.

Népszámlálás jogszerű elutasítása
2011. szeptember 27. -
vilagnezet.blog.hu/2011/09/27/nepszamlalas_jogszeru_elutasitasa

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2022.11.24. 16:21:34

Népszámlálás 2022 alóli mentesség
erkolcstan.blog.hu/2022/11/24/nepszamlalas_2022_aloli_mentesseg
süti beállítások módosítása