Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Kell-e nekünk akkumulátorgyár?

gondolatok egy közmeghallgatás után

2023. január 12. - Cardinalis

 

kozmeg.jpg

(fotó: Molnár Tamás)

Az ellenzéki sajtóban, mint véres kardot hordozzák körbe a debreceni közmeghallgatást; íme a corpus delicti, a narancsízéről ismert, cívis városban, a bezzeg Debrecenben, ahová Kósa Lajos, mint Toldi Miklós, petrencés rúddal tereli a befektetni vágyó tőkét, a „népek” hangosan méltatlankodva elleneznek egy beruházást.

Az ellenzéki médiumoknak ez a gumicsont bőven elég, ahhoz, hogy tűpontos, kritikus lézerirányzékukkal ismét és ismét rámutassanak: az általuk csak „rezsimnek” nevezett politikai kurzus „ezer sebből vérzik”.

Igazuk is van, meg nem is, ahogy ilyen kérdések esetén lenni szokott.

Tény, hogy Mikepércs közelében a CATL kínai akkumulátorgyártó, egy gigagberuházással, 3000 milliárd forint értékben kíván gyárat építeni. Tény, hogy talán még a BMW földvásárlásai sem rázták meg ennyire Hajdú-Bihar vármegye lakosait. Mondták ugyan a magukét, hogy azokat a drága, jóféle, zsíros földeket nem kéne pitykéért odaadni a híres-nevezetes burkus kocsigyártónak, de tüntetés nem lett belőle. Nem mert még az ízig-vérig balos, debreceni nagygazda is azt mondta, többet hoz a városnak a BMW befeketése, mint azokon a földeken 100-1000 évig gazdálkodni. Így aztán ő is eladott a birtokaiból a befektetőnek.  

Csak közben a debreceniek megéltek egy olyan szárazságot, amire csak a református, Károli-féle Bibliában van példa, meg odáig jutott a kisgömböcként hízó város, hogy már a Tisza drága vízét kell arrafelé kanyarítani, hogy jusson mindenkinek a közös kincsből, ami a szomjukat oltja. Megélték, hogy poros gödör lett a Vekeri-tóból, hogy a Hortobágy felől érkező puszta szelleme be-békacsint Nyilas Misiékhez…

És amikor kiderült, hogy az opportunista kínaiak (horribile dictu) savval teli akkumulátorokat akarnak gyártani, amihez töméntelen sok víz is kell, akkor a mindenhez is értő választópolgár leporolta a szekrényben régóta senyvedő cívis önérzetét és elindult a közmeghallgatásra.

És ott pedig kiderült, hogy a pulpitus öltönyös emberei, mellettük az egyébként általában mosolygós Papp László polgármesterrel, meg a pulpitus tövében helyet foglaló, mérgüket két tenyerükben gombolyító egyszeri emberek nem egy nyelvet beszélnek.

A beruházó, melynek képviselője egy kis gőggel állt a jóemberek elé, megpendítette hangvilláját és bizony a magas „C”-t kivágva, olajat vetett a tűzre. Papp László pedig szerte nézett, de nem érté mi folyik szűkebb pátriájában, mert ő csak abban biztos, hogy a befektetés sok-sok milliárd forintot hoz a konyhára; iparűzési adót, infrastruktúrafejlesztést, munkahelyeket, szalagátvágást, és jókora muníciót a következő választásra.

A nép, az isten adta nép pediglen csak azt látja, hogy elszabadultak az ingatlanárak a városban, hogy este-reggel nagy a dugó, hogy a korábban élhető város infrastruktúrája nem tud lépést tartani az erőltetett ütemű fejlesztésekkel. A közmeghallgatáson többnyire idősek adtak hangot a nem tetszésüknek. Idősek, akik most kapkodják a fejüket, hová lett a régi jól megszokott városuk, életük, életritmusuk. Ugyanaz a fajta-féle embertípus, aki a Nagyszerű-Britanniát simán a kiszavazta abból az unióból, ami bizony egyértelműen pozitív hatással bírt a brit nemzetgazdaságra.

A Debrecen kontra debreceni bennszülöttek közmeghallgatás így aztán kudarcba fulladt. Kudarcba, mert a beruházó és a város nem tudta megnyugtatni az ellenzőket, hogy lesz pénz vízre is, meg mindenre is, a „népek” pedig nem tudták megérteni, hogy bizony itt már akkora pénzek forognak kockán, hogy attól még a demokráciát is, zavarba hozott bakfis lányok orcáját megszégyenítő pír önti el… Ellentétben a közeli Nyíregyházával, ahol a dél-koreai WSCOPE minden mellékzönge nélkül épít "akkumulátorgyárat". Egészen pontosan "fóliagyárat", olyan fóliát, ami szeparátorfilmként kerül majd az akksikba.  

És persze az újságíró ül a székében és néz maga elé. Mindent is elolvasott a gödi akkumulátorgyár anomáliáiról, tudja azt is, hogy a nagy autógyártókat, akik elektromosságban gondolkodnak, akksikkal kell ellátni, és úgy tűnik, hogy Magyarország akkumulátorelőállításban, világszerte irigyelt nagyhatalom lehet. Persze mindennek ára is van. Szerencsés esetben azonban, a tőlünk sokkal okosabbak alaposan meghányták, vetették a kérdést. Számoltak. Jól sáfárkodtak a vannal, és azt is kiszámolták mennyi víz lehet még a lábunk alatt. Ha szerencsénk van, akkor a pillanatnyi haszonszerszerzésen túl szemüket a távoli jövendőbe is vetették.

Persze az egy tál lencse története engem mindig óvatosságra int, ám én se nem politikus, se nem nagytőkés vagyok, csak egy középosztálybeli értelmiségi, aki talán még azt is érti, hogy gyógyszer sincs a világon mellékhatások nélkül.

Mellékzönge

omz.jpg

A közmeghallgatás egyik pikánsnak tűnő rejtélye, hogy vajon milyen szerepet játszott az eseményen, egy a médiából is jól ismert kelet-magyarországi politikus. A Kölcsey Központban ugyanis a sorok között sokat járt-kelt, egy-egy felszólalóval sugdolózva beszélgetett és telefonjával az eseményről felvételt is készített Orosz Mihály Zoltán, Érpatak egykori polgármestere, jelenleg Nagykálló(!) város képviselő-testületének tagja. Jelenléte bár törvénybe nem ütközött, hiszen a rendezvény nyilvános volt, de mégis találgatásokra adhat okot bizonyos politikai körökben. OMZ feltűnése  - hozzáértők szerint -, ugyanis többről szól, mint az átlagos szavazópolgár kíváncsisága.  A debreceni polgári körökben ugyanis tudni vélik, hogy OMZ egy ideje a DK helyi szervezetével és annak vezetőjével áll(hat) kapcsolatban. Ha valóban így van, egy esetleges együttműködés azért lehet minimum pikáns, mert korábban az OMZ által csak balliberális sajtónak nevezett hírportálok legtöbb esetben éles kritikával ábrázolták a korábbi polgármester tevékenységét, ami miatt sokszor került összetűzésbe ezen lapok újságíróival, a balliberális oldal politikusaival. Orosz Mihály Zoltán a magyar médiában többször megfordult, nem egyszer feltűnő, meghökkentő kijelentéseivel, megmozdulásaival. Akasztott már Simon Peresz és Benjamin Netanjahu bábut Érpatak főterén, valamint a nyíregyházi ügyészség épülete előtt. A Becsület Légiója elnevezésű szervezet tagjaival pedig, vállvetve akart rendet tenni a tiszavasvári cigánytelepen, és tőle származik az "érpataki modell" ötlete is, de feltűnt már a Budapest Pride rendkívül hangos és feltűnő ellenzői között is.  

kozmeg2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr5818024520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2023.01.12. 16:44:17

Színes írás, némi szarkazmussal - de felületes. A politikai haszonszerzésen kívül milyen érdekek és főleg: milyen jogok vannak a városvezetés és a már telektulajdonos beruházó keze ügyében? A víz kérdését is nyitva hagyja - eddig úgy tudtuk hogy hazánk vízügyi nagyhatalom - ahogy egy helyek övezte medence fenekén illik is. Ha lesz folytatása a posztnak, akár a vízfelhasználásra is ki lehetne térni: miért ilyen magas, lehet-e ujrahasznosítással csökkenteni, melyek a technológiai korlátok. Tehát igen sok információ hiányzik hogy a poszt alapján az Olvasó egyáltalán véleményt alkothasson - a megalapozott, érzelmektől mentes állampolgári véleményre gondolok.

Vén motoros 2023.01.12. 16:53:54

A méregzöldek elmagyarázhatnák nekem, hogy az istenített (nyugat)Németországban vajon saját maguk ellenségei-e az emberek, meg a Kormány? Ugyanis úgy tudom, hogy a TESLA egyik legnagyobb akkumulátorgyára Németországban működik. Nem tervezik, nem épül, nem lesz, hanem már VAN! Most a zöldek vannak kormányon, mint koalíciós társpárt. Ott hogy lehet, hogy ugyanaz az akku, melyik az elektromos autókhoz szükséges, ott gyártható, ha ugyanezt az akkut idehaza gyártják, akkor MINDMEGHALUNK.

kewcheg 2023.01.12. 20:42:32

Énszerintem ezt engedni kéne ezt az akkugyárat a málészájúaknak mert sok hasznuk lessz belőle.Már eleve is a fidesz kedvenc városa.Most ezt a kis áldozatot be kell válalni, hogy esetleg kicsit savas lesssz a levegő, meg a víz meg ilyenek.Ezt el kell engedni és a polgármester úr kedvére kell tenni.Legrosszabb esetben majd hozatni kell a palackozott vizet meg kicsit esnek az ingatlanárak.Már igy is nagyon magasak voltak az ingatlanárak, ahhoz képest hogy a városnak se hegye, se folyója, csak politikailag jol helyezkedett. 1millio/ negyzetmeter hogy az ablakon kinézve kukoricaföldet láss, meg disznotrágyát szagolj./ Tócó/
A kilencven kilométerre lévő, fantasztikus adottságu Miskolcon meg a fele, ahol az ablakbol a Bükköt látod és hegyi levegöt szivsz.De nem is kap akkugyárat, mert bizony az csak a hüségeseknek jár. Remélem amugy a H.szoboszloi vizeket nem teszi tönkre, mert azokat nagyon szeressem.
Egyébkén meg sok beszédnek sok az alja: el van döntve hogy ugyis lesz akkugyár, akkor meg minek a sok okoskodás?

birkamenet 2023.01.12. 20:58:58

@Vén motoros:

Pont annyi a különbség a német meg a magyar akkumulátorgyár között mint a német demokrácia meg a magyar illiberális diktatúra között.

birkamenet 2023.01.12. 21:08:31

@kewcheg:

Az akkugyárra igenis szükség van, ez a magyarság megmaradásának a záloga. Én viszont nem Debrecen mellé telepiteném, hanem porig rombolnám a felcsúti Kolosszeumot, oszt annak a helyére telepiteném be. Oszt akkor ott lenne 50 méterre orbán házához, oszt testközelből láthatná Kisputyin, hogy mit is hivnak munka alapú társadalomnak. Ami nem a föld-, a trafik-, a LED lámpa, meg közbeszerzési mutyi, hanem 3 műszak nettó 270 ezerért.
A vizet meg vehetné a gyár orbán meg Mér$zaro$ csapjából meg kerti kútjaiból.

kewcheg 2023.01.12. 21:17:35

@Vén motoros: plussz ne feledjuk, hogy a Tesla amerikai, az meg nem barát nekünk.A CATL viszont kínai, így az baráti.Namost, Amerikárol tudjuk, hogy sunyi, titkolózó imperialista rendszer, ahol az emberi élet nem sokat ér. Nincs szólásszabadság, és gyakran műtenek pélót az óvodában a négyéves kislányok homlokára.
Kína az más.Mindig figyelembe veszik azt, hogy a legjobb legyen az embereknek, soha nem hazudnának és belátják ha hibáztak.Jól bánnak az egyházzal is, toleránsak.Így az ő akkugyárjuk sokkal elfogadhatóbb, csak néhány tucat ember fog világítani a sötétben....

Kopasz Szuzukis 2023.01.12. 22:17:59

@Vén motoros: Ne hasonlítsd össze az egyébként igen szigorú német környezetvédelmi normáknak megfelelő amerikai céget a laza, "majdéjfélelőtthozunkújtörvényt" magyar szabályozással. A TESLA nem használ nyitott rendszereket, gyakorlatilag nulla a vízkibocsátásuk. A keletkező veszélyes hulladékot a német törvények alapján vissza kell szállítaniuk az USA-ba.
Az meg ma derült ki, hogy valójában mi áll a kínai befektetők beruházási szándéka mögött: kimenekíteni Kínából a tőkét. Pártunk és kurmányunk ehhez asszisztálva megnyitotta a kínai pénzmosodát.

birkamenet 2023.01.12. 22:24:14

Emlékszik még mindenki azokra a szép időkre, amikor Kisputyin meg a véresszájú fidessbirkái hőbörögtek, mert az osztrák megművelte a világhirű magyar termőföldet? Oszt a birkái hőbörögtek, hogy Magyar fődön nem lesz osztrák vircsaft! Nem aggyuk a magyar fődet, az a magyar gazdáké!

Oszt bammeg a kinaiak meg a BMW meg vihetik a világhirű magyar fődet, nem is kell termelniük rajta, vircsaftolhatnak rajta amit csak akarnak. Nem-e lehet-e hogy-e ezek a kinaiak meg BMW-k zsidók??

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.01.12. 22:28:49

Azért csak egy fideszkomcsi. Nem rossz.

Kopasz Szuzukis 2023.01.12. 22:44:27

Azt próbálod sugallni, hogy ez az egész botrány a közmeghallgatáson a mocskos ballipsik miatt volt? Hát nem!
Debrecen város és a környékbeli települések polgárainak most kezdd elege lenni az átverésekből. Fideszes szavazó polgár is felszólalt, és számonkérte a polgármestertől, hogy milyen indokkal megy szembe a saját választói akaratával szemben. Persze, hatalmi arrogancia volt a válasz: megválasztottak, teccettek volna másra szavazni.
Hazudnak éjjel, hazudnak nappal. Ismerős? Ígérték, hogy milyen szuper lesz a debreceni stadion. 2 hetente focimeccs, és semmi egyébb. Viszi a pénzt. Ígérték, hogy a gumigyár majd munkahelyet teremt. Döntően vietnami, thaiföldi vendégmunkásoknak. Ígérték, hogy micsoda nagy gazdasági fellendülést hoz a Richter gyáregysége. Sok éve 100-120 fős létszámmal vegetál. A BMW-gyár építkezésén török vendégmunkások dolgoznak. A 2022-re beígért "vakcinagyár" helyén csak a földkupacok tologatása zajlik. Egyetlen téglát le nem raktak. Van viszont eszméletlen mennyiségű, silányul kivitelezett térkövezés, teljesen kiszáradó környezet. ÉVtizedek óta megoldatlan átmenő teherforgalom a város belterületén. Ma is beszakadt egy útszakaz a 4-es főút átmenő szakaszán. És nem tudják hová terelni a napi több száz nehéz teherautó és kamion forgalmát.
Ezek után nem csoda, ha a debreceni és környékbeli lakosok pártállástól függetlenül nem veszik be a lózungot, hogy mekkora gazdasági fellenülést és szép zöld környezetet hoz majd ez a kínai csodaberuházás. A politikusoknak biztos. Jó vaskos "sikerdíj" formájában. Arra meg végképp semmi garancia, hogy pártunk és kurmányunk, jó szokásukhoz híven nem követi a gödi példát: elveszi a várostól az iparűzési adót.

birkamenet 2023.01.13. 00:16:01

@Kopasz Szuzukis: 2022-re beígért "vakcinagyár" helyén csak a földkupacok tologatása zajlik. Egyetlen téglát le nem raktak.

Még szerencse. Akkellett vóna, hogy ezek a barom ofcsór fidernyákok 100 milliárdokat öltek volna bele az eladhatatlan kinai kamuvakcinák gyártásába.

Etniez 2023.01.13. 08:31:57

Gyönyörű relatívizáló cikk, gratulálok.

Jómagam pont olyan településen lakom/tam, amit az erőltetett ipari parkosítás vágott tönkre, kb. 10 éve rendszeres a vízhiány van nyaranta. Megoldás nincs, kutakat nem lehet fúrni, a megoldás megvan, csak kéne hozzá pár milliárd, de pénz nincs, kormány nem segít.

Politikusok és gyárak ígértek akkor is mindent, a polgármester és sleppje eladta a földeket drágán és mostanra el is költözött innen.

De látom, neked erős a hited, sok sikert :DD

Etniez 2023.01.13. 08:34:09

@Motorogre: Magyarország nem vízhatalom, ez egy elterjedt butaság.

@Vén motoros: érvelési hiába, buta komment.
Hol van Németországban az aksi gyár, milyen ott a vízhelyzet? Fogalmad sincs, de osztod az észt, pedig nincs.

Etniez 2023.01.13. 08:37:24

@birkamenet: pontosan, kell az akkumulátor gyár, hiszen minek fejlesztettük volna az oktatást? Mindenki egyetemre menne, ki állna a szalagok mellé dolgozni?
A debreceniek meg majd isszák Orbán szavait, ha megszomjaznak, ennyi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.13. 08:49:53

Nyugati akkumulátor jó. Keleti akkumulátor rossz.

Én úgy tudom, ez az európai értékrend.

Etniez 2023.01.13. 08:57:23

@Kopasz Szuzukis: Ja, finoman behozta a Gyurcsány-szálat is, beDKzta azt a retardáltat is.

Etniez 2023.01.13. 08:59:48

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Igen, az olyan ostobák szerint, mint te, ez így is van.

A valóság pedig az, hogy nincs ilyen kitétel, érveink vannak, amivel nem tudsz vitatkozni, ezért nyomod a kretén kommentjeidet szokás szerint.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.13. 09:03:02

Nem kell ide akkumulátorgyár, a kínai beruházó vigye a szarát a szomszédos országok valamelyikébe. Takaroggyon az országból az összes multi gyárastul: Mercedes, BMW, Suzuki stb. GO HOME!

Jó lesz nekünk a földet túrni faekével, girhes lóval, viszont fel kell futtatni a kasza-, sarló- és faekegyártó kapacitásunkat, hogy exportra is jusson bőven. Meg sz idegenforgalmat, mert az egész világ csodájára fog járni egy kora középkorba visszatérő, ámde büszke Magyarországnak.

Etniez 2023.01.13. 09:05:00

@Etniez: ezt újra írom, mert a tablet szétszedte:

Gyönyörű relatívizáló cikk, gratulálok.

Jómagam pont olyan településen lakom/tam, amit az erőltetett ipariparkosítás vágott tönkre, kb. 10 éve rendszeres a vízhiány nyaranta. Megoldás lenne, de kutakat nem lehet fúrni, a megoldáshoz kéne pár milliárd, de pénz nincs, kormány nem segít.

Politikusok és gyárak ígértek akkor is mindent, a polgármester és sleppje eladta a földeket drágán és mostanra el is költözött innen.

A helyieknek maradt a forgalom, a vízhiány (ha nyáron nem zuhanyzol le délután négy előtt, akkor este kilencig kell várnod, ilyenkor mosni és mosogatni sem lehet, kert öntözése tilos, kiég a kerted, stb)

De látom, neked erős a hited, sok sikert :DD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.13. 09:06:32

Ja, az Audi is takaroggyon a k*rva anyjába, kell a dolgos kéz a földeken!

Etniez 2023.01.13. 09:06:34

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Sem gumi-, de akkumulátor nem kell, a gödiek is évtizedek óta harcolnak a Samsung ellen.
Ezek mind a múlt, ezeket gyártsák csak Ázsiában.

De szerintem a debreceni legyen meg, nekik jó lesz. A gödit is odavihetnék.

Etniez 2023.01.13. 09:07:11

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Nem, én ismerem az európai értékeket, ellenben te a gondolkodás paródiája vagy.

Etniez 2023.01.13. 09:16:38

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Persze, mert te hibbant vagy.

Na megyek is, nem pazarlom az időmet a blog.hu-ra, remélem megépül a gyár, megérdemlik a debreceniek.
Hajrá Fidesz!

:D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2023.01.13. 09:25:02

@Etniez:

Már dolgoznak mérnökeink azon, hogyan lehet a ballib vinnyogást árammá alakítani.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.13. 09:41:50

@Etniez:

Nem! Takaroggyon mind Ázsiába vagy Afrikába! Ezért nem kell Paks 2 sem, sőt Paks 1-et is tilcsák be! Mi majd Széles Gábor energiacellájával és Egely György vízautójával hódíccsuk meg a világot. Meg a hortobágyi karikás ostor csattogtatásával.

birkamenet 2023.01.13. 11:04:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Köszönjük Józsinéni birka, hogy bemutatod, hogy 2010 előtt miket hörögtetek ti betanitott majom fidernyákok!

birkamenet 2023.01.13. 11:05:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Há putyinnal meg a ruszkikkal mi van Józsinéni, 2010 előtt még azért hőbörögtetek, hogy takaroggyanak. Most mi a központi parancs a birkatáborotoknak?

birkamenet 2023.01.13. 11:14:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Jó lesz nekünk a földet túrni"

Hehehe te féleszű Józsinéni, most az 50%-os élelmiszerinfláció közepén mit nem adnál egy negyed hektár földért ahol a krumplit megtermelhetnéd magadnak, oszt akkor még a fűtésre is maradna!

birkamenet 2023.01.13. 11:18:10

@Etniez:

Nem, nem, én továbbra is azt mondom, hogy az akkugyárat Felcsúton kell felépiteni, orbán háza előtt. Az infrastruktúra is teljes, a felcsúti kisvonat hozná a melósokat, ráadásul meg is igérték, hogy meghosszabbitják Bicskéig!
Minden megvan tehát, hogy ők érdemeljék meg ezt az újabb kinai húzást.

nemecsekerno_007 2023.01.13. 12:16:03

@Etniez: De, Magyarország vízhatalom, bár inkább vízzel jól ellátott ország.

nemecsekerno_007 2023.01.13. 12:19:13

Kell-e nekünk akkumulátorgyár?!

Hát nem kehet mindenki influencer vagy civil aktivista.

konrada 2023.01.13. 12:26:56

@Etniez:
Meg mindenhol minden ellen harcolnak. Legyen utak, házak, gyárak, a lényeg a harc.

...mindig voltak, és lesznek olyanok, akiknek semmi nem jó, és nem akarnak változást, csak hát nem ők nyerték meg a történelmet, pedig ha így lett volna, a tiltakozó gödiek és a többiek is most kergethetnék a mamutot kőlándzsákkal azon a területen.;)

...mert egyébként jól hangzik, hogy a "gödiek" , de azért egymás között: azoknak a tiltakozóknak annyi közük van hozzá, hogy kitelepültek Pestről, azon külterületre, ahol fillérekért - mert vegyes (ipari, mezőgazdasági) területként volt elkönyvelve - tudtak vásárolni telkeket, azaz ha utána néztek volna, úgy tudhatták volna, hogy az nem zöldövezeti lakóövezet lesz.
...ezt a gödiek tudták is, nem is ők tiltakoznak.

nemecsekerno_007 2023.01.13. 13:04:15

@konrada: ,, most kergethetnék a mamutot kőlándzsákkal ,,

Kőlándzsával mamutot?!?!?!?!

Lógnánk a fán banánt majszolva :))))))

Kovacs Nocraft Jozsefne 2023.01.13. 13:37:29

Hány embernek is fog munkát adni az akkumulátorgyár? Akik meg akarják akadályozni, azok ugyanennyi embernek adjanak munkát - új munkahelyeket létesítsenek, ne már meglévőkkel jöjjenek elő.

Ami meg a vizet illeti, az van bőven, ahigy vannak betartandó környezetvédelmi törvények is.

Akik a gyár helyett a víz miatt aggódva tiltakoznak, azok kapjanak évente annyi vizet, amennyi fejenként jut rájuk a gyár fogyasztásából. Oszt próbáljanak abból a vízből jóllakni. Csak hát mennyivel jobb környezetvédő álcával tiltakozni és negakadályozni mindent, ami előrébb vinné az országot.

konrada 2023.01.13. 13:54:39

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Pedig tutira úgy lesz, hogy kialakítanak egy Niagara szerű vízesést, amivel locsolják a gyárat, majd azt jól bekoszolva kiengedik az országhatáron.

...elvégre még nem találták fel a zárt rendszerű vízkörforgatást, illetve már a jó Szalacsi Sanyi bá is megmondta: "Kiveszi a vizbű' a zokszigént", és abból lesz a delej, így meg egyértelmű, hogy nem lesz már utána víz...

nemecsekerno_007 2023.01.13. 14:06:41

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha emlékszel még a Twin Peaks c. sorozatra, ott is volt egy hasonló szál a történetben.
Mentsük meg a bojtosfülű mormotát a kihalástól!!! :)))))))))))))
A háttérben persze egy konkurens beruházás megakadályozása volt.

:)))))))))))))))

Motorogre 2023.01.13. 14:11:21

@Etniez: Az volt. A fólyószabályozás lelke, Vásárhelyi Pár főmérnök mint mondott, amikor lecsapolta a mocsarakat és átvágta a kanyarulatokat ? Hogy 100 év múlva dédunokáink nem lecsapolni, hanem a vizet vissziatartani fognak.
El kéne kezdeni, a teve invazív faj lenne.

Etniez 2023.01.13. 15:07:23

@nemecsekerno_007: qubit.hu/2018/04/05/ontsunk-tiszta-vizet-a-poharba-magyarorszag-nem-viznagyhatalom

Ez az igazság. 5-10 eső, a többi befolyik. Ha hagyják, de ha szárazság lesz ott, akkor nem fogják hagyni.

Téveszme a vízhatalomság.

@Motorogre: Én tudom, fideszes barátaink vannak eltájolva

@konrada: Mondom, nagyon helyes, épüljön csak meg Debrecenben. Legyen nekik is jó egy kicsit!

:DD

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2023.01.13. 16:26:48

"lesz pénz vízre is"

Eteniz is írt ilyesmit. Pénzből lehet vizet csinálni? Az aszály pénzzel esővé varázsolható? Teljesen megértem, hogy a pénzt is csinálni kell, valamit gyártva, és az akkumulátorgyár nem rossz ötlet, már ha a kínaiak nem az otthoni módszerekkel fognak bánni a környezetvédelmi szabályokkal. De a víz hiánya nem pénzkérdés.

birkamenet 2023.01.13. 20:13:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @nemecsekerno_007: @konrada: @Androsz:

Mi van betanitott majmok, a gumigyár ellen még hörögtetek, az akkugyárra meg már tapsolnotok kell? Megint sikerült komplett hülyegyereket csinálnotok magatokból fidessbirkák:

Mégsem tüntettek a gumigyár ellen

Végül nem szervezett demonstrációra, hanem csendes véleménynyilvánításra várta az érdeklődőket a helyi Fidesz és három civil szervezet, hogy felhívják kételyeikre a figyelmet a dél-koreai Hankook cég gumiabroncsüzemének Dunaújvárosba telepítésével kapcsolatban.

Az akciót a Fidesz és a civilek Gyurcsány Ferenc kormányfő és Kóka János gazdasági miniszter csütörtök délutánra meghirdetett lakossági fórumának idejére időzítették. Mint az [origo] megtudta, a tüntetés átminősítésének oka nemcsak az idő rövidségében keresendő. Helyi MSZP-sek már napokkal korábban lefoglalták saját rendezvényük céljaira a fórumnak helyet adó Bartók Kamaraszínház előtti teret, amikor a dél-koreaiakkal kötött szerződés még nem is volt publikus.

A Hankook több mint ötszázmillió euró, vagyis 132 milliárd forint beruházással évi tízmillió autógumi-abroncsot kíván Dunaújvárosban gyártani. A beruházás teljes egészében 2010-re valósulhat meg, de már 2007-től 1500 főnek, hosszabb távon pedig 3000 embernek adhat munkát. A Hankooknak Szlovákiával és Lengyelországgal szemben esett a választása Magyarországra. Eredetileg a szlovákok lettek volna a befutók, de az ottani kormány végül nem teljesítette a vállalat fejlesztési támogatásra és egyéb kedvezményekre vonatkozó igényét.

Kóka János szerdán a parlamentben az évtized szerződésének nevezte a Hankookkal kötött megállapodást. Elmondása szerint az új üzemet kisebb állami támogatással sikerült ide csábítani, mint amennyit Szlovákia, Cseh- vagy Lengyelország adott volna. Kóka szerint az Érd és Dunaújváros között hamarosan elkészülő M6-os autópályán kívül a képzett magyar munkaerő miatt döntött a Hankook Magyarország mellett. Arról viszont, hogy mennyibe kerül egy Hankook-féle munkahely a magyar költségvetésnek, egyelőre nem közölt számadatokat.

Illéssy István, az érintett iparterületet kezelő, önkormányzati tulajdonban lévő Inno-Park Kft ügyvezetője az [origo]-nak elmondta: a dél-koreaiak semmiképp sem gumiégetőt szeretnének létrehozni, mint ahogy az a tiltakozó szervezetek felhívásában szerepelt. Tudomása szerint a Hankook importált alapanyagból állít majd elő kész gumiabroncsot teljesen zárt, környezetkímélő technológiai eljárással.

Cserna Gábor, a helyi Fidesz elnöke a várost sújtó magas környezetterhelésre hívta fel a figyelmet. "Számunkra is fontos, hogy Dunaújváros több lábon álljon, és a Vasmű mellett minél több munkalehetőség legyen, de tekintettel kell lennünk a környezeti kockázatokra is." Erre utal a táblák egyike, melyet a kormányfő és a gazdasági miniszter fogadására készítettek elő: "Munkahelyet igen, de nem a gyerekeink egészségének rovására!" Cserna szerint a beruházásra alkalmasabb lett volna a város deli részén fekvő ipari park, ahol maga a vasmű is található, és még bőven akad ipari termelés bevonására alkalmas földterület.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2023.01.14. 11:47:36

@birkamenet: ha kell liberálisok, ha kell kommunisták, ha kell nácik, ahogy a vezérük "változik".

Etniez 2023.01.20. 10:57:08

444.hu/2023/01/20/bekiabalasok-kozepette-zajlik-a-kozmeghallgatas-a-debreceni-akkugyar-ugyeben

Úgy tűnik a debreceniek nem szeretnék ezt a gyárat. Sebaj, majd Viktor meghosszabbítja nekik Bicskéig, hajrá!
süti beállítások módosítása