Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Legenda a marhavelőről

Szindbád sose evett olyan húslevest, mint Nyíregyházán!

2025. március 15. - Cardinalis

Azt mondják, hogy amikor Rómában Vittorio De Sica kimondta az összeget, amiért vállalná a Szindbád főszerepét, Huszárikot újra kellett éleszteni. Visszaköpte a kávét a csészébe, pislogni kezdett, mint egy kislány, amikor a felnőtt férfiak épp vaskosan idézték Janus Pannonius pajzán epigrammáit, és biztosan emlékszik, hogy néhány pillanatig nem is volt magánál.

A jó Vittorio csak a szokásos tarifát mondta, és látva magyar reakcióját, már sejtette egy pöppet magasabb árat mondott, mint amennyiből Magyarországon szőröstül-bőröstül mozikészre varázsoltak egy egész estés filmet.

Huszárik már akkor tudta, hogy az ördögnek tartozott a római úttal és Latinovitsot fogják megkérni, lenne szíves Szindbád gúnyájába bújni. Latinovits pedig a forgatás után úgy nyilatkozott, ilyen egyetemes profizmust, ő magyar film elkészítésekor még nem tapasztalt.

Egy biztos, százszor, ezerszer érdemes megnézni azt a hipnotikus jelenetet, amikor Latinovits végigeszi a kis óbudai vendéglő menüsorát. Disznóvágással kezdődik a jelenet és a nagy bejelentéssel ér véget, hogy bizony ő az a bizonyos bolond gróf, aki miatt Pasziansz öngyilkos lesz. Szindbád végigfalja az összes fogást, pontosan úgy, ahogy élt. Ahogy a lányokat, asszonyokat kezelte. A vértől porosló sertésorr oly kerek, mint a szerelmi bánatában vízbefúlt lány után maradt rőtpiros, kötött kendő.

Ma már tudjuk, hogy a Sára Sándor mellett, Gujdár Józsefnek köszönhetjük a fantasztikus makrofelvételeket; tetszenek tudni, a pillanatot, amikor két zsírcsepp egyesül, akár a fogantatás pillanatában.

Huszárik filmje óta a magyar ember nem tudja másképp enni a húslevet, csak ahogy Szindbád tette. Az ember csípős parikát akar a mennyei lébe górni, a magokkal együtt, saját szalonnázó bicskával. Aztán kéri a velőscsontot, amihez kenyérszeleteket kell pirítani, mert a „zsemlye ilyesmihez nem nagyon alkalmas…”.

20250312_145344_1.jpg

És milyen furán érzi magát az ember, ha Krúdy szent városában, az ősöreg Városháza alatt a séf látta a filmet és pontosan ezeket a pillanatokat kívánja megidézni a marhahúslevesével, amiben ress zöldségek úszkálnak, és jóllehet a cérnametélt helyett fürjtojással készült csigatésztát kapunk, a velőscsont pontosan úgy érkezik, ahogy az egykori forgatókönyvben meg vagyon írva.

Csoda ez kérem! Csoda! Ahogy előbukkan a csont rejtekéből a remegős velő, ahogy sercen a kenyéren, ahogy egyszerre érzed Latinovitsnak és Szindbádnak magad, visszarepülsz az időben 50, 100 éveket, falod fokhagymával bolondított pirítóson a mesés velőt, aztán bele-belekóstolsz a levesbe, amiben szigorú, katonás rendben, a derékszög hatalma előtt fejet hajtva, zsengére főzött, szabályos marhahúskockák tűnnek fel.

"Élet, élet, szent megunt élet, de jó visszatérni beléd" a Continent étteremben, a nyíregyházi városháza alatt.

Egyetlen baj van, hogy csak hírmondó lett belőlem, mert a hétvégén már tavaszt írnak náluk és a téli csodalevest a tavasz-nyári szezonra valami könnyedebb fogás váltja fel. Sose mondtam ilyet, alig várom, hogy újra ősz legyen a Continentben!

Az élményt meg köszönöm Dodi barátomnak, mert rimánkodva kérte, hogy kóstoljam meg. Köszönöm! Megérte!

Helyszín: https://continentpub.com

20250312_145306-edit_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr4718817298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dragomirov 2025.03.15. 19:46:21

Szindbádnak nem bugylibicskája volt, hanem egy szalonnázó, zöld celluloid nyéllel, baknik nélkül – kicsit életlen, de jól néz ki; nem tudom, hol szerezhette. :-)

Cardinalis 2025.03.16. 09:04:21

@Dragomirov: teljesen jogos a felvetés! A filmben ugyanis nem egy bugyli, hanem egy míves, szalonnázó bicska látható!!!

Szalonnázó bicska

A szalonnázó a köztudatban ma is élő elnevezése a bicskáknak, de a hozzá tartozó, egykoron jól ismert formát ma már leginkább csak a késkedvelők ismerik.

Minden bizonnyal a legfinomabb, legkecsesebb és a legelegánsabb forma a magyar bicskatípusok között. Igazi úri bicska, szokták így is nevezni. Hosszú, kecses, középhegyű pengéje kifejezetten étkezéshez, falatozáshoz ajánlott. A régi időkben a kereskedők és a városok lakói körében elterjedt, kedvelt típus. Az 1800-as évek végétől jól ismert, széles körben használatos, a mai napig az ország szinte minden bicskakészítője által alkalmazott forma.

Jimmy Carter amerikai elnök Magyarországon járva is ilyen bicskát választott magának. Kedvelt reprezentációs ajándék, hazai és külföldi diplomaták, államfők és üzletemberek körében. Vékony, rendkívül finom, kecses formájának köszönhetően, nem túl nehéz, még egy öltönyzsebben is elegánsan megfér. Így aztán éttermekben, vendéglőkben is gyakran előkerül az asztalnál, gyakran nem kicsi feltűnést keltve. Hosszú finom éles pengéje, nem csak a szalonnát, de a sülteket és a sztéket is könnyedén szeli és jóízűen lehet vele falatozni.
süti beállítások módosítása