Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Kereszt óvja az autópályán közlekedőket

2021. szeptember 14. - Cardinalis

Egy gyönyörű, talapzatával együtt öt méter magas, öt tonnás görögkatolikus kereszt díszíti néhány napja a Kálmánházi pihenőhelyet. A keresztet a Nyíregyházi Egyházmegye állíttatta. A kereszt alapanyaga Bulgáriából érkezett, az „ikonokat” egy kárpátaljai művész készítette.

-A kereszt teológiai tanulmány is – mondja az egyházmegye általános helynöke. - Az égbe mutató vertikális irányán túl,  három lépcsőfokban látjuk a világot. Az első az emberiség szintje, ahol Mária sérülés nélkül szüli meg az igét, és Keresztelő Szent János pedig a Jordán vízével megkereszteli. A második szint a földi történések csúcspontja a Golgota, ahol Jézus Krisztust megfeszítik. Az esemény az egész világegyetemre kihatással van, ezért Krisztus jobb kezénél a Napot, a bal kezénél pedig a Holdat látjuk. A kereszt tövében jól látszanak Ádám csontjai. Az eredendő bűntől jutunk el a megváltásig, hogy aztán a kereszt legmagasabb fokán már az Imperator Mundit, a Pantocratort a mennyben lévő uralkodót lássuk viszont, immár az angyalok tiszteletével övezve – fogalmazott Papp Tibor.

És a kereszt még ettől is több. A talapzat fölött egy picivel három ikon és egy fontos görögkatolikus mondat olvasható. Mivel közel vagyunk Máriapócshoz a pócsi szűz néz az autópálya felé, két oldalon pedig Gábriel és Mihály arkangyalok. A hátsó felirat pedig így szól;

„Nagy a te kereszted ereje Uram, mert az egy helyen ásatott le a földbe, mégis hatása kiterjedt az egész világra!”

Útszéli kereszteket számos helyen láthatunk Európában. Itt Kelet-Magyarországon is számos helyen jönnek szembe velünk. A Máriapócsra tartó zarándokok számára sok helyütt a helyes utat jelzik a búcsújáróhely felé. Ilyen gazdagon díszített, impozáns, hatalmas kereszt azonban ritka. A Nyíregyházai Egyházmegye okosan Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye mezsgyéjén állíttatta fel, egyszerre jelképezve a püspökség a határát és az egybetartozást. És persze üzenet is az ukrán, román, moldáv ortodoxoknak, hogy a keleti rítus is inkább összekötne és nem elválasztana minket. 

- Sokan felfedezték már a keresztet! Megállnak megcsodálják. Ezt már a benzinkút tulajdonosa is megerősítette – fűzi hozzá Tibi atya. – Azért is ide került, mert sajnos sokan veszítik életüket közlekedési balesetben. Rájuk is emlékezik ez a kereszt, meg óvja azokat, akik erre járnak, akik éppen haza igyekeznek a családjukhoz.

Nézem a keresztet ebben szép, szeptemberi fényben és valami egyszerű, sallangmenetes boldogság vesz rajtam erőt. Valami megnyugvás. A püspök, Szocska Ábel a megszentelésén azt mondta; „A kereszt jel. Jézus üzenetét hordozza. És minket is kötelez…”

Ahogy ott állok, most nem kötelezvényt érzek, hanem kegyelmet. Végtelen egybefüggő, feszített víztükrű kegyelmet. Aztán eszembe jut, hogy ma van a kereszt ünnepe. A görög templomokban így magasztalják;

„A te kereszted előtt leborulunk, Uralkodó, és a te szent föltámadásodat dicsőítjük!”

241823287_2310678472412625_1187961132955068262_n_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr2916688530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása