Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Kassa szolid dicsérete...

2021. augusztus 13. - Cardinalis

20210812_124518.jpg

Márai itt született, Bethlen itt házasodott, Rákóczi imádta és itt is helyzeték örök nyugalomra. Kassa a nagy kincsek, magyar emlékek, álmok és a hűvös valóság városa. Kassa kincsestár, meseház és élő történelemkönyv. Kassa Janus arcú, köntösében iparváros, de szívében kosztümös film, ahol Rómeók és Júliák élnek, ahol egész estébe nyúlóan mesélnek a királydrámák, ahol nagyokat lehet sétálni, sóhajtozni, emlékezni.

20210812_160900.jpg

Kassán egyszer szép, téli dzsekit kaptam, amit egy másik kabátba kellet dugni, hogy ne vegye el a vámos... Innen származik az első, igazi, - egyébként NDK-s-, modellvasutam. Apám Simsonnal is megjárta, én pedig hol könnyű, hol nehéz szívvel, sokszor.Tavasszal, nyáron, ősszel. Még télen nem. Pótolnom illene. Amikor tegnap a Zsigmond-toronyból jól körbepillantottam, úgy éreztem itthon vagyok. Pedig a toronyban kialakított városőr lakása zárt ajtókkal jelezte, a 160 lépcsőfok és az öt emelet, ahogy felhozott le is visz, nekem lent a helyem, lent hogy beleszagoljak a főutca nyüzsgésébe, parfümöktől és jószagú nőktől szédítő és nyomorult koldusoktól súlyos levegőjébe. Hogy a Rodostó-ház tőszomszédságban álló református templomban Szabó Páltól meghallgassam, hogy 1200 magyar látogatja a templomot, van óvodájuk, közösségük, úrvacsora idején az ajtón túl is áll a sor. Máraival szemben a Mészáros utcában le lehet ülni, de ki tudja, mond-e valamit a tót testvéreknek Rákóczi, Bethlen, Márai neve?  

20210812_162308.jpg

Tudják-e, hogy nagy idők nagy krónikásai magyarok voltak, hogy a dóm Steindl Imre, a színház  Láng Adolf tervei alapján, a Jakab fivérek és Répászky Mihály tehetségét dicsérik. Hogy mindaz, amitől Kassa szívarculata oly elegáns, abban nyakig benne vannak a magyarok. És biztos tele van a város tót hírességekkel, de engedtessék meg, hogy elérzékenyüljünk, ha többek között Bocskai, Thököly, a Rákócziak, vagy Bethlen neve felmerül Kassa kapcsán.

20210812_141235.jpg

Nekem Kassa a Med Malina is, ahol jó a savankás zurek, ahol a júhtúrós sztrapacska „haluskyibrindzova”, ahol  galuskának akkora a tisztelete, hogy takeaway büfével is büszkélkedik. Itt a képen azonban egy másik csoda látható. Spenótos palacsinta, fűszeres, paradicsomos mártásban. Vega, isteni és feledhetetlen. A Med Malina egyébként a Tripadvisor "népítélete" szerint még mindig a város egyik legjobb étterme. Tessék csak elolvasni!

20210812_153048.jpg

A dóm pedig… Édes istenem. Tegnap szépen kinyitva, akár egy képeskönyv mesélt Szent Erzsébetről, Máriáról és Krisztus urunkról a több mint 500 éves szárnyas oltár…

20210812_130854.jpg

Sokszor érzem úgy, ha szeretnék töltődni, ha szeretnék szépet, régit, hitemhez illőt keresni, akkor át kell mennem, helyet kell foglalnom és néznem egy kicsit a város nyüzsgését. Megéri…   

20210812_140739.jpg         

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr6416658664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása