Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Egy Barkasszal kezdték, most a Ságát is megvették!

...egy milliárdos debreceni család megdöbbentő sztorija...

2020. január 13. - Cardinalis

fejlesztette-baromfifeldolgozoit-a-kisvardai-master-good-kft_image_35475_16-9.jpg

Óránként 15.000 csirkét dolgoznak fel a Master-Good kisvárdai üzemében. Erre a világon jelenleg, csak három üzem képes. Egy kedves ismerősöm, aki igazán bátor a csirkenyak elnyisszantásában, majd gyakorlott a feldolgozásában, most csak annyit mondana; aaaaa… De ez a történet most nem a sárközi, házi jércékről szól, hanem egy másik család csirkéiről...

A történet kezdődhetne Békéscsabán, Derecskén, vagy éppen Kisvárdán. Mert az idősebb Bárány László Békéscsabán született, Derecskén nőtt fel, de a vállalkozása Kisvárdádhoz köti. Már a nagyapja is csirketenyésztéssel foglalkozott, ahogy aztán az édesapja is. Bárány úr a munkahelye, a kisvárdai Baromi-Coop privatizációja után a rendszerváltás utáni Magyarországon úgy döntött, azzal kíván foglalkozni amihez ért. Vállalkozni kezdett és maradt a csirketenyésztésnél. Sokat mesélhetne egy brümmögő Barkas az indulásról. Már akkor sem kicsiben gondolkodott meg az a heti 10-15 ezer csirkét keltetett és értékesített, ez alapozta meg a 21. leggazdagabb magyar mesés vagyonát.

bet50-mastergood.jpg

A történet ettől fogva egy nagyszerű, kitartó és nagyot álmodni merő emberről, és a vállalkozással együtt felnövő fiairól szól. Tény, hogy a legfrissebb adatok szerint Bárány László 2019-ben 19 milliárd forinttal növelte meg a vagyonát és ezzel az irigylésre méltó summával óvatos becslések szerint is 60 milliárd forint értékűre nőtt a tulajdonában lévő vállalkozások értéke. (link) Laci bácsit ismerve, rögtön megjegyezné, hogy ez az összeg a nem az övé, hanem a család vagyona és a saját munkája mellett, ebből mindenki kivette a részét, és abban is biztos vagyok, hogy hosszasan sorolná azoknak a munkatársaknak a nevét, akik nélkül ez a sztori nem lenne kerek. Mert a sajtó ugyan baromfi-királyoknak hívja őket, pedig lelkükben valódi bárányok. És nomen est omen még a közvetlen kollégák, munkatársak is kedves embernek ismerik őket, de azt is tudják, hogy nagyon értenek a szakmájukhoz, szigorúak, konzekvensek, egyszerűen csak tudják mit akarnak.

Bárányék Debrecenben élnek. Laci bácsi itt végezte a középiskolát és az egyetemet is. A cívis városban talált tár a szerelem és ragaszkodik a településhez. A vállalkozása, a "csirkéi" azonban Szabolcshoz kötik. Kisvárda mellett több településen is jelen vannak, hiszen maguk nevelik, keltetik az aprójószágot, amely aztán feldolgozóba, majd a boltok polcaira kerül. Gyorséttermek, élelmiszerláncok beszállítói, termékeik nemcsak itthon, a nyugati, sőt a keleti piacokon is megtalálhatók. A titkos  KFC-panírban a nyíregyházi KFC étteremben, -  tudomásom szerint - például  Kisvárdán feldolgozott csirke forog, de ami biztos, hogy a Master-Good a beszállítója a magyar McDonald's éttermeknek, a Tesco áruházláncnak, a SPARoknak és vásárlóik között megtalálható az ALDI és a LIDL is.  (link)

baranylaszlofiaival.jpg

Bárányékat úgy ismerem, mint komoly nagy víziókkal rendelkező családot. Nyughatatlanok és az alapos szakmai tudás, az évtizedek alatt felhalmozott tapasztalat arra készteti őket, hogy merjenek előre lépni. Újságíróként többször tudósítottam a kisvárdai üzem kapacitásbővítéséről. Többször öltöztem be és sétáltam végig a sorok között, ami ugyan nem vegáknak és érzékeny lelkűeknek való, de egy biztos, hogy a technológia csúcsa. 2004-ben talán maguk sem gondolták, hogy idáig lehet eljutni. Összeomlott a Hajdú-Bét, sok-sok vállalkozó, termelő jutott csődbe, ők pedig azzal szembesültek, hogy megvehetik a kisvárdai feldolgozó üzemet, meg egy sor baromfitelepet… Innen indultak és jutottak el odáig, hogy manapság a fagyasztott termékeiket Londontól Moszkváig számos multi árulja, mert övék mostanra Európa legnagyobb feldolgozó üzeme és a magyar piac 40%-át is birtokolják.

A Forbes arról ír, hogy a hatalmas sikerek után most újabb nagy dobást vitt véghez a Bárány család. Nem elég, hogy 43 országba exportálnak és Vietnamban is gyárat nyitottak, sikerült megvásárolniuk a sárvári Sága Zrt.-t is. (link) A Sága 2003 óta angol kézben volt, jóllehet az egyik legrégebbi magyar húsipari cég. Ők gyártják a népszerű Füstlit, a Royal selyemsonkát, na meg talán ez a cég jegyzi a legehetőbb fagyasztott mini kijevit is. (link) Közben az is kiderült, hogy a SÁGÁért több mint 30 milliárd forintot fizettek. A vásárlást pedig a kormányzat 15 milliárd forinttal támogatta. 

d_ati20140703032-1024x682.jpg

Hogy miért érte meg a milliárdos adásvétel? A baromfi ágazat számai beszédesek. Tavaly Magyarországon a baromfihús exportja 23 százalékkal 81 ezer tonnára emelkedett ezen belül a csirkehús kivitele 42 százalékkal csaknem 49 ezer tonnára nőtt. Az Európai Bizottság 2019 júliusában megjelent rövid távú előrejelzése szerint, az Európai Unió baromfihús-termelése 2020-ra elérheti a 15,8 millió tonnát. Erre pedig szükség is van, mert az unióban az egy főre jutó baromfihús-fogyasztás az elmúlt tíz évben csaknem 22 százalékkal 24,8 kilogrammra emelkedett és 2019-ben elérte a 25,4 kilogrammot. (link)

Szóval a csirkehúsban még nagy lehetőség van és Bárányék azt is tudják, a nyers húsnál még nagyobb haszonnal lehet árusítani a feldolgozott termékeket. A sertéshús előállítást veszélyeztető afrikai sertéspestis is a csirkések kezére játszik. Ám nekik is meg van a saját keresztjük, ez pedig a madárinfluenza, ami ezekben a napokban Lengyelország és Szlovákia után Magyarországon is megjelent. (link)

Amikor legutóbb erről kérdeztem Bárány Lászlót, akkor annyit válaszolt, hogy az ő csirkéik zárt helyen nevelkednek, a belőlük készült hús és feldolgozott termékek zárt láncon keresztül jutnak el a fogyasztókhoz, így úgy véli ezen a problémán is túl fognak lépni.

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr215408036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RedRum 2020.01.14. 09:20:08

"a történet inkább egy nagyszerű, kitartó és nagyot álmodni merő emberről, és a vállalkozásba bele születő, bele tanuló fiairól szól"... meg sok-sok éhbéren dolgoztatott rabszolgáról

prukker 2020.01.14. 10:12:46

@RedRum: iIyen ez a kapitalizmus: a munkádon mi gazdagszunk.,

bakkermann 2020.01.14. 10:59:20

@RedRum: Nagyon megható hozzászólás.

VT Man 2020.01.14. 11:39:43

Szép teljesítmény.

Rabszolgaság -- talán, lehet. De azok az emberek akkor is éhbéren dolgoztak volna, ha egy külföldi multi fizeti őket.

A "Füstli" viszont az emberiség elleni bűntett. Akkor vagy legyen virsli, vagy semmi, de ipari hulladékot nem kérünk.

mókusfülecske 2020.01.14. 12:04:36

@bakkermann: pedig sajnos minden szava igaz. És pont azért duplán szomorú, hogy egy "földi" az, aki szaré-húgyé' dolgoztat, mikor már neki annyi van, hogy azt sem tudja mire költse.
Szánalmas.

PiBá 2020.01.14. 13:42:20

@mókusfülecske: Igen, ez egy érdekes kérdés. Vajon mennyit fizetnek az embereiknek? Mert ahhoz valószínűleg csak szándék kellene, hogy lemond 1-2 milliárdnyi vagyon növekedésről és az embereit jobban fizeti. Henry Fordról érdemes utánanézni, hogyan állt az embereihez. Na nem azonnal, de nála leesett a tantusz. Munkaidőben, munkanapok számában, fizetésben messze a korát megelőző döntéseket hozott és nagyon milliomos maradt, talán "milliomosabb" is lett.

mocser48 2020.01.14. 13:59:34

@PiBá: a vagyonnövekedés nem egyenlő a készpénzszámla növekedéssel.
Attól, mert növekszik a vagyona, nem feltétlen lesz több pénze. Ha az elmúlt 6 évben volt lakásod, akkor neked is nagyon megnőtt a vagyonod, de attól nem lesz több pénzed dőzsölésre. Persze eladhatod a lakásod..... Ahogy a Bárány is eladhatja a cégét, de akkor mi köze lesz a munkásokhoz, a fizetésükhöz?

Dorcsika19 2020.01.14. 14:01:34

“ A titkos ĶFC-panírban Magyarországon például biztosan Kisvárdán feldolgozott csirke forog... ” ez a mondat a nem szóval jobban mutatna, ugyanis ők a Mc Donald’s- nak gyártanak inkább és a KFC-s csirke Szentesről származik. ;)

PiBá 2020.01.14. 14:08:57

@mocser48: Igaz, de valószínűleg a cégnek is jól kellett teljesítenie, hogy nőhessen a tulajdonosok vagyona. A kérdés, maradt kérdés, jól fizetik az embereiket?

mocser48 2020.01.14. 14:12:56

@PiBá: Ilyen mértékű vagyonnövekedés nem orbáncsicska vonalon szerintem csak akkor képzelhető el, ha szinte minden eredményt visszaforgat a termelésbe.
Biztos nem szűkölködnek, meg nyaralásra is van pénz, de van egy olyan érzésem, hogy nem állnak otthon toronyban az aranyrudak. Dolgozik a pénz.

RedRum 2020.01.14. 14:48:44

@prukker: jajaj cica, baj van. Amiről te beszélsz, az a Rabló - kapitalizmus, az éppen regnáló maffia heppjei szerinti gazdasági bűnözés, te abban gondolkozol. A kapitalizmus egy szerződés eredménye, a munkavállalók képviselete és munkadó közt, hogy ki mennyiben részesül az eredményből és ahol mint nálunk WC-re is a szakszervezet tudtával mész.

BALTAZÁR 2020.01.14. 15:46:34

Ha valakinek nem elég a fizetés, elmegy máshová, szabad a pálya. Nyilván a "csirkegyárban" a szalag mellé nem a legmagasabban képzett munkaerő jelentkezik, így az ő lehetőségeik korlátozottabbak, de biztosan jobb mint a közmunka. Engem bevallom zavar ez a "sírás-rívás", miszerint abból gazdagodik, hogy rabszolgaként bánik az alkalmazottaival.
Aki ennyit befektet, ennyi céget vesz, fejlődik, az bizony beletesz apait anyait a cégbe és biztos, hogy nem az motiválja, ami sok jóval kisebb kategóriájú "vállalkozót" aki az első millió után azonnal veszi a BMW-t stb, és folymatosan veszi ki a pénzt a cégből, mielőtt bedönti azt.
Következésképpen, a cikben szereplő vállalkozónak nem érdeke az, hogy folyamatosan változó munkaerővel oldja meg a termelést, ezért mélyen hiszem, hogy a " rabszolgák vérén hízik " típusú kommentek igaztalanok és álságosak, valamint ostobák és demagógok is. Ámen.

öreg baka nem rakéta 2020.01.15. 01:27:45

@PiBá: Azt hiszem, minden nagytőkés tanulhatna H. Fordtól fizetés és a munkások juttatásaiból.

a windows egy szemét 2020.01.15. 10:18:32

A kattintásvadász pöcsfejek kiskátéjához hűen idomulva a címadásnak ismét semmi köze a tartalomhoz.

Bogomil 2020.01.15. 16:46:23

@poszt"... a SÁGÁért több mint 30 milliárd forintot fizettek. A vásárlást pedig a kormányzat 15 milliárd forinttal támogatta." Kérdezem, vissza nem térítendő támogatást kaptak a vásárláshoz? Esetleg kedvezményes hitelt? Vagy az állam a támogatásnak megfelelő tulajdonrészt szerzett a cégben?
süti beállítások módosítása