Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Bálnavadászat éjjel...

2019. október 22. - Cardinalis

Ti cápák fagytok, szentigoz; de ha fékeszitek makotokban a cápát, antyalok lesztek; mer az antyal nem más, csak mekfékezett cápa.

Fenn a magasban kis, folttalan madarak hófehér szárnya siklott ide-oda: a nőnemű levegő kedves gondolatai voltak; de a mélyben, a feneketlen kékségben lenn hatalmas leviatánok, kardhalak és cápák száguldoztak fel s alá: a hímnemű tenger erős, zaklatott, gyilkos elmélkedései.

Nagy szívek néha egy pillanat határai közé, egyetlen mély görcsbe sűrítik azoknak a sekély kínoknak összességét, amelyek gyengébb embereknél egész életükre eloszlanak. (Herman Melville: Moby Dick)

S ha meglenne a hal, mely Jónást nyelte el, ha tudnánk, hogy még mindig ott úszik a mélységben, a nagy kékségben, akkor vajon lenne-e jogunk elpusztítani? Érezhetünk-e felhatalmazást a levadászatára? 

Nem, a válasz valószínűleg egy egyszerű nem. Csak a Jóistennek lehet akarata, szándéka és felhatalmazása rá...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr6515251934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása