Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Sose volt ilyen jó a Tófürdő Nyíregyházán!

2019. június 15. - Cardinalis

64288328_2066280206817418_8904049864166342656_o_1.jpg

(Fotó: Nyírdrón)

A nyíregyházi bennszülöttek szerint, a városban nem létezik más strand csak a Tófürdő. Hiába épült Sóstógyógyfürdőn az elmúlt 15 évben élményfürdő, Aquarius, hiába lett kisebbfajta aquapark a Strandfürdőből, az echte nyíregyházi, ha itt a nyár a tóra vágyik. Az országszerte híres szórakozóhely és szálloda, a Barbizon tulajdonosa, Körvélyfáy Barna pedig, Fábry Sándor közreműködésével, legendássá tette a keleti dialektussal kimondott sóhajt,; „tón vaón jaó!

A Sóstó partján egykor 100, mit száz, ezer holdak cseréltek gazdát, egy-egy éjszakába nyúló ultiparti során és a szépreményű dzsentrik, akik este odafelé még kacagva vitették magukat egy konflissal, drága pezsgőt rendeltek és szépasszonyoknak kurizáltak, néhány óra leforgása alatt mindenüket elveszették és még jókora adósságot is a nyakukba vettek. Hazafelé már gyalogosan a port rúgva baktattak, búnak eresztett orral és arra gondoltak, bárcsak ne jönne fel az égre a Nap...  Még a századfordulón sem voltak ritkák errefelé a bővérű párbajok; csattogtak kardok és az erdő csendjét nemcsak a verejtékező nevetés, de  pisztolylövések dörrenései is megbontották…  Persze a telihold fényében számos vallomás is felszaladt az égre, amikor hősszerelmesek ígértek fűt és fát a szépséges tót lányoknak…

Világ proletárjai, a tóba veletek!

A tó a szocializmusban a népé lett. A nép pedig élni akart. Nagy nyarak idején megmártózni a vízben, mustrálgatni a bikinire vetkőzött csajokat, hideg Borsodit inni, fokhagymás, sajtos, tejfölös lángossal jóllakni és aztán a „8„-as busszal hazazötyögni. Ekkor készült a következő videó is, amit még Haskó József, kollégám konferált fel, a korra jellemző, kábeltévés szenvtelenséggel…

Nem ment ki a divatból!

A Tófürdő népszerűsége a rendszerváltás után is töretlen maradt. Mivel az istenadta nép továbbra is szívesen mártózott meg a vízében, az 1930-ban létrehozott létesítmény mindig kapott annyi figyelmet a  fenntartótól, hogy ne érje igazán kritika a ház elejét. Egy kis toldozás, foldozás, egy pici felújítás mindig történt, hogy a városlakó érezze a törődést, a vállalkozók meg ne morogjanak. 

"Igény az vóna rá!"

„Deszkás” Feri a megmondhatója, hogy a Tófürdőre komoly igény jelentkezik. Egy forró nyári napon úgy fogy itt a hideg ital, meg a forró étel, hogy bizony az ominózus és közkedvelt vendéglátóipari egységben a Deszkásban, egymáshoz közel eső "külső és belső" ablakok között is le lehet sétálni néhány tucat kilométert… (A Deszkás Janus arcú intézmény, a tó felől egyfajta  terasz, ahová ingyen is le lehet ülni, a Tófürdő felől pedig igazi strandbüfé, számos finomsággal...)

20190615_100321.jpg

Arculatváltás, de igényesen!

Az igazi nagy revolúció azonban 2019 tavaszán kezdődött el. A város 220 millió forintot nyert a Tófürdő arculatváltásra és ehhez még önerőből 40 milliót illesztettek, hogy végre minden olyan legyen, mint egy nyugat-német katalógusban. A forrásokból ugyanis szinte mindenből újat lehetett venni, készíteni, csináltatni. Kerítésből, üzletekből, jutott pénz vadonatúj öltözőkre, vizesblokkokra, térkövezésre, új csúszdákra és vízen úszó játszóparkra. Megmaradtak a termál medencék, de új árnyékolók, napvitorlák bútorok és süppedős angol pázsit várja a vendégeket.

A hihetetlen, hogy a felújítás költségeit nem hárítják a látogatókra, mert a belépőjegyek ára ugyanannyiba kerül mint tavaly. Egyedül a vízen lebegő játszóparkért kell még egy kis forintot leszurkolni.

A Sóstói tó vize bársonyos, minősége kiváló, a hőségnek köszönhetően, igen hűsítő. A környezet nyugatos, decens és kellemes. Kapható lángos, sült hal, hot-dog, hamburger. A nyolcvanas évekhez képest, kifogyhatatlan mennyiségben kapható a jéghideg sör, gyöngyözik a fröccs és „lónyálból” is hatalmas a választék.

Érthető okok miatt, június 15-én az újranyitás napján, már akkor kígyózó sorban álltak a vendégek a bejárat előtt, amikor 08:30-kor elfordult a kasszás kulcsa a felújított fakapu zárjában.  A fáma úgy tartja, hogy a türelmes sor elején a legendás nyíregyházi televíziós és rádiós riporter, Szoboszlai Tibor állt, akinek lassan szobrot állítanak majd a Tófürdőben, merthogy, ha jó az idő, akkor ő képes akár napokat, heteket, vagy az egész nyarat a létesítményben tölteni (kivétel azt a két hetet, amikor tiszteletbeli kerkirai díszpolgárként a Ión-tenger habjait élvezi)…

info:https://www.sostort.hu/hu/furdok/tofurdo        

20190615_095911.jpg

(válogatás Szarka Lajos fotóiból)

dsc_6037.jpg

dsc_6237.jpg

dsc_6114.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr2714895734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása