Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Mer-e pápa magyarul szólani, Csíksomlyón?

2019. január 29. - Cardinalis

Hetyke, kurucos cím lett. Majd meggyónom, gondolom magamban és keresztet vetek, ahogy a görögkatolikushoz illik. Egyáltalán nem mellékes most a görögkatolikusságom. Nem mellékes, mert őseim bizony már méltóztattak végig fáradni azon a Via Dolorosán, amit most majd az erdélyi, magyar anyanyelvű római- és görög katolikusoknak szabtak ki penitenciaként.

124.jpg

Metód öröksége

Messziről indulok. A hagyomány szerint Szent Metód, hét óhitű püspökséget szervezett Pannóniában, az egyik központja Kárpátalján lehetett. Az itt élő bizánci rítusú rutének, rumének és magyarok, az ősi püspökség örökösei (aki afféle twilight zónában éltek, hol valamelyik pópát, hol a pápát éltetve) évszázados hányattatás után, 1646-ban egy hatalmas lépésre szánták el magukat. Az ungvári unió keretében egységre léptek Rómával. Sokáig az egri püspök rendelkezett a sorsukról. A római katolikusok a „görögöket” púpként vették a hátukra. Csak a baj volt velük; szegények voltak, mint a templom egere, a papjaik házasodtak, a liturgiájuk meg Bizánchoz húzott és ahol csak lehetett, ellent mondtak a nyugatos asszimilációs kísérleteknek. Róma, ide vagy oda, ragaszkodtak őseik rítusához…

Hogy kihúzzák a dolgok méregfogát, 1771-ben, hogy Mária Terézia javaslatára XIV. Kelemen pápa létrehozta a Munkácsi görögkatolikus püspökséget. De ezzel még nincs vége a magukat magyarnak valló görögkatolikusok vesszőfutásának.

Tessék elképzelni egy soknyelvű, soknemzetiségű egyházmegyét, melyben magyarok, ruszinok, tótok és románok pislognak egymásra, hogy akkor most tessék mondani, kinek a nyelvén szólaljon meg a liturgia. 

A Kelet-Magyarországon élő magyar nyelvű görögkatolikusok egészen 1912-ig várnak, hogy saját egyházmegyéjük legyen. Azonban ezzel még nem oldódott meg a nyelvi problémájuk, mert a Róma utasítása alapján a korábbi ószláv helyett most az a határozat született, hogy ógörög nyelven szóljon a mise a görögkatolikus templomokban. A tiltás ellenére, a nép magyarul dicsérte Istent a Hajdúdorogi Egyházmegyében. Mivel 1925-ben a magyar nyelvű evangéliumot is kiadták, 1927-ben pedig a Szertartáskönyvet is, így az Apostoli Szentszék sem tiltakozott tovább, nem ellenezte többé a magyar nyelvű liturgiát. Persze kifejezetten nem is engedélyezte azt…

(Azért (is) indultam ilyen mélyről, hogy lássuk mit jelent az, hogy a csángó magyarok havonta egy alkalommal (sic) magyarul is hallhatnak misét Erdélyben.)

A könnyező Szűz előtt még II. János Pál is meghajolt...

De maradjunk csak a „magyar” görögkatolikusoknál. Ez a pici, szegény „felekezet” 1696. november 4-én hívta fel magára figyelmet, mert Máriapócson az ottani "görögök" tulajdonában lévő ikon könnyezni kezdett. Hiába vitték nyomban Bécsbe a kegyképet, a Hofburgban elapadtak a könnyei. Nem úgy a másolatának, ami 1715-ben az eladdig jelentéktelen Pócsból hirtelen Máriapócsot varázsolt, mert az újra könnyezni kezdett, bizonyítva nem az ikonnak, a helynek van transzcendens ereje!

mariapocs_kegykep1.jpg

Hogy a csodák nélkül megerősödtek volna-e a magyar görögkatolikusok, arra igen nehéz válaszolni, de egy biztos 1991-ben, maga II. János Pál pápa érkezett a dél-nyírségi településre, hogy bizánci szertartású Szent Liturgiát végezzen a kegykép előtt, magyar (sic) nyelven!

Helytállás, kiállás, összefogás...

És itt jutunk el Ferenc pápa csíksomlyói látogatásához. Itt jutunk el, egy érdekes időzítés, egy érdekes vizit hátteréhez, ami még Böcskei László, váradi megyés püspöknek is fejtörést okoz.

A püspök helytállást, kiállást és összefogást kér a magukat magyarnak valló katolikusoktól.  Helytállást kér, hogy tartsanak ki a hitük mellett, kiállást kér a pápa, a magyarság értékei, a hit és az egyház iránt érzett hűség mellett. És összefogást is kér, összefogást annak érdekében, hogy ne az etnikum, hanem a hit legyen a közös nevező a pápalátogatás során.

“Amikor ezt úgy magamban igyekszem átgondolni, hogy miként is próbáljunk mi közelíteni ehhez, illetve hogyan próbáljuk meg értelmezni ezt a látogatást, és a mai időkben, tehát a 21. században egy pápai vizitet, akkor egypár fogalom úgy megerősödött bennem…” – fogalmaz Böcskei püspök atya és bizony látom, ahogy magyarként, püspökként, katolikusként kulcsolja imára a kezét és kéri az Jóistent segítsen neki értelmezni a  pápalátogatást.

Húsz éve II. János Pál már vizitelt Bukarestben. Akkor az erdélyi katolikusok csalódottan vették tudomásul, a lengyel pápa szigorúan diplomáciai útjába nem fért bele egy erdélyi kitérő. Most a katolikus médiumok nem győzik hangsúlyozni, Ferenc pápa határozott kérése volt, hogy Csíksomlyó kerüljön bele a programjába.

pope-francis-1_3287516k.jpg

Vajon ismeri-e Ferenc pápa Erdély történelmét, vajon tudja-e hogy Csíksomlyó darázsfészek is lehet? Vajon sejti-e, hogy a helytállás, kiállás, összefogás megszentelt helyszíne az a katlan? Vajon elmagyarázzak-e neki, hogy pünkösdkor ott egy szétszabdalt nemzet gyermekei imádkoznak közösen és kérik térdelve az Úr színe előtt, tegyen igazságot egy igazságtalanságot szenvedett népnek.…

Tudja-e a pápa, hogy, amikor román nyelven, román nemzeti színekkel csalogatják a katolikusokat, az bizony keserű pirulát ad a magyarok szájába. Csíksomlyón maradjunk meg jámbornak, hosszan tűrőnek, fogadjuk keblünkre az ide érkezőket és ne lázadozzunk a sorsunk miatt? Ez lenne most a kihívás és a feladat?   

Nekem a református Kányádi Sándor jut eszembe, aki az Ágoston rendiek, fehérre meszelt templomában hallgatja a Rekviemet, és gondolatban a Kolozsváron született Mátyás királyhoz fordul, hogy a sokat szenvedett, sokat alázott magyarság érdekében járjon közre az Úrnál:

„Fölséges uram kend
hogyha férkőzése
volna közelébe
kérje meg odafent
 
hogy vetne már véget
a nagy protokollnak
dolgaink romolnak
s bizony hogy avégett
 
s lenne védelmünkre
hogy ne kéne nyelvünk
féltünkben lenyelnünk
s önnön szégyenünkre…”

Így írja Kányádi és bólogatni van kedvem. A pápalátogatás kihívás, a pápalátogatás rendkívüli esemény, a pápalátogatás egyszeriben egy hetessé alakítja a csíksomlyói pünkösdöt. Magyar szívem most azért dobog, hogy valaki tanítsa meg Ferenc pápát a székely himnuszra, magyar szívem most azért zakatol, hogy Isten segedelmével merjen magyarul szólni Csíksomlyón és legyen kegyes Európa legnagyobb lélekszámú kisebbségéhez. Kacsintson össze velük, hogy érezzék, a hitük kiállta az idők próbáját. Csak ennyit kérünk és akkor mi egy emberként fogjuk követni, egy emberként fogjuk áldani a nevét.

nagyboldogasszony-napi-bucsu-mariapocs.jpg

1991-ben II. János Pál Máriapócson úgy volt katolikus, hogy lehajolt a "görögökhöz" és mi soha nem felejtettük el ezt a szép, nemes gesztust. Most vigyázó szemünket Csíksomlyóra vetjük, vajon megtörténik-e a csoda, megcsókolja-e a lebozgorozott magyar zarándokok lábát (is) az argentin pápa, vagy a diplomácia jegyében hűvös távolságtartással mosolyog majd, afféle romanizált diplomataként az egybegyűltekre... Miközben a somlyói hegyoldalt képzelem a szemem elé, Ilyés Gyulával üzenek a Szentatyának:

„Magyar énelőttem az, aki nem bírja a homályt, sem a börtönben, sem a gondolatban. Magyar az, aki az értelmet szereti, aki szenvedélyét csak akkor engedi szabadon, midőn a szó már nem használ az igazság elfogadtatására. Minden nép közösség. Jó magyar az, aki emberi, jó tagja a magyar közösségnek.”

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr6914597332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CarolusMartellus 2019.01.30. 14:29:56

Amikor II. J.P. Romániába ment, akkor az volt a baj h.nem ment Csíksomlyóra - hozzáteszem jogosan!. Most Francesco elmegy Székelyföldre, most meg az lesz a skandalum h. ha nem szólal meg magyarul. Eddig azon szomorkodtunk, h. a csángóknak nincs magyar mise. Most lesz havonta, de ez is baj, mert nem hetente lesz. Kicsit olyan, mintha nekünk semmi sem lenne elég jó :-)
Én is sok mindent szeretnék és tényleg jó lenne ha a pápa magyar nyelven jelentené be a székely autonómiát, de mintha erre kevés lenne az esély. Szerintem örüljünk ennek a pápalátogatásnak és haszánljuk ki a benne rejlő lehetőségeket. Mennyivel volt jobb a katolikusok helyzete Erdélyben Ferenc pápa előtt?

LebensraumamOsten 2019.01.30. 14:37:31

Ja, csak Bayer Csótány, a NEMZETHYKERESZTYÉN egyházalapító főideológus nehogy ott legyen, mert menten beszól szegény pápának és szemtől szembe levénhülyézi, hisz Csóti akkora karakán szókimnodó májer.... :DDD

LebensraumamOsten 2019.01.30. 14:39:05

@MAXVAL bircaman közíró: A kettős oláh szavazóügynökök úgyem értenék meg, hisz ők valójában pravoszláv románok, csak zsinóros kokárdás mentében.

jandera 2019.01.30. 14:45:38

@MAXVAL bircaman közíró: Nem gondoltam volna, hogy valaha valamiben is egyetértek veled, de ez az!

kewcheg 2019.01.30. 15:08:01

Szerintemmeg legjobban teszi, ha mexikóiul, akarom mondani brazilul beszél anyanyelvén....Ezért is lett volna 1000x jobb meghagyni a latin misét....

Weißkopf 2019.01.30. 15:30:03

"legyen kegyes Európa legnagyobb lélekszámú kisebbségéhez." Mármint az egymilliós romániai magyarsághoz? Akkor minek nevezzük a 42 milliós Ukrajna 17%-nyi orosz kisebbségét? Ami testvérek között is 7 millió lelket jelent.

Bogomil 2019.01.30. 16:12:24

Hát igen; valami ilyesmire számítottam tőled...

enrikokaruszo 2019.01.30. 17:18:45

nem ragaszkodom hozzá, hogy ez az ember a nyelvünkön bármit mondjon

inteligencs elenzeki 2019.01.30. 18:42:55

Úgy gondolom, hogy a Pápát már tájékoztatták, hogy Csíksomlyó miről (is) szól. Ha ez mégsem történik meg, nagyot csalódnék Vatikán tájékozottságában.
Mindenesetre kíváncsian várom a fejleményeket.

exterminador 2019.01.30. 22:01:08

Sorospápa! Antikrisztus! De nagy lehet most a zavar a NER-jobbágyok fejében! Már csak ezért is megéri ez a látogatás.

Jakab.gipsz 2019.01.30. 22:14:01

@MAXVAL bircaman közíró: És az miért jó nekünk a magyaroknak, amikor Te magyarul okádsz?

Jakab.gipsz 2019.01.30. 22:30:43

T. Cardinalis ! Jó szándékú vagy, ámde roppant felületes.

1, A magyar az EU egyik hivatalos nyelve is, a többi tagállaméval egyenrangú, tehát a kérdés felvetésednek elvi és jogi akadálya nincs.

2, Értem a gyöngéd célzást, amikor a mer-e megszólalni, magyarul kérdést nekünk és nem neki szegezted. Van itt egy apróság ami el kerülte figyelmedet, lényeges különbözőség van a magyarul beszélni és a magyarul gondolkodni között.

Tehát amíg Ferenc testvérünk nem tanul meg magyarul gondolkodni, addig egyetlen egy nyelven sem tud beszélni.

ételizésítő 2019.01.31. 04:40:36

Miért szólalna meg Romániában magyarul?
Csíksomlyó ősi román föld, oda magyarok nem járnak, csak olyan magukat 30 ezüstért magyarnak nevező haszonleső románok, akik a magyarországi szavazáson szavaznak.
Mint mondjuk Böjte Csaba tahó, az O1Gecigány seggét nyaló pedofil atya.

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2019.01.31. 06:39:00

@ételizésítő: hát ja. Magyarországnak még libsiből is a hányingerfajta jutott.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.01.31. 07:59:53

vagy ne menjetek oda. vagy menjen 1 millio katolikus magyar es mindenkinel legyel magyar vagy arpadsavos tortenelmi zaszlo...es a szekely...is.
amugy ez egy viccpápa...illuninati jufeo.judeo.judeo krisztian...
nem pedid keresztény.
talan rajon erre az aki az evangeliumot olvassa az oszovetseg helyett...keresztenykent.

Jakab.gipsz 2019.01.31. 09:34:32

@ételizésítő: Értelmetlen az alpáriságod, feleslegesen gyűlölködsz.

Weißkopf 2019.01.31. 11:55:37

@Donatus a Jerbiton: Nekem semmit. És neked Orbán?
Mi van? Fáj a rideg statisztikai valóság? Hogy kiderült, nem a romániai magyar "Európa legnagyobb lélekszámú kisebbsége"? Ciki, mi? Tudod, a hazug embert előbb...

Weißkopf 2019.01.31. 12:06:10

@Jakab.gipsz:
"A magyar az EU egyik hivatalos nyelve is, a többi tagállaméval egyenrangú,"
Apró kiigazítás: a Vatikán nem tagja az Európai Uniónak, ergo a pápára nem vonatkozhatnak uniós szabályok.

Jakab.gipsz 2019.01.31. 15:06:31

@Weißkopf:

A Vatikán hivatalos nyelve a latin, egy megdöglött birodalom nyelve és mint ilyen holt nyelv.

Weißkopf 2019.01.31. 15:42:13

@Jakab.gipsz: Nem ez volt a kérdés, de mindegy. A pápa argentin nemzetiségű, minden bizonnyal spanyol az anyanyelve, bár családneve (Bergoglio) olasz eredetre vall. "A spanyolon kívül olaszul, latinul, franciául, németül és angolul beszél." (Wikipédia)

Weißkopf 2019.01.31. 16:23:49

@FILTOL: "ez egy viccpápa...illuninati jufeo.judeo.judeo krisztian... nem pedid keresztény." Kíváncsi vagyok, mit szólna ehhez a Panamában zajló keresztény ifjúsági világtalálkozó sok ezer résztvevője, ha megosztanád velük sommás véleményedet. Talán meg is köveznének érte.

tede 2019.01.31. 18:29:25

Azok a toleráns szőröstalpúak.
Ez valahol egy rejtett kisebbrendűségi érzés vagy egyéb komplexus a részükről.

ételizésítő 2019.01.31. 19:01:23

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel:
És irredenta náci faszkalapból meg csak ilyen fosfajta, mint te.

ételizésítő 2019.01.31. 19:03:14

@Jakab.gipsz:
Merthogy?
Csak nem te is haszonleső román vagy, aki egy fél adag puliszkáért az anyját is eladná, miután megbaszta a ravatalon, mint a magyarországi szavazáson szavazó hazátlan bitang haszonleső román testvéreid?

ételizésítő 2019.01.31. 19:04:20

@enrikokaruszo:
Merthogy?
Csak nem te is haszonleső román vagy, aki egy fél adag puliszkáért az anyját is eladná, miután megbaszta a ravatalon, mint a magyarországi szavazáson szavazó hazátlan bitang haszonleső román testvéreid?

ételizésítő 2019.01.31. 19:05:26

@tede:
Kikre gondolsz?
A magyarországi szavazáson szavazó hazátlan bitang haszonleső román testvéreidre, akik egy fél adag puliszkáért az anyjukat is eladnák, miután megbaszták a ravatalon?
süti beállítások módosítása