Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Titokban LEGO-ból épül Nyíregyháza

2013. február 06. - Cardinalis

A nap „nyíregyházi” hírét, még tegnap este közzétették az interneten. Néhány szóban össze lehetett foglalni; a LEGO a szabolcsi megyeszékhelyen erősít. A jelenlegi árfolyamon számítva közel 60 milliárd forintból, vadonatúj gyárat épít, új munkatársakat vesz fel, közben otthon átszervez és racionalizál. Dániában 380 fővel csökkenti a munkatársak létszámát, két év alatt. Közben pontosan ennyi idő kell ahhoz, hogy Magyarországon felépüljön az új üzeme. A cég ugyan tagadja, hogy a két lépés között bármilyen összefüggés lenne, azért nem kell hozzá nagy tudomány, hogy megértsük az intézkedések hátterét.

A nagy német autógyártók már belátták, ez Európa széle. Tőlünk keletebbre már csak „bóvlit” lehet termelni. Azonban az Opel, az Audi, a kakukktojás Villeroy & Boch és legutóbb a Mercedes lépései azt bizonyítják, a Magyarországon előállított termékek nemcsak jelentősen olcsóbbak, minőségükben a piac sem kételkedik.

A kapacitások növeléséhez új gyárra van szükség. A LEGO már évekkel ezelőtt megszellőztette, hogy Nyíregyházán szívesen bővítenék az egységüket, mivel elégedettek az itteniek teljesítményével. Mindet meg is tettek annak érdekében, hogy megerősítsék a nyíregyházi gyártóbázist. Szerződést kötöttek szakközépiskolákkal, tanműhelyt alakítottak ki és karrierrel kecsegtették a diákokat. A keleti végeken egy kezdő, de ügyes kezű „toolmaker one” nettó 140,000 forint körüli összeget vihet haza és persze némi cafeteriát is, ami másfélszer több mint egy kezdő, diplomás tanár bére. A humán-erőforrás megteremtése mellett, mostanra egy új gyárra is szüksége lett a LEGO-nak, mivel a régit kinőtték. A jelenlegi helyük ráadásul eredetileg nem is a LEGO-nak készült. A szebb időket is megélt Flextronics adta bérbe a dánoknak, miután az amerikai multi összecsomagolt és gyártósorait Beregszászba költöztette, a megrendelések csökkenésére hivatkozva. A LEGO jelenleg 38 ezer négyzetméteren, 1300 munkatárs közreműködésével, főként Duplo terméket gyárt Nyíregyházán. A gyár 334 fröccsöntő gépe naponta 2 millió Duplo kockát ont magából, de emellett más korcsoportnak készülő játékok is legördülnek a szalagokról.  

A LEGO a nyíregyházi önkormányzattal folytatott gyümölcsöző tárgyalásoknak köszönhetően, a város II. számú ipari parkjában talált megfelelő területet a zöld mezős beruházáshoz. Nemcsak a jó telek miatt volt szükség a cég és a városvezetés baráti együttműködésére. Annak érdekében, hogy a beruházás gyorsan és zökkenőmentesen valósuljon meg, az önkormányzat segítette át a bürokrácia útvesztőin a dánokat. Ki gondolná, hogy például fel kellett gyorsítani a kivitelezők jogi birkózása miatt zsákutcában vergődő uniós szennyvízberuházást, mert az új gyár naponta 540 köbméter szennyvizet termel majd és ezt a város jelenlegi kapacitásai nem bírták volna el. Emellett az önkormányzatnak lobbiznia is kellett a kormánynál annak érdekében, hogy az új ipari park mellé tervezett, az M3-as autópályára is felvezető, elkerülő út ne 2025-re épüljön meg, mint ahogy azt a korábbi fejlesztési tervekben megfogalmazták, hanem lehetőleg a gyár átadásáig. Ezzel az úttal pedig akár jelentősen befolyásolni lehet az önkormányzati választások végeredményét, mivel így kivezethető a várost átszelő, nyomasztó és kellemetlen kamionforgalom, amely megkeseríti számos választópolgár életét.

Mivel a csillagállás szerencsés, a LEGO már gőzerővel építi a gyárat. Ha valaki a megfelelő leágazásnál  lefordul a Tiszavasvári útról, már láthatja, a körbekerített „telket” és a LEGO figurákkal díszített konténereket. Az építőmunkások már dolgoznak, nagy LEGO kapukon keresztül teherautók forgolódnak. 2014-re itt 118 ezer négyzetméteren termelnek majd, első körben újabb 250 munkatárs felvételével. Ám mindez egyelőre a „nyilvánosság kizárásával, sub rosa történik, mert rövidesen az alkalom és a beruházás nagyságrendjéhez „méltó” politikus fogja az új LEGO gyár alapkövét elhelyezni, a legmagasabb szintű dán menedzsment mosolygó közreműködésével. A fejlesztésnek komoly politikai üzenete van: európai mércével is jelentős beruházás (200 millió Euro), munkahelyteremtés, fityisz a válságnak és a "bezzeg Magyarország!".

ui: ha már nem bírom tartani a számat, azt is leírom, hogy a tervek között szerepel egy nyíregyházi LEGOLAND építése is. Ha megvalósul, a térség egyik legizgalmasabb „vidám parkja” épülhet fel a szabolcsi akácok között. Így az Állatparkkal együtt már semmi sem menti meg Nyíregyházát attól, hogy idegenforgalmi központtá váljon. Mosolygok. Büszke vagyok. Nyíregyházi vagyok.            

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr795066737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása