Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Deepwater „Event” Horizon: a halálos támadás

2010. május 11. - Cardinalis

Lassan, mélán dobálom a kőolajszármazékból készült műanyag flakonokat a hulladéksziget megfelelő konténerébe. Csepp a tengerben gondolom, miközben milliárdnyi csöpp nyersolaj szivárog megállíthatatlanul a Mexikói- öböl , eddig kellemes vízébe. Eszembe jut, hogyan kezdődik a BBC Planet Earth című filmje, amikor a készítők Sir David Frederick Attenborough (Végvári Tamás) hangján üzenik, a film kockáit a világ egyre fogyatkozó, még érintetlen darabkáin vették fel... Még érintetlen, ismétlem magamban és közben látom a lelki szemeim előtt, ahogy ömlik a drága olaj, a még drágább, a túlélést jelentő ökoszisztémába.

 

Az olajfolt nagyságáról legalább nem ferdítenek. (Nem is tudnak) A Google Earth-ben összehasonlítható, hogy mekkora a kiterjedése. Szomorúan jelentem, jelenleg BAZ, Hajdú és Szabolcs megyéket teljes terjedelmükben képes lenne lefedni. Megoldás nincs, egyelőre még felelős sem. Annak ellenére, hogy a nagy és teljhatalmú USA-ról van szó, senki sem képes megállítani a Mississippi deltáját is fenyegető, fekete ragályt, nyers pestist.

 

 

Ekkora olajfoltnál már nincsenek távolságok. A fertőzött víz felszínén hordók, munkavédelmi sipkák mellett medúzák, halak és jobb sorsa érdemes teknősök lebegnek. A hullámok pedig szép lassan a partok felé sodorják minden idők legnagyobb olajszennyezését.

 

 

Mit lehet tenni? Ez most a legfontosabb kérdés, persze amellett, hogy mikor teszik és ki fizeti a révészt? Üzenem tessék végre elzárni a kutat! Tessék végre komolyabb törvényeket hozni, megnevezni a felelősöket és összefogni a katasztrófa felszámolása érdekében. Riadóztatni az amerikai olajmilliárdosokat, hogy most itt az idő megmutatni, ki a legény a gáton! Tessék végre felelős, felnőttként gondolkodni erről a bolygóról.

 

 

Részemről, maradok a szelektív hulladékgyűjtésnél, a gyaloglásnál és a kevesebb kocsikázásnál és emellett pedig ordítok: hülyék, ebbe bele lehet halni!

 

(fotók: AP)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr541992508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása