Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Besame mucho, Paszulykám!

2008. december 07. - Cardinalis

Sérvkötő. Igen úgy tűnik ez a megoldás a világ fájdalmára… Mókás...

A káposztás paszuly tegnap mint metafizikai fenomén, ismét a szóbeszéd tárgya lett. Tegnap este a kis társaságunkba. (Csak abszolut zsákutcaként, melklékszálon megjegyzem; a paszuly azért is fontos, mert 17 éves lehettem, amikor az Élet és Irodalomban megjelent két vers tőlem. Az egyikben ott az ominózus paszulypalánta… Önazonosulás, égekbe mászó, törő, szökkenő paszuly. Értől a paszulypalántáig...  

Kisiskolás, negyedikes lehettem, amikor elmagyarázták; egy kis tálkában vizes vatta alatt is kicsírázik a paszuly… Ki bizony… Ez volt az első kertészeti tevékenységem, aztán később a madarinmagokat igyekeztem nevelgetni. Kertész leszek, paszulyt nevelek és mandarint szüretelek róla.
 
Az én gyermekkorom az tarkabab. Nem a konzervgyári fehér. Hanem az a cirkás. Az az apagyi cirkás, aminek olyan hamisíthatatlanul paszulyos íze van. Igaz sokáig kell áztatni, mert a szemek kemények és nagyok, de mindenképpen megéri az előkészületet és a várakozást. Olyan kemények ezek a világot magukba záró, ízletes szemek, hogy Apagyon cséplik a babot, úgysem lesz semmi baja.
 
Egyszer a 4-es koliban, a Sóstói úton, este 11 órakor kezdtük el ezt a cirkás babot főzni. Gyula, Marcsi, Sipi, Petke, Töki, és ahogy a mese végén; és még sokan mások. Persze áztatás nélkül… Reggel nyolcra lett belőle főzelék. Közben kétszer is sikerült nagyobb mennyiségű alkoholban fürdetni a májunkat és az összes feltétnek készült fasírtot megzabálni, olyan puha, fehérkenyérrel, hogy szinte belénk dagadt. Szóval babot, PASZULYT csak óvatosan. Áztatással.
 
A paszuly nagy barátja a jó száraz bor, tegyük fel (csak a lokálpatriótizmus végett) Disznókő Furmint,  no meg az ízlelőbimbókat megremegtető házi füstölt csülök, amelytől még Szindbád is fejen állna és a ropogós (véletlenül sem mállós, lácsú) (al'dente?) savanyú káposzta.
 
Erről jut eszembe. Taposott már köztetek valaki káposztát? Lépett már a jéghideg zöldségre, borsra, babérlevélre és csípte a lábát az erős paprika??? Én nagyapámtól tanultam hogyan kell. Előtte alapos lábáztatás következett, mert ugye a tisztaság is alapvető követelmény. Édesanya egy lavórban forró vízzel és azzal az igazi faggyú-szappannal suvickolta papó lábát, jó alaposan térdtől lefelé. Nagyapám nyugodotan tűrte a műveletet, márcsak azért is, mert egy hatalmas söröskorsóban nagyfröccs bátorította a munkára. Aztán elkezdődött a káposztataposás. Apám gyalulta, nagymamám hordta, anyukám fűszerezte, papó pedig a hórdóban jól megtapickolta. 
 
-Mindig a szélére kell lépni - mondta nagyon komolyan, akár egy professzor miközben a hófehérre csiszolt lábikráját bámultam - a közepe úgyis belenyomódik...
 
A végén egy hatalmas lávakő került a káposztára nehezéknek. Fogalmam sincs honnan származik az a jó darab vulkanikus eredtű kavics, de egy biztos már régóta célszerszámként tartja nyílván nagymamám kincstára.
 
Hát erről beszélek, ez a misztérium. Uram! Máris megvan, miről kellene regényesen írni. Káposztataposás… Ez még az Arany balladákból is kimaradt.
 
Na, innen fogom folytatni…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr93809082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Canon 2008.12.08. 13:27:37

A regénynek nagyon ütősnek és különlegesnek kell lenni, ha azt akarod hogy olvassák és eladható legyen. Tudod, sokan írnak rengetegen írnak főleg az életükről.A kiadók 1000-ből 1000 visszadobnak. Vagy magad fizeted a költségeket, vagy a kiadó fizeti, de a feltételeik nem mindíg kedvezőek. Az írás valamilyen szinten megnyugtatja az írót, de mégis kell bele valami különleges eszencia, valami finom ami átszivárog az emberbe, ha olvassa. Rengeteg tehetséges író van, akik egyszerűen utánozhatatlanok, mégis valami hiányzik belőlük. Vágysz a sikerre? Vagy csak egyszerűen ki kell írnod magadból a varázslatokat. Nem mindegy. Herry Potter írónője csak a kisfiának akart örömet szerezni, és lám beírta magát a történelembe.Se híre, se hanva a becsvágynak nem volt benne.Nem is saját maga volt a fontos, hanem a fia.

VioletPea · http://www.levul.blogspot.com 2008.12.09. 09:33:56

Vannak sikeres írók és sikeres írások. A sikeres író nem feltétlenül az írásával híresül el, a sikeres mű írója pedig nem feltétlenül fürdik a sikerben.

Canon 2008.12.09. 11:40:52

Igaz, de mégis az írás vált ismerté, egy sikeses írásnak az igényes ember szereti tudni az íróját, a sikeres írót pedig az írásai tették naggyá. Herry Potter szerzője egy anyuka aki a fiát akarta szórakoztatni. Hát nem nagyszerű történet! Coelho írásai misztikusak, Norman Meller írásai igaz történetekre alapszik, olyanok mint a riport, de zseniálisan megírva. Sorolhatnám végtelenségig a nagyszerű írókat és a nagyszerű műveket. Ki tudja előre mi lesz sikeres, de ha az ember írásra adja a fejét, szeretné ha lenne olvasótábora. Nem tudom

Helena · http://vasko.mlap.hu 2008.12.10. 16:15:37

Mindegy miről írsz. Én szeretem olvasni! ;) Írj! Még ha nem is szólok, akkor is olvaslak. :) Nagyon tetszik.
süti beállítások módosítása