Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Összeomlás...

2008. szeptember 03. - Cardinalis
Ez a tönk széle. Íme. A tönk szélén a lelkétől megvált test. Azt mondják csaló, csak provokálja a szeretetet. Egyedüli gyermek! Mit várok?
 
Összeomlik. A Vidor fesztivál közepe táján, mindig összeomlik. Egyrészt a nyomás, hogy minden kijöjjön időre, élő műsor, interjúk az előadások előtt. Ilyenkor nem túl felemelő a szerepkör. Egyszerre vagyok riporter, kifutófiú, gyűlölt médiagenya, jól és rosszul felkészült kérdező, csodálkozó gyermek és (ten)magától vörösödő értelmiségi. A Vidor Fesztivál összekuszál, nyomorba dönt és felemel.
 
Felemel, mivel azt a munkát végzem, amit imádok és a földbe döngöl, mert két testre lenne szükségem, egyre, amelyik dolgozik és egyre, amelyik pihen helyette. A színészek rohannak, lopjuk perceket, nem engem néznek hanem az ajtót, a fülük nem engem hall, hanem a hangosbemondót. Aztán a lopott percekből majd műsor áll össze, jó vagy rossz, szerencsés vagy banális, hát ez van. 
 
Összeomlik. A Vidor közepe táján mindig összeomlik, mert a magánélete is rányomja a bélyegét. Nézem, ahogy a párok jönnek a színházba. Érzem a tusfürdők és a parfüműk hol ideges, hol megnyugtató illatát. Érzem, hogy ezek az emberek, ma színházba készültek. Érzem, hogy EGYÜTT készülktek, várták a pillanatot. Valamelyik este azt figyeltem, az egyik párocska, milyen összhangban ült egymás mellett. Áradt belőlük a harmónia. Nem úgy, mint belőlem, akiből jelenleg csak valami szürke szorongás párolog. Az én színházam más... Délelőtti vágás után kutyafuttában átöltöztem, valahol ettem, ittam valamit, (ki tudja, hol és mit) és aztán szándékom szerint felvettem a szemtelenül ravasz, ügyes, (más szemszögből, béna, idegesítő, tehetségtelen) riporter álarcát, így mentem a szentélybe. Magányosan. Az egyedüllét kínos terhével.
 
Összeomlik, mert a "dobozban levés" (Dasein im Schachtel, gut verstanden Herr Heidegger?) kizsigerel, átformál, megőrjít. A napokat, mint a katona a centit, vágod, körmöd rágcsálod, hajaddal cicázol, mikor lesz már vége(!?!)...
 
Összeomlik, mert néha olyat kap a színházban, amitől nem is embernek, hanem valami szférikus lénynek érzi magát, amitől máris eljut a hőn áhított mennyországba...
 
Napok óta a Nessun dorma jár a fejemben Puccini Turandotjából. Senki sem alhat, kiálltja a hercegnő és Calaf már dörzsölheti is a tenyerét.
 
Dilegua, o notte! Tramontate, stelle! Tramontate, stelle! All'alba vincerò! Vincerò! Vincerò!"
 
 Hajnalban győzni fogok??? Melyik hajnalban?
 
Ui: Canon! Te olyan sokat tudsz. Te néha olyan információkkal rendelkezel, ami azt sejteti, az összes szereplőt (sőt szívük jelenlegi állapotját) személyesen ismered. Vagy csak így tartod bennem a lelket? De megsúgom; nem félek, hanem remegek és rettegek... Most éppen azt érzem, soha senki... De erről nem szabad beszélni, mert ha vannak érzéseim,  akkor kiderülhet csalás volt a temetés. Kérlek hallgass róla...

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr30646915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Helena 2008.09.04. 13:52:06

ha elemeznem kell azt, hogy mit is érzek, az olvasottak hatására... DÜH!
Mi a francokat kell párocskákban gyönyörködni? Honnan tudod, hogy mi van a színfalak mögött? Fel tud bosszantani, amikor valakinek az érzelmi életét az tudja színessé tenni, hogy van valakije!

Ne bosszants fel!
Az életben soha nem akkor jön valaki, amikor akarod, akkor az akárkik jönnek. A világ két legszánalmasabb mondata: 1. Nem tudok nélküled élni!
2. Szükségem van rád!

Anyákat ismerek, akiknek meghalt a gyermekük, és élnek! Tudnak nélkülük élni! Mert az élet már csak ilyen kemény. Gyermekük nélkül kell élniük. Hogy milyen életminőségben, persze az más kérdés. De ha nem tudsz egyedül élni, akkor nem szereted önmagad, akkor nem is szabad senkivel élned.

a második ponthoz, hogy kire mennyire van szükség. Ha valakivel azért vagy, mert nem tudsz nélküle élni, mert szükséged van rá... stb... Akkor csak ez érzelmi pióca vagy, egy "vér" szívó!!

Hát ezért választottad a könnyebbik munkát. Legyen szép, legyen csinos, legyen gyönyörű, de minél fiatalabb. Nem feltétlen buta, de mindenesetre, kevés élettapasztalatú... Van valami közös a "meghódított" nőkben?

Dühös vagyok, ha egy intelligens ember, ennyire maga alatt tud lenni, holmi szentimentális dolgok miatt.

Nem azt hirdetem, hogy légy hideg, racionalista! Ó dehogy! De ha ennyire görcsösen akarod, ha egy ízig vérig nő megérzi a pánikban akarok beléd kapaszkodni szagot, olyan sprintet vág mellőled, mint a szél. De ezek azok a nők, akik érnek is valamit. A valamit érő nők nem pátyolgatni várnak, hanem arra, hogy erőt, határozottságot, intelligenciát sugározz.
Egy valamire való nővel nem fogsz csúnyán beszélni, mert megint csak futócipőt húz. Kölcsönös tisztelet. Ennyi a titok.

Kellj fel Lázár! JÁRJ!! Olyan, de olyan gyönyörű az élet! Csodáld a véletlent, amit melléd sodort az élet. Vedd észre, a hihetetlent, amit a természet nyújt! Ne bámuld mások kirakat kapcsolatát. Lehet otthon, ha bezáródik az ajtó, egy zsarnok, és egy szolga él együtt.

Ne bosszants! :))

bevi (törölt) 2008.09.04. 15:09:48

Helena, helyes, szívemből is szóló fenyítés! Pont jól látod a dolgot, maximálisan támogatom! "riszpekt", (amolyan trendin), mert egy emnernek ilyen erős, önálló gondolatainak kell lennie!
Hallod, Zsolti????
Halld meg Helena sugallatát...!
süti beállítások módosítása