Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Jönnek a falánk dűnék...

2021. augusztus 06. - Cardinalis

„Látod, nincs mit mondanom, a napot az órát sem tudom, csak várom, üzend; vársz…”

Ákos verset mond. Elkapcsolom. Régi vers. Régi nóta. Mindig ugyanaz. Péntek van, halak másznak ki a partra, most hűvösebb van a füvön. Te mondtad egyszer, hogy olyan szárazság volt, hogy a halak már a hetedik születésnapjuk ünnepelték, de úszni még nem tudtak… Az élet egyébként sivatag, a nők közösségi oldalakon hirdetik, náluk van az oázishoz vezető térkép. Kiszáradt kutak, anya nélkül felnőtt istenek, madarak hang nélkül, zörgő, szomjan halt fák alatt vezet az ösvény. Jönnek a dűnék, megeszik a világot, számban, mint lejárt lemez, a por recseg. Ösztövér tevék, könnyező szemmel úsznak el a semmi felé… Se vitorla, se part, koszos pulyák esőért imádkoznak.

A kirabolt égre nézek, felhők nélkül, boldogtalan, málló szoba a horizont. A Nap kegyetlen vakít, öl, fullaszt, hideg fröccsel álmodok. Konyháról, amiben te főzöl. Sűrű, őserdő kertről, hol a lombok téged ölelnek. Te varrod a boldogságom, levágod a szemembe lógó hajam, jobban lássalak és mosolyogsz, mutatod, hogy csak a fától nem látom a tengert. Az öblöt, a hullámot, se benne a halakat, kagylókat, álmokat…

és végül hagyod, hogy fennhangon elmondjam;

 A szomorúaknak keserű,
méz-sárga serből szürcsölök
e kerti asztalnál, ellennék reggelig,
ahol a csillagok a sötét fű között
hajnalban fényüket egyszerre meglelik.
megvagyok, más szóval: - mindez tényszerű -
amint feszül a húr, az Isten ujjbegyén,
mikor a vállához szorítva a hegedűt;
magának játszik a mindenség peremén
de mennyi mindent kibírhat az ember
egyetlen éj, amíg a késeket fenik,
ahogy a narancsfák az érő teherrel
kínjukban a földet keményre verdesik…

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr5116650974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása