Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Egy privát fenntartású, nyíregyházi idősotthont is elért a járvány!

2020. szeptember 16. - Cardinalis

Több mint 20 koronavírusos betegről érkezett híradás a nyíregyházi Tündérkert Szeretetotthonból. A magánkézben lévő idősek otthonába ma délután a honvédség Járványügyi Bevetési Egysége érkezett, hogy segítséget nyújtson az immár gócpontnak számító intézménynek. A katonák megkezdték az épület szisztematikus fertőtlenítését. Szerdán négy órakor egy megkülönböztető jelzést használó mentő is érkezett a szeretetotthonba.    

Reggel óta elérhetetlen a Tünde utcai Tündérkert Szeretetotthon információs telefonszáma. A készülék kicseng, de senki nem veszi fel. A hozzátartozók közül többen ezért személyesen jelentek meg az intézmény kapui előtt, ahol kora délután megdöbbentő képe tárult a szemük elé. Egy katonai terepjáró, majd egy kisbusznyi szájmaszkos egyenruhás után egy hatalmas honvédségi kamion is begördült az otthon udvarába. A katonák vegyvédelmi egyenruhát húztak, sőt gázálarcot is felvettek, majd számos permetezővel és egyéb speciális eszközökkel kezdték meg az épület szisztematikus fertőtlenítését.

20200916_141902.jpg

- Mi annyit tudunk, hogy egy héttel ezelőtt az egyik dolgozónak pozitív lett a tesztje - mondta el Garai Józsefné, akinek a 77 éves bátyja él a szeretetotthonban. – Arról is kaptunk értesítést, hogy ezt követően mindenkit leteszteltek, de mindenkinek negatív lett a tesztje, de a biztonság kedvéért fertőtlenítettek is. A bátyám ellenben ezt nem erősítette meg. Csak tegnap előtt vettek mintát a bent lakóktól és tegnap kezdték meg a fertőtlenítést. Mi úgy tudjuk, hogy 24 bent lakónak lett pozitív az eredménye – tette hozzá a kétségbeesett asszony.

Hogy pontosan hányan fertőződtek meg a Tündérkert Szeretetotthonban egyelőre nem világos. Az intézmény elérhetetlen, de egy korábbi sajtóértesülés szerint 21 főnél mutatták ki a koronavírust. Hogy közülük hányan lehetnek a bent lakók és hányan a dolgozók, még vitatott.

A katonák teljes körű fertőtlenítést végeznek

A honvédség Székesfehérvárról érkezett Járványügyi Bevetési Egysége csak annyit erősített meg, hogy fertőtlenítést végeznek az intézményben.

- A Petőfi Sándor vegyvédelmi zászlóalj két hete még csak gyakorlatozott, most pedig már éles bevetésben vagyunk – hangsúlyozta Urbán Levente. A százados elmondta, a honvédség mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentsék a megbetegedések számát. Április 12-én végeztük el az első idősotthon fertőtlenítését, majd kórházakban is gyakorlatot szereztünk. Most is ez alapján végezzük a feladatot. Nyíregyházán két ütemben hajtjuk végre a fertőtlenítést. Egyszer egy melegköd képzős hidrogén peroxid és nátrium hipokloritból alapú fertőtlenítőszerrel dolgozunk, majd a második körben a MOL által gyártott speciális fertőtlenítőszerrel permetezünk, ez érinti a szobákon kívül természetesen, a vizesblokkokat, az orvosi helyiséget is…

20200916_144845.jpg

Az intézmény vezetőjét kerestük, egyelőre nem érhető el. Mivel magántulajdonban lévő intézményről van szó, egyelőre hivatalos nyilatkozatot a hatóságok sem kívántak adni az ügyben.

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr1016203640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása