Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Bujtosi sikersztori: szemétlerakóból lett "Central Park" Nyíregyházán!

2019. június 14. - Cardinalis

Volt búvóhelye betyároknak, megtanította úszni az olimpiai bajnok Balczót és kiváló tégla na meg halaszlé-alapanyagot is biztosít(ott). Kevés olyan "zölden" legendás hely van a Nyírségben, mint a Bujtosi Városliget. Kisebb-nagyobb tavak, árnyas lombok, ligetek csalogatják a természetkedvelőket, és akkor még nem is szóltunk a vadonatúj futópályáról, a szalonnasütő és chillező helyekről, a kondi parkról és a remek játszótérről. Bemutatkozik a nyíregyháziak titkos favoritja; a tirpák Central Park! 

61485459_2050937878351651_7148155396908122112_o.jpg

Kis csendőr, MADISZ, Lófürösztő, Anyás, Strand... – sorolja a nyíregyházi származású olimpiai és világbajnok öttusázó, Balczó András a Bujtosi-tavak egykori neveit. Így kezdődik Kósa Ferenc nagy hatású dokumentumfilmje a Küldetés. A világhíres sportoló elárulja, hogy a háború után itt dobták be a vízbe, hogy tanuljon meg úszni. Kósa filmje alapján, egy ma élő nyíregyházi meg nem mondaná, hogy hol készülhetett a felvétel.

A legenda úgy tartja, hogy a Bujtos már akkor egy vízjárta, mocsaras terület volt, amikor a Nyíregyházát benépesítő tót ajkú tirpákok a 18. század derekán ideköltöztek. Sokak szerint a neve is onnan ered, hogy a törvénnyel összeütközésbe kerülő legények, itt bujdostak a perzekutorok elől.

Innen épült a város!

Az már biztos, hogy a jelenlegi tavak szögletes mivolta emberkéz munkája, merthogy a 19. században kezdődő nagy építkezések idején, innen termelték ki a nyíregyházi téglákhoz szükséges agyagot. A századfordulón két nagy téglagyár is működött a tavak közelében, és mivel ez egy mélyen fekvő terület, a szögletes gödrökben nemsokára víz kezdett csillogni. Ezeknek a kisebb-nagyobb tavaknak lett később sajátos, bennszülött beceneve, amit Balczó András még felnőtt fejjel is kívülről fújt.  

Amikor az itteni strandok kora lejárt és a Krúdy Gyula által is mesésen megénekelt Sóstógyógyfürdő csillaga emelkedni kezdett, a Bujtosi-tavak részben-egészben szemétlerakóként kezdtek funkcionálni. A nagy szocialista tervezések idején pedig egyetlen tollvonással rajzoltak keresztül a tóvidéken négy sávos „nagykörutat”, az itt élő állatvilág legnagyobb bánatára...

Fordulat a kilencvenes években

Ám a romlás ellenére is maradt valami vonzó és természetes a Bujtosi Városligetben. A több mint 10 hektár összfelületű tavakat a 90-es években megkotorták, fúrt kutak és csatornák kiépítésével vízszintjüket stabilizálták. Innen már csak egy lépés volt, hogy sétányok hálózzák be a vadregényes tóvidéket a város szívében. A környék fejlődésének köszönhetően, ráadásul egyre nagyobb igény mutatkozott arra, hogy az önkormányzat tartsa karban a városligetet. Legyenek itt gyalogutak, kandeláberek, piknik padok és utcabútorok.  

Ez márt döfi, avagy idén megérkezett a teljes átalakulás!

Egy uniós pályázatnak köszönhetően idén tavasszal valódi reneszánsz kezdődött a tirpák-városliget életében. Az elmúlt évek kisebb-nagyobb beruházásai, fejlesztései mellett most igazi arculatváltás következett be. Egy budapesti tervezőiroda, modern, nagyvárosias parkot álmodott ide, amit a helyi kivitelezők néhány hónap alatt el is készítettek.  

A legfeltűnőbb változás, hogy a korábbi salakos sétányok térkő-burkolatot kaptak és egy közel másfél kilométer hosszú rekortán futópálya is rendelkezésre áll, a mozogni vágyók legnagyobb örömére. Két, vagány stéget is kapott a tóvidék, kényelmes padok, nagy beszélgetésekhez kiváló piknikhelyek jöttek létre, ahol akár egy plédre heveredve lehet bámulni az ég kékjét, vagy éjjel meglesni, hogy a hullócsillagok nem fürödni jönnek-e a sötétbe burkolódzó, szemérmes tóba. Lenyűgöző, igazi várral ékesített játszótér várja a gyerekeket, de készült nyilvános WC, pelenkázóval, megmaradt a nagy népszerűségnek örvendő szalonnasütő, ami mellett még egy nyilvános kondipark is helyet kapott, hogy párhuzamosan lehessen zsírt égetni.

A friss drónfelvételek azt mutatják, hogy a Nyírség legnagyobb városában valami elképesztően látványos, blikkfankos és modern park jött létre, ahol az egyik tóból 10 méter magasra lövell a szökőkút, tavirózsák ringatóznak és a sárgás fényű kandeláberek nagy, romantikus sétákra csábítanak.

A romantikáját nem vesztette el

Amit képek nem tudnak visszaadni, az pedig az illatok, hangok, színek kavalkádja; az itt élő, mindig panaszos, tengert idéző dankasirályok kórusa, a kéregetésre szakosodott vadkacsák bátortalan tekintete, a vízipocokok csobbanása és a félénk vízityúkok kattogó párbeszéde. Éjjel zeng a 100 tagú kecskebéka zenekar, akik miatt persze a műértő és ínyenc bakcsók és kócsagok is megfordulnak ezen a vidéken. Na meg persze igazi horgászparadicsom is a liget, hiszen a vízben compó, aranykárász, ezüstkárász, dévérkeszeg, karikakeszeg, vörösszárnyú keszeg, bodorka, szélhajtó küsz, ponty, amúr, fehér busa, fogassüllő, csapósügér, csuka, vágódurbincs, lesőharcsa éli világát.

A megújult Bujtos szélein slow és fast food éttermek no meg egy nagy benzinkút is található. Aki csak néhány percig időzne Nyíregyházán, annak is szívesen ajánlom figyelmébe, ha erre jár. Egy hamburgerrel vagy elvitelre vett kávéval a kézben rá lehet csodálkozni erre a downtown vadregényre. 

Aki pedig több napot tölt a megyeszékhelyen, az semmiféleképp ne hagyja ki. Talán még Krúdy Gyulát is megpillanthatja, egy párás, furcsa hajnalon, ahogy a vagabund író épp egy nyírségi szépasszonnyal lépdel a karján, a vadonatúj sétányokon.

Fotók: Nyírdrón (https://www.facebook.com/nyirdrone/)

62140010_2054631291315643_9014079869658595328_o.jpg

61545609_2049657838479655_8777248711462879232_o.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr8614894420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása