Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Túl a Legón is faragnak az ácsok...

Bejegyzés alcíme...

2013. február 12. - Cardinalis

Egyelőre hétpecsétes titok…

Nem hivatalos információk szerint április 19-én, Orbán Viktor, miniszterelnök teszi le az új nyíregyházi Lego gyár alapkövét. A dánok világra szóló eseményt terveznek. Így ünnepli majd a világszerte ismert játékgyártó, azt a 200 millió Eurós beruházást, amely a Zomboribokori szántón Európa egyik legmodernebb termelői bázisát hozza létre a nyíregyházi II. számú Ipari parkban.

Nyíregyháza számára rendkívül fontos a beruházás, erről azok a helyi vállalkozók és cégek tudnának igazán sokat beszélni, akiknek létfontosságú, hogy megrendeléshez jussanak. A magyar építőipar a válság óta egyre mélyebb poklokat jár meg és még az is csak szépítés, hogy agonizál. Probléma azonban, hogy nincsenek olyan anyagi lehetőségekkel bíró helyi cégek, amelyek képesek lennének egy ilyen volumenű beruházását közvetlenül fővállalkozóként elnyerni. A szakértők azt mondják, hogy hiába állnának össze és hoznának létre konzorciumot a helyiek, még úgy sem lennének képesek megfelelő garanciát vállalni a kivitelezésre. Nem beszélve arról, hogy tőke híján nem tudják megelőlegezni az elvégezett munka költségeit. A kivitelező így jobb esetben Budapestről érkezik, ám többnyire tőkerős osztrák, német cégek nyerik el a tendert, akiknek nem okoz problémát megelőlegezni a forintokat az építkezés hónapjaira. A végeredmény pedig az, hogy a kis helyi cégek sorban állnak egy kis morzsáért a fővállalkozóknál.

Csekkem, csekkem mond meg nékem, ki a legjobb adózó a vidéken?

A Lego méretéből, kapacitásiból adódóan az egyik legnagyobb adófizető a szabolcsi megyeszékhelyen. A fejlesztést azért is támogatja az önkormányzat, mert a jelentős adófizető a bővítéssel további komoly adóforintokkal fog hozzájárulni a település büdzséjéhez. Legközelebb egy merészebb összegről küld majd sárga csekket a Városháza az új gyár címére, ebben biztosak lehetünk...

Pletykaszinten

A Legóról érdemes tudni, hogy az ezredforduló idején egyáltalán nem ment ilyen jól a dánoknak, mint mostanában. A kereslet a termékek iránt csökkent és egy darabig törte is a fejét is a corporate management, hogyan mászhatnánk ki a szokatlan gödörből.  Akkor születtet meg a döntés, hogy a filmes ipar felé nyitnak. Ez után követeltek helyet többek között a Star Wars, Transformers, Harry Poetter kultikus figurái az addig gyermekien bájos, agressziótól mentes LEGO-city modellvilágban. A képernyőkről a gyerekek életébe villódzó Jar-Jar Binks és Luke Skywalker, Megatron, Harry Potter azonban erősebbnek bizonyult, mint az Lego-elemekből összepattintható jóléti társadalom. A dánok azonban nem bánták meg, hogy a fröccsöntőgépek már nem csak a klasszikus moslygós arcocskákat ontják magukból. A bevételi grafikonok igazolták a Hollywood felé tett elmozdulást. Közben a LEGO saját gyártású animációs filmeket és számítógépes játékprogramokat is piacra dobott, így a műanyagvilágnak sikerült meghódítania a cyber-teret is.   

Sematic: túl a Legón faragnak az ácsok

Nyíregyházán nem mellékesen egymást érték az elmúlt másfél évben a multik fejlesztései és beruházásai. Az Eissmann, a Hübner és Continental csoport is komoly milliárdokból fejlesztette nyíregyházi gyártókapacitásait. 

A legfrissebb hírt most a Sematic Hungária Kft. szolgáltatja. A lifteket, ipari felvonókat gyártó olasz családi vállalkozás, mely manapság már multivá nőtte ki magát, még ebben az évben több mint 7000 négyzetméterrel bővíti, jelenlegi 12 ezer négyzetméteres csarnokát az Ipari parkban. Az olaszok a fejlesztést azzal indokolják, hogy mozog a piac és egyre több a megrendelésük. Főként az ipari felvonók után nőtt meg a kereslet, az új csarnokban ezeket fogják előállítani. A fejlesztés velejárója, hogy újabb 40 munkatársat is felvesznek. Mérnökök, CNC gépkezelők jelentkezést várják a csarnok megépítése után. A Sematic az új csarnokot közvetlenül a gyár mellé húzza fel, így a felületes szemlélő csak azt veszi majd észre, hogy az olaszok gyára mintha megnyúlna. Ebben a csarnokban azonban olyan vadonatúj, teljesen automatizált lemezmegmunkáló gépek is helyet kapnak, melyek értéke darabonként meghaladja 3 millió Eurót. A bővítés egyelőre papíron létezik. Az engedélyek beszerzése után indulhat az építkezés. A multikra jellemző gyorsaságról ad képet az, hogy a cég tervei szerint nyáron az új csarnokban már megkezdődik a termelő munka.

És még egy adalék. A Sematic terveiben további bővítés is szerepel, azonban telek híján ezt már nem tudják a  jelenlegi székhelyükön megépíteni. Azt mondják, ha a megrendelések száma továbbra sem csökken, akkor előfordul, hogy a II. számú Ipari parkban bővítik nyíregyházi érdekeltségeiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr695075768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lakásfelújító Feri · http://www.lakasfelujitas1.hu 2013.02.12. 07:50:03

Teljesen jó poszt, érdemes volt elolvasni.
Ez viszont ismételten igaz és elszomorító!

" A végeredmény pedig az, hogy a kis helyi cégek sorban állnak egy kis morzsáért a fővállalkozóknál. "

Egyszer talán lesz annyi bátorsága valamelyik újságírónak, hogy feldobja ezt a témát a közönségnek. Mégpedig hogy a cégek csak saját alkalmazottal vállalhassanak munkát, saját kivitelezésben!

Igaz akkor lehet hogy sok " családi kör" véglegesen megszűnne...
süti beállítások módosítása