Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Szív és ész között félúton...

2010. október 03. - Cardinalis

(kínos)

Napok teltek el anélkül, hogy engedtem volna a gondolati kényszernek, írjam le belül micsoda fortyogó vulkán, húsba petéző gyötrődés és édes repülni vágyás fogalmazódik meg bennem. Önbecsülés és becsvágy állóháborúja, insomnia és a tehetetlenség fokozta, savas önvád. Mindezt tetézi a Nyírségért való rajongásom, féltésem, a magyar genetikából eredeztethető processziós idegek örökös elégedetlensége. A félelem, a rettegés új szintje, formája ez. Őssárkányokat rejtő tojások mindenütt és félelmetes a felismerés, én raktam őket. Az éjszaka a társam, az éjszaka az én örökös hálótársam, ahogy a sötétben megelevenednek a gyermeki énem gyilkosai, gólemek, szörnyek, fekete lángot lehelő sárkányok, érzelemmentes felnőttek. A gúnyos, hideg kacajok, Winston Smith utolsó sóhaja és a televízió, ez villódzó Nagy testvér éles, bántó fényei. Ilyenkor jön a menekülés: el a hétköznapok tyúkszaros harcmezőiről, el a semmirekellő, hátulról támadó ellenfelektől.

Az élet maga az ördög. Maga a kísértés, a lelkem kegyetlen rablója. Tollam az igazság tudója. Tollam tisztább, mint a lelkem. Tollamban az igazság, az ösztönökön túli, szebb, újabb világ.

Ebben a halálos utópiában, már nem tudok én, én lenni. Nem tudok az 16-19 éves suhanc lenni, aki hitte lesz, párja, gyermeke, otthona, ahol az éjszakák és nappalok között nincs különbség. És miközben itt egy csöndes, kataklizmák nélküli életről regélek, izgága szívem és bomlott agyam, már újabb harcara készül. Mocskos játékok jönnek, gennyes küzdelmek. Zsigerek, inak és vénák a számban és  érzem valaki belém harap. A tükörben látom csak, kígyó lettem és a farkamat tartom a számban...

Választani kellene. Menni, és úgy húzni az ikszet, mint először 1998-ban. Olyan bátran, egyenes gerinccel, olyan hihetetlen meggyőződéssel, azzal a tudattal, hogy világot váltok meg, pályára állítom az országot. Pályára állítom a jövőt, benne mosolygó férfit, gyermeket és édes nőt.

Most mégis minden mozdulat lassú. Minden mozdulat tétova. Lepel nélkül látom a  versenyezőket. Lepel nélkül... Felnőttem...  

(feloldozás)

Mikor pedig nagy nyomorúságban volna,

fohászkodik az Úrhoz az ő Istenéhez,

és teljesen megalázta magát az ő atyáinak istene előtt.

És könyörögvén hozzá, megkegyelmeze neki, és meghallgatván könyörgését,

visszahozá őt Jeruzsálembe, az ő országába.

Akkor ismeré meg Manasse, hogy az Úr az igaz Isten.  

(Krónika II. Könyve)

 

Manasse a krónika szerint mégsem szeplőtlen, Manasse mégsem bűntelen, mert amikor jól megy dolga ismét bálványokat állít. Manasse mégsem Ezékiás, aki - városokat is építe magának, és szerze igen sok juhot és barmot, mert Isten nagy gazdaságot adott neki...   Ezékiás vagy Manasse? Melyik lenne a jobb? Ki legyen a példánk képe? Mindkettőben egyformában megvan a jóravalóság, de ki tetszene jobban az Istennek?

Hiába a sok gondolkodás. Azt Isten jobban tudja. Az isten útjai vezethetnek sötétségben, de mindig világosságba torkollnak...

(a tett halála...)

 A sok okoskodás után nem marad más, mint a bátor cselekedet. Mosolyogva gondolok Hari Seldonra, akinek a falán ez volt bekeretezve: ne engedd, hogy az erkölcsi érzéked, meggátoljon a helyes cselekedetben! Kicsit jezsuita, de még inkább pragmatikus... Félre kétségek. Félre béklyók. Menjünk! Hallgassunk a szívünkre...    

                  

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr62341555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csengettyű 2010.10.03. 23:41:10

Valóban létezne az eleve elrendeltség?
Mely fel/megismeréséhez a szív zakatolása vezetne el?
Tény, hogy a belső hangunk követése pártatlan, őszinte és nem számító....
De a szív által diktált irány, mit sem ér ha nem párosul az érzelmek felszínre hozatalával, kimutatásával!!!!
Melyek irányítása már tudatos folyamatok sorozata :)
"Legyen szíved, mely sosem válik kővé,
legyen kedved, mely sosem gyullad haragra,
és legyen érintésed, mely sosem bántalmaz."

A kígyó mérgezése pedig sok, saját magához hasonlatos kígyót produkál áldozatai személyében, s a méreg továbbadására készteti//bűnbe sodorja// őket cselekedetével-mely képlékeny, nem egyértelmű és talán félrevezető is (vagy talán hamis??csak a pillanat hevében megélt.?)
Az igazság lehet hogy az örök feledés homályába merül, mert az elnémult torokból egy hang sem jön...
de aminek ettől is nagyobb jelentősége van; a földön csúszóból gerincessé kell válni-ami nagy feladat és bátorságot követel!!
??

Ui:remélve, hogy az oroszlán él és hangja is van-szól a csengettyű és várja a kommentet

than maybe
The grass will greener
The light will brighter
The taste will sweeter

For everyone
Forever and ever

minka 2010.10.08. 00:07:31

erőt adó erőtlenség?
múltgőzös józanság?
milyen a jó iksz?
elég a belső meggyőződés,
vagy kell külső bizonyíték is?

hajrá KritikusÉrzékeny! :)
süti beállítások módosítása