Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Néhány érdekes mondat...

2010. október 03. - Cardinalis

...Kiderült, értelmünkkel nem tudjuk megmagyarázni, miképpen cselekedjünk. Felelőséggel cselekedni nem azt jelenti, hogy értelmünket használjuk, hanem azt átérezzük mások búját-baját. Értelmünkkel ugyanakkor nem ellenkezik, hogy a világ pusztulást válasszuk az ujjunkon ejtett seb helyett...

(Jostein Gaarder - Hume után szabadon)

"Az élet valójában csata. A gonosz arcátlan és erős. A szépség varázslatos, de ritka. A jóság hajlamos arra, hogy gyenge legyen. Az ostobaság gyakran pökhendi és kihívó. Magas helyeken gyakran hülyék ülnek, az értelmesek pedig lent, és az emberiség többsége boldogtalan.
(Henry James)
A tekintélyelv elutasítása
A kíváncsiság és a tekintélyelv elutasítása kéz a kézben járnak. A tekintélytisztelet kizárja a kíváncsiságot. A kíváncsiság azt firtatja: "Az, hogy mindig így csinálták, mindig ezt mondták, bizonyítja, hogy az élet legjobb módja, ez a legjobb vallás, ez a legjobb gazdasági vagy politikai berendezkedés? Ez a tökéletes erkölcs?" A kérdező számára semmi sem szent. Megveti a dogmákat, vitat minden végeleges erkölcsi igazságot, lázad minden korlátozás, elnyomás ellen, amely akadályozza a kanonizált vagy nem kanonizált nézetek felülvizsgálatát. Nem érdekli, mi lesz ennek a független vizsgálódásnak az eredménye. A szervezőnek ez a magatartása kihívó, sértő, nyugtalanító és tekintélyt lejárató. Mint minden az életben, ez is sajátos ellentmondás, mivel tiszteletlensége a tekintélyek iránt az élet mély tiszteletében gyökerezik, és abban a törekvésben, hogy megtalálja annak emberhez méltó módját.
(Saul D. Alinsky)

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr652342009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minka 2010.10.08. 00:43:17

"kíváncsiság és a tekintélyelv elutasítása"
nem ajánlom... rögös, macerás, időrabló, makaccsá tevő, önfejű, gondolkodtató, inspiráló, nyugtot nem hagyó...

"A gonosz arcátlan és erős. A szépség varázslatos" ÉS GYAKORI :)
de, de, csakazértis ;)
süti beállítások módosítása