Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

A demokrata jellemrajza (vázlat)

2010. március 25. - Cardinalis

Non est volentis, neque currentis, sed miserentis Dei.

Barátaim! A gazdasági világvilágválság kirobbanása után néhány nappal radikális lépéseket, határozott fellépést, nem csak tüneti hatáskezelést követeltem a politikusainktól. Most a demokrácia egy sötétebb, morálisan enervált periódusában, ismét az ország demokratáinak összefogását, a józan, művelt, felvilágosodott, a múlt hibáiból tanulni képes „okos ember(ek)” összefogását sürgetem.

Ez a felkiáltás, vagy inkább Kasszandra levél, bármennyire hihetetlen, egy elfogyni, letűnni készülő aranykor utolsó előtti jajszava. Ez a bináris felkiáltójel, a Götterdaemmerung közeledtére figyelmeztet, arra, hogy az alkonyra váró fenevadak, már a kertek alján várják a legsötétebb éjszakát.

Barátaim! Nem várhatjuk meg, míg az országban vegetáló demokratákat egytől-egyig kiírtják, mint a Jedi-lovagokat, nem várhatjuk meg, mint ahogy a hanyatló Rómában tették a polgárok, a törékeny, bakfis Respublikát szétcincálni.

1.       A demokraták nem engedhetik, hogy az ország sorsáról továbbra is kontraszelektált, korrupcióra hajlamos, levitézlett, megélhetési, magukat polihisztoroknak hazudó politikusok döntsenek.

2.       A demokraták nem nézhetik tétlenül, hogy a pénzen nőtt hatalom, minden klasszikus értéket pokolba taszítson.

3.       A demokraták nem asszisztálhatnak a politikai Taigetosz működtetésben, ahol az önálló arculattal rendelkező, gondolkodó elemeket egyszerűen ledobják a sziklákról és az arctalan, szürke kádereknek biztosítanak megélhetést.

4.       A demokraták nem tűrhetik, hogy szélsőségesek, ordas eszmék, örült ideológiák váltsák fel azt az álmot, hogy a Közép-Kelet Európában is lehet szociáldemokráciát építeni. Olyan szociáldemokráciát, ahol az állam nem kíván paternalista Arany Atyácskaként túlgondoskodni és nézetit ráerőszakolni a választópolgárokra.

5.       A demokrata undorodik attól, ha nincs választási lehetősége, ha a mérsékelt liberalizmust sárba tiporják, ha megmondják, mit tehet és mit nem, ha mások mondják meg, meddig terjedhet a látóköre.

6.       A demokrata kineveti a magukat megváltónak tituláló, önjelölt isteneket. A demokrata tiszteli a történelmi egyházakat és tudja, egy isten van, ezer és ezer arculattal… A demokrata nem hiszi, hogy van most az országban egyetlen vátesz, aki majd önmaga lehet a Seregek Tejhatalmú Ura.

7.       A demokrata a baloldalnak túl konzervatív, a jobboldalnak kommunista. A demokrata, hisz a népfelségben, hisz abban, hogy a bölcsesség út a fiataloknak, gazdaság a szegénynek és ékesség a gazdagoknak.

8.       A demokrata tudja, van igazság, út és élet. Tudja, hogy mindehhez csak alázatra és tudásra van szükség, arra, hogy minden keresményét a saját képzésére kell fordítania.

9.       A demokrata tudja, hogy a pénz nem boldogít, de nélküle nem épülnek iskolák, óvodák és utak.

10.   A demokrata tisztában van, honnan jött és hová tart, tudja, hogy van nép és nemzet és magyarsága éppoly fontos számára, mint az, hogy kozmopolitaként megértse és tisztelje a más nemzetekhez tartozót és azok érzéseit.

11.   A demokrata tudja kívülről a Himnuszt és a Szózatot. Tudja, hogy ezen a földön élnie és halnia kell és a nagyvilágon e kívül igazából nincs számára hely. Tudja, hogy éjszakának évadján Mikesre is rátörtek a honvágy marcangoló tündérei. A demokrata ugyanakkor már el tudja énekelni, képes értelmezni Schiller és Beethoven An die Freude-ját és felismeri micsoda értéket, erőt képvisel egy közös, határok nélküli Európa.

12.   A demokrata akkor is a saját hazájában fizet adót, ha annak mértékét soknak, túlzónak tartja. Legfeljebb addig virraszt, míg lehetősége nem nyílik, hogy olyan törvényekre szavazzon, amelyek jobban működtetik az országot. A demokrata éppen ezért, nem jár külföldi rendszámú autóval, nem alapít csupán a költségek csökkentése érdekében külföldön céget, ha mégis megteszi, keresményének egy részét a nemezt közös céljaira ajánlja fel.

13.   A demokrata nem undorodik a  cigányságtól, nem tagadja a Holocaustot, de nem viseli el, ha valaki ebben csak és kizárólag üzletet lát, ha olyanokat is megbánásra akarnak kényszeríteni, akinek már nincs közük a borzalmakhoz.

14.   A demokrata nem hisz a piac felsőbbrendűségében. A demokrata korlátozná a milliárdosok hatalmát, büntetné a tőzsdei spekulánsokat és azokat, akik milliók életminőségével képesek játszani.

15.   A demokrata ott segít, ahol tud a szociálisan rászorulóknak, de nem hiszi, hogy szavazatokért erőn felül kellene erősíteni a szociális hálót.

16.   A demokrata keresi a hozzá hasonlót, szervezkedik, beleszól a politikába, nem néma hal, okos és tanulmányozza mások példatárát.

17.   A demokrata türelmes, nem csak energiafűzből kíván megélni, hanem diófát is ültet az utána jövőknek. A demokrata zöld ember, de nem zöldfülű, tiszteli a Földet és bólogat, ha a Gaia elméletről van szó. A demokrata nem éli fel az unokáitól kölcsönbe kapott Földet.

18.   A demokrata hat, alkot, gyarapít. Felajánl, hozzátesz, épít és szépít.

19.   A demokrata alázatos és hisz a szeretet erejében…

20.   A demokrata már ma, de legkésőbb holnap cselekszik.

21.   A demokrata élni akar…

Miközben ezeket a sorokat írom, küszködöm, miközben vázolom a demokrata jellemrajzát egyszerre látom lelki szemeim előtt nagyapámat, apámat, Szták tanár urat a nyírbátori Báthory István Gimnáziumból. Felsejlik előttem Széchenyi és Hatzel Márton. A kezem lázasan üti a billentyűket és kevésnek érzem magam, csírázó értelemnek, apró jószágnak, akiben hiába nő a jóakarat, a hit és remény, de legfőképp a szeretet, mégis egészében véve csak haszontalan szájtépő marad… Vagy mégsem? Hangos szavak szállnak a szélben…           

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr871867414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baraonda · baraonda.blog.hu 2010.03.26. 07:12:53

Szépen pontokba szedted, még ha nem is feltétlen bólogatok mindegyikre. "Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita." És egy kérdés... Tudsz példát Európán belül működő szociáldemokráciára? ;)

Minden név foglalt volt 2010.03.26. 14:08:52

nem a nép érzéseivel van baj. Nem azzal, hogy te vagy én, vagy sokan, melyik ideológiát válasszák, válasszuk. Mert lehetek én demokrata felfogású, lehet az apám szociálisan gondolkodó, az anyám meg liberális... És közben a család jól működik. Az irány, ha nem ugyanaz, akkor nagyon nagy baj van. Az önös érdekek egyénenként is veszélyesek nem hogy egy ország vezetésében.
Az a nagy baj, hogy sokan verik a mellüket hangosan, hogy mekkora demokraták/szocialisták/liberálisok, miközben a demokrácia lényege, amint írtad is, higgadt, és nem kiabál, türelmes.

(szerintem)
süti beállítások módosítása