Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Három királyok és a lelkiismeret-furdalás... (nyílt levél)

2009. november 19. - Cardinalis

Olykor, ha elfogynának a szavaim helyettem (is) beszél az isten...

A pulya már csak ilyen (közhely), egy felnagyított arcot képzel a tükörbe. Egész héten szervez, telefonál, hogy aztán kétszer 30 percben elvérezzen… Pedig nem akar mást, mint a boldogság kék madarának sima hátára kéredzkedni. Ám, mivel dúvad - egy hústól elérzékenyülő nullás vércsoportú dúvad - persze először jól megnézi magának a kismadarat, nem lehet-e belőle pörköltet varázsolni. Esetleg rántani, és zamatos mellének nedveivel gyógyítani ínye húsigényét.

Este, már este van. Mondaná a székely. Mély este, akár nagyanyám kútja Apagyon. Csak a gondolatok mocorognak. Tegyük fel, ha egy nap úgy kezdődik; vendégelőadó vagy egy újságíró iskolában, majd a hallgatóság mosolyától megittasodva, már glóriát képzelsz a fejed köré, akkor hogyan fogsz pofára esni? A kijózanodás megszégyenít; a sors úgy akarja, a Korányi villák mögött két „fura” hajléktalannal találkozzam. 

 

Miközben sokszor, arról papolok nagy nyilvánosság előtt, milyen undorító az anyagi világ, itt most megszégyenít a sorsom. A képembe vágja, ideje lenne ismét felelősen élni,  karácsony előtt, ajándékba vinni oda dombok mögé, egy üveg jófajta konyakot, bort, vagy mittudomén valamit, amitől ünnep lesz az ünnep…

 

A feladat erdetileg snassznak tűnik; a perifériások küldtek egy felhívást, takarót, élelmet gyűjtenének a hajléktalanoknak. Egy interjú, aztán vissza az elefántcsonttoronyba. Ott derül ki, a fiúk kivénnének minket terepre. Nem vagyunk elragadtatva, a feladat nem túl felemelő. Lóri az eső lógó, vaskos lábát kémleli, nincs kedvünk hozzá, de Adrienne szeretné, a muszáj meg nagy úr. Átvágunk a városon. Már a villasor mellett suhanunk, amikor a Korányiról egy földútra fordulva, egyszer csak meglátogat az isten.

 

Ott állok szövetkabátban, parfümtől illatosan, drága ing, nadrág, a tv-ből kilesett sállal a nyakamban, svájci órával a csuklómon és hirtelen nehéz szégyenérzet tör rám. Néhány perc alatt megsemmisülök. A nincstelen, sátrakban lakó, 58 éves Kati és a 48 éves Józsi mennyivel nagyobb harmóniában él a világgal,  vagyon, csillogás és tv nélkül is.

 

Közben esik az eső, zuhog. Elázik a puha gyapjúkabát, sáros lesz a reggel pucolt, még éppen hogy betört, bőr cipő, és  szerencsére ettől párolog a narcisztikus attitűd, elmossa az eső a dekadens eleganciát, lemossa parfümöt, a hajzselét, a gömböc felfuvalkodottságát. Egyre inkább vagyok ember, egyre jobban hasonlítok Katira és Józsira… Már a kutyájuk sem ugat, a köröttük élő tucatnyi macska pedig a bokámhoz dörgölőzik…

 

Szégyellem magam. Nagyon. Pironkodom. Szerencsére a Perifériás srácok elkísértek bennünket. Paplant, konzervet, tésztát hoznak. Lóri képeket vesz, én a fogam között valami áldás félét mormolok. Rövidesen elő kell venni a mikrofont. Belül érzem, meg leszek illetődve. Nem fogják látni, mint amikor amikor egy velem korabeli srác bújt ki a Bujtosi tó mellett  a fóliasátorból. Nem fogják érezni, pedig bennem vénásan terjed a szégyenérzet, a lelkiismeret-furdalás.

 

Így lep meg az isten. Egy novemberi délelőttön. Így jön el. Kati és Józsi hozza. Állok, mint Bálám szamara, állok mint Három királyok. Egyszerre vagyok Gáspár, Menyhért, Boldizsár…

 

Mondom néha nem kellenek a szavak, hagyom, hadd fogyjanak el. Beszéljen helyettem, aki szebben, okosabban, kevésbé felfuvalkodottan képes rá. Amiről pedig végképp nem megy, hallgatni kell. Van, aki így is megérzi…     

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr141535700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

luxembourg 2009.11.20. 00:11:43

Kedves Zorro Pinty, ezek a nagyon szép gondolatok igazán megérdemelnének egy kidolgozottabb formát, de legalább egy alapos fésülést. Már ha nem csak magadnak írtad. Üdv Lux a törzsolvasó /vagy mi? : )

Cardinalis 2009.11.20. 09:30:18

@luxembourg: megtettem. Egyébként igazad volt

luxembourg 2009.11.20. 22:16:38

,,,hosszú még ez az út...de legalább az irány már alakul...Adjon Isten erőt, mosolyt hozzá. Luxi

baraonda · baraonda.blog.hu 2009.11.23. 18:05:48

Tudod, vékony a jég... mostanában igen hamar kényszerülhet az ember erdő melletti sátorba. Bárki lehet Kati/Józsi. De szégyenérzeted ne legyen! Nincs miért. Szerintem. Pláne nem azért, mert rajtad bőrcipő és gyapjúkabát. Végiggondolni persze érdemes, szépen össze is foglaltad. De mindenki saját magáért felel. Innen indulunk. Együtt lehet érezni a másik emberrel, de az ő terhüket nem kell, hogy Te hordozd.

Tudod, mikor az útkereszteződésben az ablakon kopogtat egy kérges tenyér... ha adok, már nem érdekel, hogy mire költi. Az ő dolga. Pedig amit teszünk, nem igazi segítség. Mi csak leporoltuk a lelkiismeretünket. Az, hogy a sátorból/útkereszteződésből visszatérjenek a hétköznapokba, hogy igazán segíteni lehessen Nekik/Rajtuk, Ők is kellenének... Addig minden csak "féligakarat".

terebr 2010.11.11. 19:03:36

"Tudni, vagy nem tudni?
Tudni annyit jelent, hogy tudod, mi a bátorság, mérséklet és igazságosság. Hogy tudsz különbséget tenni a dicsvágy és kapzsiság, szolgaság és alárendeltség, szabadság és szabadosság között. Tudod, hogy amit elértél, elég, és milyen mértékben kell félned az elmúlástól, a fájdalomtól, a szenvedéstől. Tudod, mi az, ami cselekvésre indít, vagy ingadozóvá tesz.

Ez a tudás a lélek.

A lélek tested, szellemed őrzője. A világ kapujában áll, és kiválasztja a neked szóló hangokat és színeket. Távol tartja tőled az álszínek kavalkádját és a kakofóniát. Kapuőröd ő, amely elválaszt a világtól és hozzákapcsol. A lélek a tudás.

Hozzá fordulj, ha tudni akarsz a világról, az emberekről, önmagadról.

Ha tudás után szomjazol olyan tárgyban, amelyben emberi ész tehetetlen.

Ha tudni akarod, mit kell tenned, és mit nem szabad megcselekedned.""
(Montaigne)
süti beállítások módosítása