Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Hogyan tovább?

2008. november 23. - Cardinalis

Akkor most álljon ki valaki elénk és mondja meg hogyan legyen tovább! Valaki, aki elég okosnak tartja magát fejtse ki, hogyan fogjuk fizetni a svájci frankos hiteleket, hogyan tartjuk meg a részletre vett autót, lapos tévét, mosogatógépet. Valaki csapjon végre az asztalra és nyúljon a hónunk alá; mosolyogva biztosítson minket, lesz munkahely, lesz euró, csökken az infláció, lesz sose látott perspektíva.

 Mit bánom én, milyen színű, mi csinált eddig, dudás volt-e a pokolban, vagy könyvelő a mennyországban, a lényeg, hogy bátorítson, szemével biztasson, gondolkodás nélkül mögé merjek állni.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Igen, így csírázott ki, ilyen gondolatokból született minden elnyomás, önkény és hátborzongató diktatúra. Az elkeseredés, a félelem, a rettegés így adott hatalmat az álmessiásoknak, az erősnek tűnő Antikrisztusoknak. Így került hatalomra, Hitler, Sztálin és minden Nagy Testvérük. Amikor az értelmiség keze is tapsra lendült, amikor a színekben gondolkodók egyszeriben a fekete-fehér mellé álltak, amikor a pénz nagyobb úr lett, mint a józanész, és a fontosnak tartott értékeket kiröhögték.
 
Az értelmiség hangját évek óta nem lehet hallani Magyarországon. Már az is megkérdőjelezhető, hogy létezik-e, létezett-e ebben az országban nagybetűs Értelmiség? Van-e (volt-e) olyan réteg, amely képes összefogni, utat mutatni, kérdéseket feltenni? Van-e értelmiség, amely képes lobbizni, hatni, terveket szőni, hitet kreálni ebből a végtelen pesszimizmusból, amely évszázadok óta ködként borul a Kárpát- medencére?
 
Hol vannak a tanárok, jogászok, ügyvédek, mérnökök, orvosok, újságírók, diplomás közszolgák? Hol vannak, akik ha összeráncolják a szemöldökük, megrettennek a politikusok, a kufárok és egyéb némberek? Hol vannak azok az emberek, akik a saját tulajdonuknak hiszik ezt az országot, akik nem akarják szétlopni, szétprivatizálni? Akik azt akarják, hogy a gyerekeik itt éljenek 100 év múlva is!?! Akik azt szeretnék, hogy fehér ingben, fekete mellényben, kokárdával a mellén, magyarul szavalja a Talpra magyart! egy 10 éves kisgyerek 2050-ben is? Hol élnek, akik jó érzéssel, önként fizetnek be a közös kasszába? Hol vannak, akik egy évi rendes jövedelmüket áldozzák egy tudós akadémia létrehozásra?
 
Kedves értelmiség! Ti vagytok, lesztek a megváltás, a jövő záloga. Az állami által finanszírozott diploma, melyet oly boldogan vettetek át egykor, pontosan erről ad tanúbizonyságot.
 
Nektek kell ráütni a demagóg, populista szájára! Nektek kell elkapcsolni a kereskedelmi médiumok elhülyítő adásait! Nektek kell kivinni a gyerekeket a szabadba és megértetni velük, ha minden a buta fogyasztásról szól, semmi perc alatt pusztítjuk el a fajtánk és ezt a gyönyörű kék bolygót!
 
Kedves magyar értelmiség! Nektek kell most összefogni, összesúgni, elzavarni azokat, akik önös érdekből, hatalomvágyból és hatalomféltésből megosztanak! Nektek kell bátorítani, segíteni az elesetteket és rászorulókat. Nektek kell ébren lenni, vigyázó szemeiteket az igazság felé fordítani! Nektek kell utat mutatni! De mindenek előtt, nektek kellene most felébredni!
 
És ha ez végre sikerül, akkor továbblépni. Ti beszéltek idegen nyelveket, hát fordítsátok le a nagyvilágnak: a hátrányokból erényt kovácsolunk és „magyar” mintát adunk az egész világnak, újrakezdésből, közösségből, és kitartásból.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr7784611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VioletPea · http://www.levul.blogspot.com 2008.11.24. 09:20:08

1.bekezdés (a kép után): tessék nem elkeseredni, nem félni és nem rettegni, még gondolatban se merüljön fel, hogy itt szükség lenne bármiféle Nagy Testvérre.

2. Létezik-e olyan értelmiség, aki követendő minta? Rég nem működik a tekintély követelése csak úgy. Kik jelentik a mintát? Miért, és még meddig?

3. Keresés... Keresés...
Vajon ma mire lenne elég az az egy éves jövedelem, és éhen halna-e az adományozó? Ki foglalkozna a sorsával?

4. Úgy legyen!

5. Mondja ezt egy rádiós... Jó, elkapcsolom :)

6. Csörög a vekker. Bocs, mennem kell!

Canon 2008.11.24. 11:19:41

Kedves Zsolt, ne legyél már ennyire elkeseredve. Ne töltsd a napjaidat félelembe, rettegésbe, hogy mi lesz velünk. Szerény optimista véleményem szerint, nem lesz semmi. Már volt világháború, volt pénzügyi összeomlás, volt elég szörnyűség amiből tanulnunk kellett, hogy hogyan nem szabad. A miénk egy pici ország, ha hatékony akar lenni a Magyar muszáj alkalmazkodni. Szeretem a magyar büszkeséget, de jobban becsülöm az értelmet. Ez a pici közösség nagyon tehetséges, okos, szívós, jószívű, de mérhetetlenül büszke nép. Elöbb magunk közt kellene rendet rakni, hogy ne egymásra legyünk féltékenyek, irígyek, ha valakinek esetleg akad egy jó ötlete, biztos hogy megakadályozza valaki, hogy a napjaink azzal telnek el, hogy egymást piszkáljuk, feljelentjük, ha valakinek jól megy a sora ,teszünk róla, hogy ne menjen jól. Soroljam? Hány okos, tehetséges ember hagyta el az országot???Van egy fejlődés nem kéne felzárkózni? Nem azon kellene törni a pici fejünket hogyan lehet jól csinálni? Mit sikerült bizonyítani nekünk magyaroknak az örökös dacoskodás miatt. Miért jó ez nekünk? Az ország el van adósodva mert, a magyar ember csak hitelből él, hegyre-halomra veszi fel a hiteleket holott azt sem tudja vagy nem képes elhinni, hogy elveszthet mindent, hogy nem tudja majd visszafizetni. A Bankok nem árulnak zsákbamacskát csak egy kicsit figyelni kellene. Ez a mi gyarlóságunk a csakazért is elméletünk, a mindenáron bebizonyítom jobb vagyok a szomszédnál. Ez nem butaság? Így nem lehet csatát nyerni, csak nevetségessé válni. Elértük azt, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerültünk és ezt mi idéztük elő. Az ember először a saját portáján tegyen rendet.

Helena · http://vasko.mlap.hu 2008.11.26. 20:27:47

Az a baj, hogy én hiába emelném fel a kezem, hogy gyere Zsolt, menjünk és döntsük meg azt, amit döntenünk kell, senkit nem érdekelne.

De tudod mit? Harcoljunk. Én megyek.

Helena · http://vasko.mlap.hu 2008.11.27. 11:46:38

Talán majd ő, vagy az ő korosztálya szerez nekünk dicsőséget másban is. :) Ő za én keresztfiam! :)

www.szon.hu/hirek/sport/szabolcs-szatmar-bereg_special_sportpage/cikk/a-nyiregyhazi-ovis-gokartremenyseg/cn/news-20081127-09334257
süti beállítások módosítása