Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Bujtosi siralmas anziksz

2008. november 12. - Cardinalis

tóparti merengés egy jobb sorsra érdemes városrészben

Azt írják Krúdy Sóstó mellett a Bujtosi tavakba és az akkor még vadregényes környezetébe volt szerelmes. A hallgatag ifjú szabadidejében sokat sétált erre. Hallgatta a nádas suttogó énekét, a békakirály vallomásait és a vadkacsák rekedt panaszát. Bujdos-liget, ezt a nevet adta a „tóvidéknek”. Bujtos káprázatos hangulata mára megváltozott. Még mindig mesés lakóhelyet biztosít, de az élhetőség érdekében itt is lenne min javítani.
 
 
Úttalan utakon
 
Mostohagyermek ez a rész a belvároshoz képest – mondja nekem Béla bácsi, aki már akkor is a Bujtosi tavak mellett lakott, amikor híre, hamva sem volt erre a társasházaknak és a modern családi otthonoknak. Mostohagyermek, pedig a város keleti feléhez Bujtos a híd, vagy másképp a belváros kapuja. Örökösföld lakói a Szegfű utcán ingáznak naponta a belváros és otthonaik között és a forgalmas ütőér mellett csupán a Belső körút jelent még közvetlen összeköttetést a város szívével. Ez a Körútnak csúfolt egyenes dűlő, valamikor a Dózsa György utcától vezetett egészen Örökösföldig.
 
 
 
Most a leghasználhatóbb része a Hunyadi utca és Család utca közötti rész, azonban a körútig olyan keskeny, hogy két autó nem is fér el egymás mellett rajta, az egyiknek mindig le kell húzódnia, hatalmas porfelhőt hagyva maga mögött, vagy esőzések idején mély árkot vájva az agyagos földbe. Az itt élők azt mondják, vagy szélesíteni kellene, vagy egyirányúsítani, azonban a 3,5 tonnánál nehezebb teherautóknak mindenképp meg kellene tiltani a behajtást. A Belső körút és az igazi körút metszéspontja ráadásul rendkívül balesetveszélyes. A kanyar nehezen belátható és úgy tűnik, itt senki sem tartja be a sebességhatárokat. A személyautók suhannak, a teherautó pedig éktelenül zörögve döngetnek az immár nehezen tolerálható úthibák ellenére is. Gyalog, vagy biciklivel szinte lehetetlen átjutni a túloldalra. A közlekedéssel meggyűlik a baja az István, a Géza, az Ibolya, a Nefelejcs és a Mák utcákban élőknek is.
 
 
Itt még az is rontja az összképet, hogy helyenként nincs aszfaltburkolat, vagy csak egy- egy darabon épült meg. Az István utca amolyan állatorvosi ló. A Spar, az OBI és Média Markt, háta mögött tökéletes, aztán mivel ide már nem jutott pénz egyre rosszabb állapotú lesz és keskenyebb is. A Belső körúttal jelenleg szinte nem is érintkezik, mert egy hatalmas üreg éktelenkedik a felületén.
 
 
 
 A híd alatt…
 
Az infrastruktúra hiánya mindenütt érzékelhető. A városhoz közelebbi, két kisebb tó körül nincs sétány. Nincsenek kandeláberek, és ami az itt élőknek a legfájóbb, mindenféle indokra hivatkozva a nádat sem vágják. Ez most kapóra jött néhány hajléktalannak, akik ideköltöztek. Rögtönzött tanyájukat, békésen takarja a méregzöld függöny a kíváncsi szemek elől.  A négysávos fölött egy pici híd ível át. Ez alatt lehetne sétálni a tavak között, ha ezek a jóemberek nem költöztek volna pontosan a híd alá és nem rettentenék el a jóravaló városlakókat. A hajléktalanok láthatólag hosszabb időre rendezkedtek be, itt főznek, itt készítettek fekhelyeket és nekik köszönhetően jelentős mennyiségű szemét halmozódott már fel a sétányok két oldalán.
 
 
 
Persze a híd alatti közlekedés nemcsak miattuk leheteletlen. A mélyen fekvő betonjárdán szinte mindig 20-30 centiméteres víz áll, így csak gumicsizmában lehetséges az átkelés.
 
 
Szemét a fák között
 
Sajnálatos tény, hogy Bujtost a városlakók sem becsülik meg. A „Városliget” egyetlen szalonnasütő helye körül mindig áll a szemét, ahogy a Mák és Ibolya utca között található erdőt is sokan használják hulladéklerakónak. Van itt sitt, levél, építkezésekből megmaradt lom.
 
 
Talán, ha egyszer parkerdőt alakítanak itt ki - valamint a Hunyadi és Szegfű utca sarkán található kiserdőben - sétányokkal, futóösvényekkel, padokkal és némi világítással, ezek az állapotok is megszűnnek. A fák, a zöld felületek ápolása és bővítése elengedhetetlen lenne. Bujtos jelenleg is a város egyik tüdejét jelenti, ezt a funkcióját érdemes lenne megőrizni és fejleszteni a négysávos mindkét oldalán. Persze nem őserdőre van szükség, hanem gondozott ligetekre, ahol nagyokat lehet sétálni, biciklizni, jó levegőt szívni.
 
A fűtött utca
 
Az Ibolya utca látképe sokak szerint megdöbbentő, mások ellenben csupán kortörténeti és technológia emlékhelyről beszélnek. A vitára okot a magasban lebegő távhő vezeték ad, amely már csak itt rontja a látképet a megyeszékhelyen. Ez főként az Ibolya lakóparkban élőknek kellemetlen, feltéve ha gyakran néznek ki az ablakon. Mások nevetve teszik hozzá, ez a város egyetlen fűtött utcája, amit érdemes megbecsülni.
 
 
 Epikrízis
 
Bujtos kellemesebb atmoszférája érdekében érdemes lenne több utca közlekedést átgondolni. Mérlegelni kellene, hogy szabad-e ráengednie egyes szűk keresztmetszetű utcákra a jelenlegi forgalmat. Meg kellene vizsgálni, hol igényel azonnali beavatkozást a csapadékvíz elvezetés, valamint javítást a meglévő, sok helyen bizarr állapotú aszfaltburkolat. A szemét és hajléktalankérdés sem tűr halasztást, mert ez nemcsak az itt élők problémája, hanem minden olyan városlakóé, aki szereti szabadidejét ezen a környéken eltölteni. A tél előtt pedig érdemes lenne megfontolni a szakembereknek, hogyan lehet megfelelő körülményeket kialakítani a korcsolyázók számára. Valami stégféle sokat segítene rajtuk. Ezt ugyanakkor az önkormányzattal egyetértésben a vállalkozók is megcsinálhatnák, cserébe pedig olcsóbban kaphatnának területfoglalási engedélyt. Télen ugyanis nagyon hiányozik a korcsolyázóknak a forralt bor és kürtös kalács, tavasztól- őszig pedig egy kellemes, szabadtéri tóparti söröző tegyük fel a Bujtosi városligetben… 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr46765934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása