Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Beregi legendák I.

2008. augusztus 11. - Cardinalis

Mesélik, hogy ’951-ben, egy ragyogó napon, Barabáson járt Rákosi Mátyás elvtárs pajtás. A falu határa akkoriban a Nyírmadai Állami Gazdasághoz tartozott és egy-egy kegyesebb évben, jófajta bort készítettek a helybéliek. Még pincéjük is volt. Hordószám állt benne a királyleányka, meg a bakator. Persze nem olyat kell elképzelni, mint a pataki Rákóczi pince, de azért hűvös volt, meg nagy ez a pince. Ide invitálta meg, - kényszerből - a gazdaság vezetője L. Sándor bátyám a "ragyogó képességű" elvtársat.  

Természetesen a legjobb hordót verték csapra, a nép bölcs vezérének tiszteltjére. Rákosi megszagolgatta a nedűt, meg is ízlelte és elégedett orcával, tenyérbe mászó vigyorral ezt találta mondani;
- Hinnye, de jó szaga van ennek a bornak, itt Barabáson – bólogatott hozzá, és közben kortyolgatta is a nektárt.
 
Az állami gazdaság vezetőjét, aki a kuláküldözés és a padlásseprés miatt nem szívlelte a vezért, elöntötte a méreg, és elvörösödött. Egy ideig még tartotta magát, de a megfogalmazott válasz, már marta a gégéjét és kikívánkozott belőle. Foghegyről ennyit vágott Rákosi kerek képébe;
- Hát Rákosi elvtárs nem tudja, hogy szaga csak a szarnak van, a bornak bukéja szokott lenni!
 
„Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik.”
 
Amennyire Rákosi mosófazéknyi feje elvörösödött, épp annyira sápadt bele a hetyke válaszba a slepp. Senki nem tudta megmondani most mi lesz. Kínos csend töltötte meg a pincét. Csak aki az ajtóban állt hallotta, hogy valahol a távolban szól a kakukk. Meg tán megkondult a templom harangja is... Szerencsére ott, akkor le nem fogták, meg nem ütötték. De azért L. Sanyi bátyám talán mégiscsak visszafogja magát, ha tudja, micsoda megtorlás jár a dacos és merész "felségsértésért". A karosszékből kirúgva ugyanis éveik szagolhatta a szart, amit emlegetett. Miközben villáját az érett trágyába szúrta, mindig eszébe jutott ez a pillanat.     
 
„…hé-te-hé hé-te-hé
suhintotta felém a szót
úgy dél felé
hogy suhant volna válaszul a bot…”

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr76611355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gacsályi Csaba 2020.06.12. 22:04:56

Barabásban nincs homok. A falu külterületén csak a hegyen termeltek szőlőt, ott van a Batkának nevezett hely, az egykor az állami gazdaság tulajdonában levő borospince. A hegy vulkáni eredetű, riolit alapú, a talaja lösz. Homokinak titulálni a barabási bort olyan, mint azt mondani, hogy nem bukéja van, hanem szaga.

Cardinalis 2020.08.24. 07:42:59

@Gacsályi Csaba: Mély tiszteletem! Való igaz! Egy hete jártam Barabáson. A legendát újra meghallgattam, megnéztem a "talajt" saját szemmel és az egykori pince környékén is jártam. Igyekeztem javítani az évekkel korábban, számos helyen pontatlanul megírt szöveget. Elnézést, ha a lokálpatriótákat megsértettem volna.
süti beállítások módosítása