Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Mocskos idők: avagy miért kötelező A besúgó!

2022. április 09. - Cardinalis

a-besugo-hbo-max-sorozat.jpg

Mocskos idők, szeretned kéne,
A jövő itt van és sose lesz vége!
Mocskos idők a sarokba bújva!
Helló baby, kezdjük újra!

Mocskos idők: apám szerint már a fokszimakszin is minden áthallásos volt. Már '85 előtt. A rendszer recsegett. A tanárok arról beszéltek, hogy idővel a szocializmus képtelen lesz működni. Apám szerint, ha nem is mondták ki szó szerint, de akinek füle volt hozzá meghallhatta, nemsokára… Nemsokára…

Az HBO legújabb magyar sorozata azonban pont azt mondja, 1985-ben még virágzott a „rendszer”. Még minden arról szólt, hogy "bableves legyen bableves", de csak és kizárólag a szocializmus égisze alatt. A gulyáskommunizmus látszatboldogsága mögött ott álltak a csupaszem, csupafül ügynökök, besúgók. A titkosak, a láthatatlanok. Nem, ez nem a Stasi volt, nem is Szeku, hanem a III/III. A megfigyelők, a lehallgatók. Azok, akiknek az aktáiról többnyire ma sem tudhatunk semmit... Így aztán teljesen hihető, hogy a tartótiszt csont nélkül korrumpálta az öccse egészségéért aggódó fiatal egyetemistát.

A besúgó már a főcímmel levesz a lábamról. Az Európa Kiadó talán egyik legjobb slágerével indulunk neki az időutazásnak, amely a korabeli híradók anyagából összeollózott képsorokkal tolja a képünkbe: ezek bizony azok a nyolcvanas évek…

Annak is a dereka, amikor még úgy tűnik a vörös szénával rakott szekér még akár évtizedekig eldöcög. Sokol rádió, ezerkettes ladák rendőrség felirattal, szocreál illatok, szagok, zsánerek. Az egyetem kolijában tipikus arcok, már csak egy kis Modern Talking kellene, de helyette Edda koncertre hívnak, meg két forintért énekel a P. Mobil.

Reminiszcencia: Banánüléses Csepellel le-fel a nyírbátori József Attila utcán. Andi unokatesóm ebben az évben hagyja el az országot és indul a fényes, gazdag, csudaország, az NSZK felé… Apám már tűkön ülve képzeleg a narancssárga Kispolszkijáról, amire „röpke” két évet kellett várnia… Addig a zöld MZ hozta vitte a családot. SZOT üdülés, Balaton, színes tv, az ügyesebbek eljutnak Bécsbe; 16 zenélős óra, német szappan, Impulse dezodor, Sony-walkman, Commodore 64…

Szóval A besúgó beszív, beszippant, ha éltél a nyolcvanas években azért, ha nem, akkor meg tágra nyílt szemekkel nézheted; hogy lehetett ezt túlélni? Hogy lehetett ebben boldogulni, előre jutni, önfeledt, szabad lenni? Sehogy? Vagy valahogy mégis? Szóval A besúgó úgy ad alulnézetből történelmi leckét, hogy a fal adja a másikat!

És tényleg, hogy lehetett ezt túlélni? És akkor nem volt „b” verzió. Valóban élned, halnod kellett a 93 ezer négyzetkilométeres "zártosztályon". Az epizódokat Szentgyörgyi Bálint, Mátyássy Áron és Miklauzic Bence rendezte, a színészek zseniálisak. Földim, a nyíregyházi Thúróczy Szabi, ismét kifogástalanul hozza a sokadszorra rávarrt szerepet. Olyan friss és ropogós ez a 80-as évek, hogy kedvem lenne újraélni… Csak éppen Lovasi kezd  énekelni bennem;

„Egy hatalmas szendvicset ettünk
Apa felhőivel
Jó, hogy vége a 80-as éveknek
És nem jön újra el…”

Értékelés: kötelező!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr4517801669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2022.04.11. 17:49:11

Nem bableves, hanem krumpli. Amúgy pedig 86-ban már elkezdték szétlopni az országot a jóelvtársak spontán privatizáció néven, ami azt jelenti hogy 85-ben bizony már legalábbis legfelül mindenki tisztában volt vele, hogy vége a rendszernek.

nemecsekerno_007 2022.04.11. 18:25:23

Az HBO folytatja a történetet a rendszerváltás után is?! Az érdekes lenne.
Mondjuk ezt a Filmalap is meg tudná csinálni. Miként lettek az elvtársak gyerekeiből európai demokraták 2 millió munkanélküli megjelenése kíséretében.

Mérnork 2022.04.11. 21:52:41

'84-ben kezdtem a gimit. Elkezdett kinyílni a világ. Kisvárosunkban egymás után nyíltak a hotdogozók, hamburgerezők, butikok, elektronikai boltok, pezsgett az élet. Lett számítógép, videómagnó, Hi-Fi torony, ezekért szépen kimentünk Bécsbe, a "máriahilferre". Copy party-kon másoltuk az újabbnál-újabb programokat, zenéket, videókat. A politikát lexartuk, valami elvont bohócságnak tűnt, amit a parlamentben csinálnak. Hittük, hogy egyre jobb lesz majd, pláne a rendszerváltás után, amikor majd ide is eljön a nyugat. Aztán jött '90 után a keserű ébredés.

chrisred 2022.04.12. 06:07:30

@midnight coder: A lengyel példából okulva a rendszer nem megsemmisíteni akarta a rendszerellenes erőket. hanem kiegyezni velük. Ezért a rendszerváltás küzdelmei valójában nem a rendszerrel szemben, hanem a rendszeren belül zajlottak le a vonalasak és az alkupártiak között

Negrogo 2022.04.12. 10:56:16

@Mérnork: Nem igazan ertem a keseru ebredest mivel szerintem "2in1" korszak volt Magyarorszagon a 90-es evek. En 84-es vagyok de en ugyereztem a 90-es evek az egyben a 80-as evek is volt itt mo-on. Nem csak azert mert kimaradt beole 4 ev nekem hanem azert mert ide akkor meg minden 2-3 eves kesessel ert el. Legyen az egy film (a Rambo 82-es, 85-ben neztek volna masolt kazettan, ez baromi hiteles) zene, kultura, stb. A 80-as evek nagyon vegen volt par ember akinek volt amiga, c64, mentunk at szomszeda mi is de ennyi. Termeszetsen 4-5 eves programokat tekertunk... de 92-ben mar nekunk is otthoni PC-enk volt. Ment a VhS kolcsonzes, becsbol vett keszuleken, elemmel is mukodo, hordozhato 2 kazettas "hi-fi". Nyiltak az autoszalonok. 96-tol mar otthon is net, 33.6 belso modem es pass lopkodas...98-ban mar elofizetes. CD-iras... LAN partyk. Egesz egyszeruen ami kimaradt a 80-as evekben azt a 90-es evekben potolta az ember. Illetve ahogy irom a 90-es evekben mar nem tobb eves kesessel talalkoztal barmivel. Politikaval meg en szemely szerint 2006-utan kezdtem erdemben foglalkozni.

midnight coder 2022.04.12. 11:19:59

@Mérnork: Szintén ugyanez. Az elsõ ráébredés hogy a rendszer szar, amikor a HT-1080Z-t vetettük össze a C64-gyel.

midnight coder 2022.04.12. 11:25:55

@Negrogo: Én mondjuk 18 évesen kezdtem el dolgozni, a 90-es évek már a számítóközpontok bezárásáról szólt, arról hogy IT-ben alig lehetett melót találni, a hardver továbbra is aranyáron volt a fizukhoz képest. A Commodore gépekhez képest óriási visszalépés volt a PC a DOS-szal meg a CGA, Hercules kártyákkal, a szenvedés a 640 K-val, az xms-sel és az ems-sel, a config menükkel, az MFM winchesterekkel, a sérült DBF fájlokkal. A zenében az italodisco-t leváltotta az amcsi gettópatkányok "zenéje", az elektronikus zene pedig immár nem Jarre és Mike Oldfield volt hanem a house. A világ a 90-es években kezdett szar lenni.

Negrogo 2022.04.12. 12:41:52

@midnight coder: Akkor nagyon maskeppen eltuk meg. Itt a 90-es evekben nyiltak sorra a "szamtek" boltok. "Muvhazban" fel evente LAN party-ik. Illetve a 92-es elso sajat PC-ben S3 volt mar es 14" -os AOC VGA montor. Kis floppy. Gravis Ultrasound, ezert a Midik mas dimenzioba kerultek a csipogas helyett. CD-iras otthon. 3dfx... Nekem ez pont, hogy nagy ugras volt C64 es a nagy lemezes tekereshez kepest. Zeneben en minden evo voltam. Mert 2pac-tol kezdve ment Nirvana, Sepultura, Prosectura, Aurora, Alvin es a mokusok, Paul Oakenfold, Sasha...volt egy drum n bass korszakom is. Minden.
"a hardver továbbra is aranyáron volt a fizukhoz képest " hmm. ez ma is igy van... ez nem erv. :)

konrada 2022.04.12. 13:08:03

@Negrogo:
Azért ne ess túlzásokba.;)
Egy akkori középkategóriás rendszer közelített az akkori éves átlagfizetés felé, míg egy mostani középkategóriás - (magyarán olyan, ami egy otthoni tizenéves kocka a mostani fejlettségi szinten kb hasonló mélységig jut el a programozásban az akkori tizenéves kockák azon fejlettségi szintjének tudáshatáráig... ...ezt jól körbemagyaráztam;) - rendszer inkább a havi átlag felé hajlik...

11110000 2022.04.12. 13:51:42

A következő firkálmány szólhatna arról, miért lenne kötelező megtanulnia írni minden buta baromnak, aki blogon akar népszerűséget szerezni magának.

Apád meg hülyeségeket beszélt, 1985 előtt nyoma sem volt annak, hogy a rendszer valaha is bedől. Persze ha a marxista egyetemre járt, akkor érthető, oda nem a legélesebb elmék kerültek.

"bableves legyen bableves" - krumplileves volt az.

Ilyen az, amikor egy akkor nem élt hülye ír kritikát a korszakról, hallomások alapján.

11110000 2022.04.12. 13:52:22

@midnight coder:
Ez konkrétan hazugság, de oda se neki.

Negrogo 2022.04.12. 14:06:13

@konrada: Akkor, illetve ott inkabb az lehet, hogy nem en fizettem hanem Apu. :) Ma inkabb az utobbi 3-4 ev lett katasztrofa. Nem csak a VGA arakra gondolok. A 8 gigas AMD RX580-am 2x dragabban tudom eladni hasznaltan mint ahogy vettem ujban...

11110000 2022.04.12. 14:08:29

@nemecsekerno_007:
Ha kihúzod a fejed a cigány gazdád seggéből, akkor láthatod. Pont a gazdád az egyik mintája.

@Mérnork:
A Maria Hilfer-es rész kicsit később volt. Az évi 50 dolláros keretedből még a 3 évnyit (3 évente mehettél nyugatra) összerakva sem sok lófaszt vehettél volna, ha meg csempészed a pénzt, akkor befelé megkérdezték volna, hogy miből vetted, amit hozol.

@Negrogo:
Igen, egy 1984-ben született valaki már csak tudja, mi volt a 80-as években...

@midnight coder:
1986-ban egy IBM PC (vagy XT? - még mielőtt valaki erre ugrik) 1 millió akkori forint volt Magyarországon, merevlemez nélkül, 360 kB-os floppyval.
Itt még akkor került a boltokba 17 ezer forintért az Enterprise 128, a Centrum áruházakban lehetett kapni, és ennek a duplája volt a C64, persze feketén.

De még megvan a számlám az első saját PC-mről (386-os), 1995-ben volt 220 ezer Ft, 4 MB memória, 270 MB merevlemez, 14"-os fekete-fehér (nem zöld vagy narancssárga) monitor...

Ma 220 ezer Ft-ért egész tűrhető gépet rakhatsz össze, és azóta volt (minden egyebet tekintve) vagy 1000-1500%-os infláció.

11110000 2022.04.12. 14:12:03

@midnight coder:
Bár a 90-es években már volt munkanélküliség meg pénzügyileg az ország 90%-ának szarabb lett, mint előtte volt, azért a 90-es évek még nagyon jók és szabad levegőjűek voltak Magyarországon, nemcsak szerintem, sok olyan külföldi ismerősöm szerint is, aki vagy itt élt akkor, vagy sokat járt ide, és azóta is sokat jár.

Az ország 2002, Orbán TF-es beszéde után kezdett szar lenni. Ő ugrasztotta egymásnak az ország két felét, és azóta is folyamatosan ezt teszi.

impala 2022.04.12. 14:33:31

én 81-82-ben voltam katona Taszáron, Debrecenben, Bicsérden és végén a fővárosban is egy fél évet.
akkor nagyon nem úgy tűnt, hogy ennek a rendszernek vége lesz valaha.

amúgy a Móricz gimibe jártam - igaz 72-76 - így nagyon tetszik, hogy gyakran föltűnik a Körszálló és a Lórántffy u.

minden nap trap-trap fül a szálló mellet, majd azon az utcán, ami a Rózsa domb alja.
jelzésértékű, hogy a filmben az "egyelőre mellőzött író" ott lakhatott.

Cardinalis 2022.04.12. 16:55:59

@11110000: az ész van elosztva a világon a legjobban... úgy is lehet osztani, hogy egy mikrogramm sincs belőle...

Negrogo 2022.04.13. 11:52:07

@11110000: lehet neked csak 10 eves korod utan maradtak meg emlekek de en azok koze tartozom aki meg arra is emlekszik mikor nem lehetett par napra ki menni a jatsziba chernobyl miatt .. a masik, mivel, ahogy irtam, ide a 90-es evekben ert el a 80-as evek, vagyis akkor potoltuk, mert evekkel voltunk lemaradva barmirol ami a vilagban tortenik vagy legyen az barmi... ezert, valamelyest, a sajat akkori eletkoromnak megfeleloen persze, azert tudhatom. masik, hogy klasszikuszt idezzek "gengszter valtas" tortent nem rendszer, ezert a 90-es evek ilyen szempontbol nem sok semmiben kulombozott a 80-as evektol.

11110000 2022.04.13. 13:41:03

@Cardinalis:
Ezek szerint neked egy mikrogramm sem jutott?
Látszik is.

11110000 2022.04.13. 13:43:35

@Negrogo:
Ó, hogyne, 2 éves korodban.
Nos, ennyire lehet komolyan venni a többi hozzászólásodat is. Semennyire.
Ja, úgy írják: Csernobil.

De, aki élt mindkettőben, az tudja, hogy a 80-as évek nagyon sokban különbözött a 90-es évektől. De te még kisgyerek voltál, halvány fogalmad sem volt semmiről.
Az nagyobb a baj, hogy még most sincs.

Mérnork 2022.04.13. 14:39:43

@11110000:
'88-ban voltunk Apummal meg tesómmal a máriahilferen. Szines TV (55cm síkképernyős!), videomagnó (panasonic, 4 fejes, lehetett képkockázni a poreszt ;-))) ), pár szerszám, asszem ez volt a vétel. Hármunk valutakerete volt a fedezet asszem nem vettünk mellé feketén, de rég volt és 18 évesen nem is nagyon érdekelt ez a része. De szerintem akkor már a vámosok erősen "félrenéztek" és kerülték a bonyolult matematikai műveletek (x schillinges keretből hogy lehet x+y értékű árút behozni ;-)) ) alkalmazását, pláne ha az ember normálisan viselkedett velük.

Cardinalis 2022.04.14. 12:48:42

@11110000:

ADATOK [11110000 - 2016.02.09. óta tag]: 0 bejegyzést írt és 1153 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. No comment... -))) Pökhendi, nagyképű, lekezelő embert rajzolnak meg a hozzászólásai, aki mindig mindent jobban tud. Fotelforradalmár, hozzászóláscsászár. Biztos így is lehet élni, nekem azonban az avas szalonna és a keserű mandula jut erről eszembe... De van remény; a Campari is jó narancslével. Csak azért nem törlöm a hozzászólásait, hogy mások is jól szórakozzanak...

nemecsekerno_007 2022.04.14. 17:25:40

@11110000: Köszi Matyi az újabb 2/3-ot.
süti beállítások módosítása