Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

A Vadászati Világkiállítás nem csak Budapestről szól!

avagy parádés látnivalók, programok Vásárosnaményban

2021. szeptember 17. - Cardinalis

20210916_123513.jpg

Aki utánanéz a Vadászati Világkiállítás programjának (és nem prüszköl tőle), talán meglepve tapasztalja, hogy vidéki helyszíneket is megjelölnek a szervezők. Több vidéki város is szerepet kap a nagyszabású rendezvényben, többek között Vásárosnamény is. Aki ismeri a környéket és a települést, az tudja, hogy Naménytól nem messze található például a Bockereki erdő, ami tán nagyzás nélkül kijelenthető, hogy az egyik legjobb vadászterület Magyarországon. Ha valaki kapitális dámvadat szeretne lőni, az az utóbbi időben ide hozza a puskáját.

20201024_103007.jpg

Az sem titok, hogy ezen kívül is számos kiváló vadászterület található Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Egyet biztosan kiemelnék közülük, ez pedig a napkori Támba Miklós tulajdonában lévő vadászbirtok, ami írd és mond 900 hektáron nyújtózkodik és olyannyira felkapott, hogy korábban János Károly spanyol király is meglátogatta, hogy itt lépjen Nimród nyomdokába. A Nyírséget, a Bereget a középkorban is kedvelték egyébként a királyok, ha vadászatról volt szó.

20201024_111947.jpg

Híres vadászok nyomában

A vásárosnaményi Kiss B. Zoltán évek óta sokat tesz azért, hogy a térség vadászhagyományai ne merüljenek a feledés homályába. Ő maga is vérbeli vadász, tehetős ember lévén, szívesen áldoz a hobbijára. Nemcsak itthon, hanem külföldön is szívesen szafarizik. Kittenberger Kálmán, Széchenyi Zsigmond, Nagy Endre nyomdokában számos nagyvadat ejtett már el, melyeket meg is lehet tekinteni!

Kiss B. Zoltán ugyanis megvette a naményi régi dohánybeváltó épületeit és az elmúlt években szép sorban fel is újította őket. Így alakult ki az impozáns Hunor étterem és szálló, melyek le sem tagadhatnák, hogy egy vérbeli vadász álmodta meg őket. Az enteriőr, a kiegészítők, falakon található képzőművészeti alkotások mind-mind azt sugallják, Hunor kései leszármazottja a tulajdonos.

Ha valaki pedig veszi a fáradságot és felmegy a harmadik emeletre, akkor pedig bizton állíthatom, leesik az álla. Itt már a trófeák is jelzik, a csodák birodalma következik. A súlyos, szépen faragott, színes ólomüveggel ellátott tölgyfajtó mögött pedig Kiss B. Zoltán vadásztrófeái láthatók, de nem is akárhogyan! Az elejtett állatok preparálva, élethű körülmények között, akár egy természetfilm kimerevített pillanatképeiben mutatkoznak meg. Egy oroszláncsalád épp egy rémült zebrát ejt el és mindezt többek között egy elefánt, na meg egy rinocérosz kíséri figyelemmel.

vadaszati-gyujtemeny.jpg

Eddig csak az afrikai vadászatok trófeáit lehetett megtekinteni, a parádés tárlat azonban most a világkiállításra a Kárpát-medence élővilágával, valamint egy Ázsia és egy Észak-Amerika bemutatóval is bővült. Több mint 1000 négyzetméteren lehet itt több mint 600 vadállat preparátuma és trófeája között sétálgatni. A bámészkodást ráadásul digitális túravezető segíti, ugyanis a mobiltelefonok segítségével pontos információ is kapható arról, amit látunk.

20210916_123435.jpg

20210916_124731.jpg

20210916_123631.jpg

Ha másért nem, ezért a kiállításért biztosan érdemes a következő napokban Vásárosnaményba utazni. Csendben teszem hozzá, hogy a Hunor konyháját többször is teszteltük. Talán ez az egyetlen hely az országban, ahol az alig több mint 1000 forintos menüben, gyakorta fordul elő vadhús. Legutóbb nevetséges 490 forintért olyan vadkacsa levest ettem, hogy alig bírtam vele megbirkózni…

hunor-etterem-2.jpg

Színes, ízes, látványos programok

A Vadászati Világkiállítás naményi programjai egyébként szeptember 26-án kezdődnek. A református templomtól díszes sereg vonul majd a Hunor udvarára. A sort a honfoglaláskort idéző vadászok nyitják, de lesznek középkori jelmezbe öltözött résztvevők is, szekereken, hogy a sort a modern, zöld egyenruhában parádézó vadászdalárda zárja. Három püspök áldja majd meg a résztvevőket, ünnepi beszédet mond Semjén Zsolt. Előadást tart a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója, Kovács Zita. A térség természetfotósaként számon tartott, egyébként rendkívüli szakértelemmel is felvértezett tájegységvezető, Habarics Béla, pedig „itthon” is megmutatja a legszebb felvételeiből összeállított szemkápráztató fotókiállítását. Mónus József, biztosan nem snassz íjászbemutatóra készül és koncertet ad a Trio Consort.

A programok ráadásul ezzel nem érnek véget. Október 15-ig számos vonzó eseményre várják majd az érdeklődőket. Szeptember 28-án Böjte atya misézik a városban, 30-án vadászíró-olvasó találkozó várható. Október harmadikán a vadászkutyák körül forog majd a világ. Október kilencedikén pedig nagyszabású vadásznapra készülnek, gím- és dámszarvas trófeamustrával. Ekkor még Kásler Miklóst, az EMMI miniszterét is Vásárosnaményba várják. Akiről eddig nem derült ki, hogy vadászni is szeret, de úgy tűnik most ki fog. De az is lehet, hogy csak a vadból készült ételek csábítják! Emellett sok-sok zene, és kulturális rendezvény lesz még.

A szervezők azt remélik sok vadász és még több érdeklődő jön majd el a Bereg fővárosába!  

20210916_123614.jpg

20210916_124821.jpg

20210916_122736.jpg     

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr1116692194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása