Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Bolond? Vállalom?

2021. augusztus 09. - Cardinalis

Azt hiszem nem maradt más, mint, hogy hősök legyünk. Te, aki éppen unatkozva rám kattintottál. Lecsó után, görögdinnye, sör, zsíros kenyér, vagy éppen degusztációs menü után. Te, aki éppen haragszol a feleségedre, a gyerekre, vagy váltasz, válsz, vacillálsz, esetleg újra megéled a szerelmet és rád talált a legszebb harmónia, sőt szépen gömbölyödik a kedvesed pocakja. Te, aki szereti a rendszert és te is, aki utálja. Te, aki szerint lapos a föld, aki agymosottnak gondolja az oltásra jelentkezőket, te, aki szerint a globális összeesküvés áldozatai lettünk. Legyél Te is hős, aki most nagyot sóhajtasz, nem posztolsz, nem kommentelsz, csak elfogadod, bolond a világ.

Azt hiszem, nem maradt más, mint hogy hősök legyünk. Mi, akik túl- és megéltük a kommunizmus emberkísérletét, az emberarcú szocializmust, a zánkai úttörőtábort, a csernobili katasztrófát, a taxisblokádot, a Bokros-csomagot, a tv-székház ostromát, a gazdasági válságot és a NER-t, a pandémiát, no meg a második oltást is... 

Azt hiszem nem maradt más, mint hogy együtt menjünk fel a színpadra, játszani. Együtt, megtört szívvel, elvesztett illúziókkal, kicsorbult hittel. Azt hiszem, nem maradt más, minthogy mi rakjunk valami nagy-nagy tüzet… Na ez nem lesz jó! Így is iszonyú meleg van. Tüzet már gyújtottunk, most a lángokat kellene megfékezni, nem a gin-tonikba dobálni a jeget, nem a klímát kapcsolgatni, hanem visszaadni gleccsereknek, ami a gleccsereké.   

Te! Ebbe az élet nevű játékba bele lehet halni. Sorba halnak bele. Egyikünket a vírus, másikunkat a szorongás visz el.

Sőt, mondok valamit, a szerelembe is bele lehet halni, meg a szerelem nélküliségbe. Bele lehet dögleni abba, hogy túl sokan szeretnek, és abba is, hogy csak az az egyetlenegy nem szeret.

Te… most felolvasom a közhelyszótáram. Egy szupermarketben kalandozva, valami fura, megmagyarázhatatlan izgalom tört rám. Mint akkor vasárnap, amikor megállt egy autó a házam előtt és a sofőrkisasszony azt kérdezte tőlem, miért világít a „laposagumim” lámpa a műszerfalon.

Engem akkor tett le a repülő. Még csak néhány órája volt, hogy eldöntöttem az élet nem habos torta, nem főnyeremény, csak valami szolid kivárjuk, míg megjön a kaszás, mert mégiscsak katolikusok vagyunk, türelemjáték. 

Így volt. Akkor még nem is tudtam semmit. Ma már egészen jól játszom a hőst. Ma már egészen jól toborzom a megtört szívekből verbuvált magánhadsereget, ma már újra tudok imádkozni és elfogadni, hogy nem nekem áll a zászló.

És közben most éppen arra jutottam, hogy tudnék én rendező is lenni. Kicsit teátrálisan, kicsit közhelyszerűen, de mégiscsak a színpadra állítanám a világ legfontosabb darabját; az életünket.

Hogy is kezdtem? Azt hiszem, nem maradt más, mint hogy hősök legyünk! TE, ÉN, és Ő is. MI együtt. Magyarok. Európaiak. Meg a többiek is. Ha nem jól játsszunk bele fogunk dögleni. Mint a szerelembe.

De hát bolond aki, sír egy sivár(?) világ után! Bolond? Vállalom!

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr7616655336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tatár Magdi 2021.08.10. 17:26:03

Mindenkinek tönkre kell mennie - ez a földi élet 1. számú játékszabálya.
Hát akkor legalább valami igaz, jó, szép és szent célért menjünk tönkre. Fogjunk össze, mi evilági bolondok!
Mert nincs más megoldás az Ember számára, csak a szeretet forradalma!

Egy másik a múlt század második felében született
süti beállítások módosítása