Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Párizs alul

avagy a föld alatt soha nincs megállás...

2021. május 06. - Cardinalis

paris-2744655_1920.jpg

16 vonal, több mint 200 kilométeres hálózat, 300 állomás és naponta 4,5 millió utas. Csak a számok nyelvén is elképesztő Párizs metrója. Pedig a hideg tények képtelenek megmutatni ezt az épített, sajátos és lenyűgöző világot. A rendszert, ami a világváros jelképévé is vált, és amiről azt mondják, homogén az építészeti stílusa. Persze a meghatározó csapást a szecesszió jelölte ki. Ez az a világ, amelynek állomásnevei is általában sokat mondóak, vagy egyértelműen a felszín világára utalnak. A párizsi Kontroll egészen más film lenne. Már csak azért is, mert többnyire hülyebiztos. A legtöbb helyen plexifal választja el az öngyilkosjelölteket a veszélyes „féregjáratoktól”.  A párizsi metró szerelvényei, ráadásul inkább valami százlábúra hasonlítanak, ahogy a sok-sok gumikerekeken és az irányváltást segítő görgőkön haladnak sietve tova. Néha aztán a szerelvények feljönnek a fényre, hogy meg-megcsodálják a világ egyik legnagyobb, leginkább kultúrával átitatott városát. Néha feljönnek, hogy a Szajna hídjain szaladva meglássák sietős képmásukat és fémgigájukat fel-alá járatva szomjazzanak a folyó édes, világos vízére.   

20210505_104333.jpg

Az én egyik kedvenc, föld alatti állomásom a Louvre-Rivoli lett. Nem azért, mert a fotóautomatából épp Amelie lépett ki és nem csak azért mert a város alatt értettem meg, hogy miért nem szeretnék a konyhámba metro-csempe világot. Épp azért, mert ez a megálló annyira elüt a többitől. Eleganciájával, meghökkentő kultúrkínálatával. Sötét, vulkanikus kőzeteket idéző járólapokkal a talpam alatt, bézs márványutánzat a falakon és minden kis nyílásban egy-egy híres szobor, egy híres alkotás másolata… A föld alá bujtatott történelem, kultúra és esztétika világa ez. Az egyiptomi írnoktól, Hammurapi törvényoszlopán át, a lenyűgöző milói Vénuszig. (És itt nyer új értelmet Michelangelo Haldokló rabszolgája, a járványhelyzet és a kijárási tilalom alatt...)

ezkell.jpg

Hány világ létezik a Louvre alatt? Hány járat, katakomba, hány metró rohan el a palota alapjai alatt? Ki tartaná ezt számon? Egy biztos, amikor kinyílik a szerelvény ajtaja és a híres alkotások előtt lépdelsz, melyeket még Szabóné tanárnő, meg Krivács tanár úr mutatott életed hajnalán egy-egy nyírbátori rajzórán, akkor sóhajtasz egyet. Nagy mély sóhaj ez. A magyar ugar sóhaja.

„Cseregdi” Bandi meg leszólít; „- Hogy te is cimbora? Te is?” És bólogatok, hogy persze. Itt ámulok a szent ámulások nagy városában, Bandi bátyám. Itt vagyok a „Bakonyodban”. Itt nézek ki a fejemből és gyújtok fényt az alagút végén…  

Egy tanulmány szerint 2050-re Párizs lakosságának 80%-a fekete lesz.

Nekik majd mit mondanak ezek a hófehér szobrok?

Olvassák-e majd Maupassant, Dumas-t, Victor Hugot?    

20210505_105536.jpg  

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr6616524914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szójáték 2021.05.09. 07:50:24

Látszik rajtam?
A kelet-európaiság. Látszik?
Láttam instán, hogyan öltöznek mások, hátha...
Azt tudom, hogy a fekete bőr látszik, de a kelet-európaiság?
A Duna vonaltól nyugatra nem feltétlenül szeretik a szabolcsit.
Pedig ahol három szabolcsi összeverődik ott árad a viktrorügó.
Mindig csak viktorügó, csak az érdekli őket.
A tudomány, a művészet.
A feketékről nem tudok semmit, de ha szabolcsi, akkor egyből viktorügó jut eszébe mindenkinek.
Kultúra.
Az embereknek van egy olyan szokásuk,hogy a nyaraláson készült fotókat megosztják Facebookon.
A tájidegenség látszik. Láttam felvételt Monacóban sétáló ismerősömről.
Jó volt.:)
Ő sem tudja, hogy látszik rajta.
Ha megnézzük, hogyan viseli az öltönyt Orbán Viktor és hogyan viseli Emmanuel Macron akkor látjuk a különbséget.
Viktor tudatában van annak, hogy látszik rajta?
Nincs.
Szép dolog a rasszizmus és az antiszemitizmus is nagyon szép, de nevetségessé válunk ha megnézzük, kik vagyunk mi?

Cardinalis 2021.05.14. 19:33:39

@Szójáték: néhány napja egy elfajult komment vitában azt találtam írni, ahol antiszemitizmus lenne, ott én zsidó vagyok, ahol fehér felsőbbrendűség ott néger, ahol cigányozás rajkó... Tényeket írtam el. Sorbonne-on készült, francia tanulmány és nem migránsokkal fenyegető kelet-európai "intézeti" tákolmányról beszélek. És elvetélt magyartanárként, aki bő egy hete még a parc Vosges-nél rácsodálkozott, hogy nicsak itt lakott a Victor Hugo bácsi, őszintén kérdeztem rá, hogy mit fognak érteni tegyük fel a muszlim feketék a mi "fehér kultúránkból"? Őszintén.
Nehéz is úgy "fajtatisztának" lenni, amikor a nevem Szent Panatleimon román átirata. Nehéz úgy kozmopolitának lenni, hogy én még kevertem maltert gereblyével, tartottam tálat az ártány kiömlő, forró, piros vére alá és egyeseltem "fiakukoricát" nagymamámmal és apámmal kint a "fődön". Ugyanitt vezettem lovat, mely a krumplis sorok között "töltötte" a növényt.
És hogyan áll rajtam az öltöny? Érződik-e az a kelet-európaiság amit Ady is áldva-átkozott? Mit tudom én... Csak azt tudom, hogy rólam a kultúra még boldog szerelemben sem hullott le. Szoktam novellákat, verseket felolvasni és volt olyan bimbózó kapcsolatom, amiből épp azért nem lett semmi, még egy kóbor onenightstand sem, mert a hölgy idejekorán kijelentette; utálja Adyt.
Az öltönyről meg annyit, és ez most semmiféleképp sem pártszimpátia, hogy például Gulyás Gergelyen, Lázár Jánoson egészen nyugatos módon áll az öltöny. Sőt, jut eszembe, Mádi Zoltánon, Nyíregyháza első, rendszerváltást követő polgármesterén igen jól áll az öltöny. Talán azért, mert nyíregyháziként egészen a Vígszínház gazdasági igazgatói posztjáig is eljutott? A fene tudja. Apám egyszer azt mondta nekem, hogy egy angol nemes a vele készült interjúban azt nyilatkozta, ő otthon, egymagában is úgy viselkedik, mint társaságban... Nagy mondat ez, mert azt jelenti, hogy ő akkor is betartja az etikettet, amikor senki sem látja... Valahol minden nemes gesztus, "behaviourizmus" itt kezdődik el...
A Dunától nyugatra meg nem szeretnék a szabolcsiakat? Kire tetszik gondolni? Eleve rasszista már ez a mondat is. Jönnek a sztereotípiák, hogy a fekete vonat, hogy a cigányok, hogy a kapanyelet fogpiszkálóként használók. Pedig itt írták a Himnuszt, ez a nyelvjárás lett az irodalmi magyar alapja, és épp ma mondták nekem a régészek, hogy a honfoglalók első, fejedelmi központja is valahol a Felső-Tisza vidék lehetett.
Nem, nem tiltakozom bírónő!
Őszintén tiltakozom, mert én olyan tanítókat, tanárokat, professzorokat kaptam ettől a vidéktől, amely alapján büszkén mondhatom nekem a Nyírség a világ közepe...

"Ha ki király, Sorsának a királya,
Mit bánom én, hogy Goethe hogy csinálja,
Hogy tempóz Arany s Petőfi hogy istenül...

...Kalapom, szűröm, szivem förgetegben,
Nézik a vihart, hogy ki bírja szebben
S visszapattog róluk jég, vád és szidalom."
süti beállítások módosítása