Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Hogy hitem széjjel ne dűljön...

2019. november 26. - Cardinalis

Tóta W. éppen most mos össze mindent. Most derül ki, hogy villámlik, mennydörög és a szentelt víz alá tartott gyermek nem több annál, mint az a személy, akinek a szülei hisznek a „varázslásban”. Én egy pohárka Bolyki mellett ülök, és éppen a semmi sem megy, sem az élet, sem a böjt, sem a holnap nagyívű elképzelése és ebben az amúgy is szenzitív pillanatban kapom a végzetes találatot. (link)

Görögkatolikus vagyok. Még Dániában megtanultam Kirkegaard mestertől, hogy csak akkor merjem kimondani, hogy keresztény vagyok, ha hiszem. Ha elhiszem. Ha ki merem mondani. Ha merem vállalni. Ha egy pillanatig sincs bennem kétség. Ha (el)hiszem, hogy ott, akkor Jézus Krisztus feltámadt, legyőzte a halált érted, értem. (link)

Kedd este van, a Bolyki bor (vegyél te is Lidlben) könnyen fogy és lazul bennem a (munka)fegyelem. Könnyen lazul az összpontosítás és összekuszálódnak a sorok, gondolatok sőt a szívdobbanások is.

Merem-e mondani, hogy félek, hogy néha úgy összetöröm a hitem, mint egy csempére ejtett poharat: merem-e mondani, hogy perelnék a Jóistennel, hogy az ima végén az égre vetem a tekintetem és kérdőre vonom; Uram valóban így akarod? Ez lenne az akaratod?

Pedig érzem bűntelen vagyok, szívem tiszta, vágynék is valami égi gondozásra, hogy tenné mellém, merő jóindulatból, hogy küldené ide, hogy vezérelné, hogy önszántából. Hát nincs is messze… Tudom hol van, tudom hol lakik, itt él bennem az illata, a gondolatai, itt van bennem minden, a lénye, a nőiessége, az a bolond természete, úgy lakik bennem, hogy le tudom írni, ki tudom beszélni… és ide tudnám énekelni…

Aztán ülök, marad a csend, marad Tóta W. ateista racionalitása, semmitmondó, lélektelen, (kurva)materialista világa, marad valami szutyok, szurok, marad az ótvaros valláskritikája, a büdös szája és marad az éjjel, amikor ismét nincs jelenés, megváltás, vagy csak egy üzenet; tartsatok ki, menjetek tovább… Vagy az ő rövid szöveges kérdése: megvagy?

És hidegen kúsznak az ég felé Nyíregyháza és egy másik közeli, kimondhatatlan nevű, de nyakasan kálvinista nagyváros templomtornyai.

Mondom, a Bolyki Egri csillag a ludas… csak egy palackkal hullott az égből…  

406536edd854d24490fe.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr4415326396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása