Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Lagzihelyszínek harca: trónkövetelő Érpatakról!

2019. szeptember 22. - Cardinalis

Egy titkos, de nagyon harcias trónkövetelő tűnt fel a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei lagzihelyszínek mesés világában. Az érpataki Zsindelyes Cottage mindent tud, amit a legnépszerűbbek és okosan a szépség és az elegancia mellett, az embereken hasán keresztül kíván hódítani!

20190920_151639.jpg

Japánkert, vintage kuckó, óramű pontossággal érkező ételek, készséges munkatársak, mosolygós, majd ereszd el a hajamat lagzi. Így nézett ki a menü a nyírtassi Magyar Talléros Rendezvényház (link) kisebbik helyszínén szeptember 20-án. Anett és Rudi mesebirodalma igazi állócsillag a magyar lagzihelyszínek folyton változó egén. Ez az a helyszín, amit nem befolyásolt a hűvösre fordult szeptember. Kiváló volt a pálinka, isteniek a koktélok és Lívia és Máté (éljen az ifjú pár!) által kiválasztott menü is csettintésre méltóra sikeredett. Na persze Nádas Hajni candy-bárja most is megalapozta a hangulatot, de a forró, ízletes húsleves jól esett, a másodikként felszolgált borjúpörköltből pedig sokan repetáztak. Egyszerűen eltalálták a konyhán a harmóniát. Az igazi, magyaros fűszerek, a gyöngéden pörkölt húsi, a szaftos falatok megtették a hatásukat. Amikor az ember a szájában forgatta a borjú-alkatrészeket csak az a bizonyos bilabiális zöngés okkluzíva tört elő a drága násznépből, hosszasan, már-már labiodentális módon ejtve: mmmnnn….

20190920_161921.jpg

A sültek, frissen, forrón kerültek az asztalra és valahogy az embernek a Tallérosban mindig van egy adag decens érzése, hogy egyszerűen igyekeznek eltalálni az ízlését, meg van becsülve, és bárhonnan is jött, vendégként ő a király.

20190920_161818.jpg

A környezet pedig csak fokozza ezt az élményt. A gondosan nyírt, locsolt gyep, a csepp tó, a fehérre festett díszletként szolgáló biciklik, a buja virágok, a hatalmas madárkalitkák, a méregzöld kulisszák között a sárgás dísztéglákkal kirakott épületek, a drapériák, a csempék, az eszcájg minden-mind úgy van összeválogatva, hogy elsimítsa a processziós idegek hullámait…

20190920_160738.jpg

Így lesz minden lagzi megtestesült ünnep és égig érő mulatság. És ha már mulatság, az éjféli vendéglátás most szabolcsi, lakodalmas töltött káposzta lett. Aki megkóstolta az talán most is emlegeti, mert az ízvilág szakértőkről tanúskodott. Tegyük hozzá a jó hangulatról, Salamon Zoli, DJ. Sasa (link), na meg jómagam Z. Pintye Zsolt CM (link) is gondoskodott!

20190920_151337.jpg

Na de ki ez a trónkövetelő?

A nyírtassi andalító, a világ rendben van érzés és a viszik a pálmát csettintés, egészen szombat délutánig tartott. Ekkor egy vadonatúj versenyző nyűgözött le. Egy olyan versenyző, akit a pálinkájáról már jól ismertem, sőt a kóstolóházában már sötétben sem vesznék el. Forgattunk itt, dolgoztunk itt, voltunk mulatságban és tettük tiszteletünket egy-egy sajtótájékoztató idején, de a lakodalmi szüzességem most vesztettem el.  

20190921_151809.jpg

Nekem az érpataki Zsindelyes tanya (senkit ne tévesszen meg az érpataki jelző, Újfehértóhoz földrajzilag sokkal közelebb található) a Zsindelyes fesztiválok gasztro-woodstockjairól vált híressé. Sokszor jut eszembe, micsoda (már-már) pogány örömünnepeket tartottunk itt. Hány Vidor fesztivál zárult bográcsban sült-főtt ételek zamatával. Hány, de hány pálinka csusszant itt le és közbe éltettük az Istent, a mindig készséges gyümölcsöket, Papp Józsit, meg úgy általában magunkat.

A fesztiválok helyén most valódi csoda épült. A több hektárnyi, gondosan nyírt gyep jelzi, megváltoztak az idők. A földből egy skanzen nőtt ki, a kóstolóház mellé Szent Miklós (a pálinkafőzök védőszentje is) kápolna, rendezvényház és álmot adó vendégházak teremtek.

20190921_174200.jpg

De van itt kis tó, ahol egy gyönyörű polgári ceremóniához biztosítanak álomszép helyszínt. A vidék hangulatát remekül visszatükröző historizáló épületek persze igazából csak díszletek, mindegyiket a legmodernebb technikával építették és szerelték fel.

20190921_151841.jpg

De jól látszik, hogy a belsőépítész jól végezte a munkáját; a tervező ügyesen válogatta ki az anyagokat, járólapokat, csempéket, ügyesen rendezték be a házikókat, hol a jómódú parasztságot, hol a a 30-as évek polgárságát idéző bútorokkal, berendezési tárgyakkal, kiegészítőkkel.

20190921_163338.jpg

A Zsindelyes Cottage-ban (link), (a keresztségben a tanyát, angolra cserélték, hogy éreztessék ez nem valami isten háta mögötti hátsó udvar, hanem inkább finoman csipkézett álomhelyszín) egyszerűen csak jó lenni. A rendezvényházba belépve megszállja az embert valami családias élmény és gondolom ilyen lehetett a hazatérés a gazdag nagymamához, már akinek megadatott ez különös, az otthonosság mellett büszkeségre is okot adó bizsergető érzés. A bárpult fölött Zsindelyes pálinkák regimentje csalogat, jó a kávé, lenyűgöző a vendégváró falatkák látványa. Tessék elképzelni, ahogy a pincérek kis kosárkákban frissen rántott csirkékkel szaladgálnak, apró féldecis poharakban pedig fűszeres paradicsomos szószágyon, ízletes fasírtgolyócskák kiáltanak; még egy katonát, anya kedvéért! Leveles tésztában fűszeres darált májas, hamuba sült pogácsák egészítik ki a hidegtálak világát és a jóízű saláták gyorsan nyugtatják meg a mindig izgága gyomorsavakat…

20190921_151313.jpg

A Zsindelyes Cottage-ban a pincérek, felszolgálók katonásan, de baráti kedvességgel szolgálnak ki, jó a kávé és előre kitöltik a pálinkát, hogy még kérni se kelljen, csak bólintani, köszönjük szépen!

És mindez csupán a kezdet. Szeptember 21-én este, az esküvői szezon legjobb húslevesét tálalták fel. Egyszerűen nem lehetett belekötni. Háziasan, pontosan készített leves volt ez, amit a nagy könyvek is eképpen taglalnak. A főtt húsok, zöldségek pedig púposra halmozva, gazdagon jöttek házhoz. Ha lehet kötözködni, akkor már csak a főtt máj, a klasszikus tojásos levesbetét, na meg a főtt húshoz egy kis ecetes reszelt torma hiányzott nekem, de tudom, mindez már olyan elvárás, ami nagyon személyre szabott álom. Azonban a levesben főtt tölteléket ajánlom a kedves szakácsok figyelmébe. Nekik biztosan nem kell elmagyaráznom milyen mennyei az, amikor a petrezselymes, tojásos töltelék mint egy sziget a tányér közepén csak arra vár, hogy körbeölelje a húsleves forró tengere…

20190921_215707.jpg

A levest vörösboros marhapörkölt váltotta, lábszárból. Mellé krumplival dúsított tarhonya és főtt, petrezselymes burgonya dukált. Na itt kezdtem magamban mondogatni, Zsindelyesék jönnek fel a versenyben. Jönnek és követelik a trónt a Nyírtasstól, Biritől, meg a Fenyvestől. A marha ugyanis ellenállhatatlanra sikeredett. A képet még  az sem rontotta, hogy a tarhonyába valószínűleg egy fázissal később került a krumpli és ettől amolyan al dente lett, ami ugye a magyaros fogaknak egy csöppet kemény.   

20190921_165644.jpg

A mesterszakácsok azonban ezt az apró malőrt a sültes tálakkal feledtették. Jó fél órát vártunk rájuk, de hát volt játék, móka kacagás, így aztán repült az idő. A mázas tálakban érkezett csodákra azonban megérte várni. A csülök pékné módra, a prímán sült csirkecombok mellett ugyanis olyan cordon bleu, meg karajszelettel töltött lapcsánka szállt az asztalra, hogy azt talán hetekig emlegeti majd a násznép. Steak krumpli, rizs, párolt zöldségek "háromhalmán" pihentek meg a húsok és amikor a tányérunkra gazdagon szedtünk a csodából, akkor arra gondoltam, ez már nem is lakodalmi vacsora, hanem olyan mintha egy komoly, díjazott étterem á la carte étlapjáról rendeltük volna, személyre szabottan a vacsorát.

A Zsindelyes itt nem állt nem. Egyszerűen élvezték, hogy a vendégek degeszre eszik magukat. Éjfélre különféle húsokat és krumplit grilleztek, ehhez pedig olyan gyöngyhagymával dúsított enyhén mustáros tartárt szolgáltak fel a remek savanyúságok mellé, hogy attól örömkönnyeket illett hullatni, mint az örömanyának a búcsúztatón.   

Körte, barack, szilva… valahogy így nézett ki a gyorsteszt alapján a pálinkák rangsora és fogyott is belőle rendesen, mert a súlyosan megrakott bendőkben csak ez a álomszerűen lepárolt gyümölcs-szesz tudott rendet vágni.

20190921_183153.jpg

Nagyon. Ennyit mondogattam, amikor a sokadig játék, nagy röhögések, nagy táncok után könnyes búcsút vettem a drága násznéptől. A Zsindelyes nagyon tud. A Zsindelyes komoly, büszke trónkövetelő. Ha házasodni kívántok és valami újdonságot, remek helyszínt kerestek, számoljatok vele!!!

ui: éljen az ifjú pár, sok boldogságot Betti és Robi! Álom volt az esküvőtök!!!

ui: Gratulálok a Papp családnak a Zsindelyes Cottage-hoz! Le vagyok nyűgözve!  

20190921_163330.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr6015158514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása