Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Hé haver, emlékszel még a Radioheadre?

2019. június 05. - Cardinalis

Nirvan lite. Csak így hívták a Radiohead együttest a kritikusok. Első slágerük a Creep, nem is jött be igazán. Mármint az okos(kodó) kritikusoknak. Persze az egy picit más világ volt. A kilencvenes évek első éveiben járunk. Tele a világ jobbnál jobb rockbandával. Erre jön egy kicsit depresszív, egy picit furi, nóném együttes a nóném Abingdonból és azt mondják rájuk az okosok, hogy olyan semmilyenek. Csakhogy a depresszióra hajlamos, picit pesszimista, vizsgaidőszakoktól, korai magömléstől, meg nyomasztó szerelmektől terhes egyetemisták és főiskolások az egekbe emelik a bandát. Az editorok nem győzik beilleszteni a playlistekbe, a falkákba verődött egyetemisták pedig Londontól San Franciscóig üvöltik a teliholdba:

She's running out again,
She's running out
She's run run run run 

A Radiohead pedig mennybe ment. Ritka nagy sikert könyveltek. Olyan nyomás nehezedett a fiúkra, hogy majdnem felbomlottak. Alig bírták a koncerteket és fellépéseket. 2008-ben egy válogatáslemez jelent meg tőlük. A legenda szerint a csapat beleegyezése nélkül. A rajongók ezt is imádták. Ám az énekes Thom Yorke így nyilatkozott a válogatásról:

"Fura dolog ez a Greatest Hits kiadvány, hiszen igazából soha nem csináltunk slágereket. Olyan érzésem van ezzel kapcsolatban, mint amikor bekukkantok abba a lakásba, ahonnan már elköltöztem, és kiakadok mondjuk az új tapétán."

Hogy mennyire voltak népszerűek, arról a 2008-ig eladott 30 millió lemez sokat mesél…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr2014879642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása