Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Apák napja (kis lelkiismeret-furdalással)

(kis lelkiismeret-furdalással)

2018. június 17. - Cardinalis

Apám erős. Most is éppen a Tisza-parton dolgozik. Egy bejárati ajtót próbál kioperálni a falból. Egykor ő tette bele. Talán, akkor meg sem álmodta, hogy neki kell majd kivennie. És azt sem, hogy ebben a nehéz aprólékos munkában, a fia nem fog segíteni, csak legfeljebb, mert a  hétvégi beosztás így hozta, karakterekkel támogatja…

Apám soha nem sír. Pedig valódi édesapa. Végtelenül szeret, támogat, fenntart ha merülnék, mindig, mindenkor, mindenben segít, rendelkezésre áll. Ha kell dicsér, ebből van kevesebb, ha kell bírál, de valahogy mindig a  szeretet, az elfogadás jól kijelölt körein belül.

Édesapám hős, bíró, prédikátor, bizniszmen, örökké ötletelő, nagy terveket szövögető, nagy formátumú ember.   

Sehol nem vagyok hozzá képest. Hiába hiszem, hogy lennék már valaki a világban, nyomot nem hagyok, porként kavargok... Ez még kevés lesz, hozzá képest...

Kodácsi nagyapám a valódi macsó volt. Agyvérzés vitte el. A gyógyszert a sarokba dobta, felessel indított, nagyanyámat és a jószágot úgy szerette, mint a rábízott isteni kincseket. A lányát, édesanyámat a tenyerén hordozta, az első szülött unokáját, aki történetesen én voltam, pedig „kisistenítette”.

Rettenetesen tudott élni. Énekleni, mulatni. Sírva-nevetni. Elemi erővel élt. Olyan földöntúli energiákkal, amit az ősi regékben titánokról írnak. Ha apám okos farkasfalka-vezér, nagyapám egy bohém, de ugyanakkor rettenetes oroszlán. Apám megfontoltabb, racionálisabb, nagyapám emocionálisabb, ösztönösebb.

Ez a két pasi a mintám, ideálom és bálványom. Ez a két férfi mutatja meg nekem, milyen lehet a Jóisten férfi arca. Mit jelent „y” kromoszómával élni. Mit jelent dolgozni, hinni, belevágni, akarni, teremteni, tovább vinni, öregbíteni, lenni, élni, győzni és ha kell gyászolni.

Nagyapámra már csak emlékezem, apámmal lélekben is az ajtócserén vagyok. Családom többi férfitagjára pedig örökölt emlékeken keresztül emlékezem.

Boldog apák napját, szeretteim!

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr5414053324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása