Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Migráció: fojtogató kérdőjelek, halogatott válaszok...

2016. szeptember 14. - Cardinalis

 

… az Ázok hatalma nem tart örökké. Eljön az idő, amikor az óriások szövetkeznek Loki gyermekeivel, a Fenrir farkassal, a Midgard kígyóval és Hellel. A tél győzedelmeskedik a nyár felett, farkasok rabolják el a napot és a holdat, a csillagok lehullanak az égről. Megremeg a föld, kiönt a tenger. Ekkor kilovagolnak hazájukból a tűz birodalmának fiai is. Az Ázok is csatasorba gyűlnek, elöl lovagol Odin aranysisakjában nyolclábú lován. A Mimir-forráshoz lovagol tanácsot kérni, a bölcsesség forrásának azonban zavaros a vize. Yggdrasil fája megremeg. Fenrir farkas elszakítja béklyóit, és Odinra támad…”

(Germán regék)

…És látám, hogy a fenevad és a föld királyai és az ő seregeik egybegyűltek, hogy hadakozzanak az ellen, aki a lovon ül vala és az ő serege ellen…

(János jelenésekről 19/19)

Jézus tanítása a végtelen altruizmus. A szeretetnek egy olyan formája, amikor teljesen lemondok minden szerzett, örökölt emberi előnyömről és az agapében feloldódva azt szétosztom a többiek között. Jézus egyértelművé teszi, ahhoz hogy országába bebocsáttatást nyerjünk, meg kell szabadulnunk a test gyöngeségtől, a magántulajdontól, gőgtől, becsvágytól és számtalan ilyen haszontalanságtól.

A mai, magukat kereszténynek valló emberek azonban mindehhez furcsán viszonyulnak. Az Abendland, az általunk csak nyugatinak nevezett (zsidó-görög hagyományokon alapuló) kultúra ugyanis ezzel a felfogással nehezen tud mit kezdeni. Szentté nyilvánítja a patrícius családba született, de vagyonától és nemességétől megszabaduló Ferencet és kalkuttai Terézt, de azért a hétköznapi – a sátoros ünnepeken megélt szakrális pillanatokon kívül – a magántulajdon szentségét, a versenyt, a tőke szabad áramlását, a (személyes vagy ennek béklyójából kitörve, akár a társadalmi) jólétet sokkal fontosabbnak tartja.  

Az Európai ember (értsd: uniós országok polgárai) hosszú küzdelmek és viszályok árán jutott el odáig, hogy közös nevezőre jusson a jólét és az a köré épülő jogrend, társadalmi normák, konvenciók kérdésében. A politikusok bénázása, a nemzetállamok közötti kisebb-nagyobb (érdek)ellentétek ellenére egy viszonylag (jól?) működő rendszert sikerült kialakítani több száz millió ember boldogulása érdekében.

Vajon ezt látva, Jézus szívesen lenne-e európai-polgár? Elfogadná a brüsszeli, gazdasági kiskátét? A magántulajdon szentségét, a szociáldemokráciát, – mint a mennyei Jeruzsálem licence alapján épülő ethoszt - annak minden hibájával és előnyével. 

Egy biztos nem lenne elragadtatva. Kritizálná a korrupciót, a bürokráciát és szociális kérdésekben sokkal több empátiát, odafigyelést és áldozatot követelne. Mi pedig legfeljebb azzal érvelhetnénk, hogy máshol még ennyi sincs... Legfőképp azonban az elszemélytelenedett társadalmak, a hitevesztett, magukba forduló emberek miatt keseredne el. Mert azt látná, a 2000 éve hozott áldozatának elmarad a katartikus hatása...

Az Uniót elözönlő, többnyire gazdasági menekültek láttán azonban újabb és újabb kérdéseket kell feltenni az olyan magamfajta (magát neokatolikusnak valló) embernek. Ezek a kérdések pedig újfent az altruizmusról szólnak.

Mi a fontosabb? Megóvni a világom, kultúrám, identitásom, vagy a jólétért vándorló embereknek kell felajánlanom minden tulajdonomat? Kerítést kell építenem, magamat és Jézus templomait védve, vagy a „menekülteket” befogadó szállásokat?

Miközben ezeket a sorokat rovom, már érzem, minden kérdés sántít, minden kérdés béna és nem is valóságról szól. A valóság ettől sokszínűbb tarkább és meghökkentőbb. A kérdések mögött ugyanis újabb és újabb kérdések lapulnak, sokkal izgalmasabbak és még meghökkentőbbek arról a világról, melyek a szövevényes érdekek, tervek és furcsa, sötét szándékú emberek világába vezet. Vagy oda se, csak egyszerűen az emberi kapzsisághoz és mérhetetlen hülyeséghez.  

A germán mitológia, ahogy a keresztény Biblia is érzékletesen, félelmetesen és megrázóan írja le a világ végét. A germán regék, - most a moziban eyecandy-ként működő Marvel filmek miatt is - szinte a szemünk előtt válnak valósággá. Így aztán látjuk értjük, tudjuk, hogy ki is Loki, és vele szemben kicsoda Thor, Odin és a többi Áz, aki ránk vigyáz…   

Vajon ezzel a legújabb kori népvándorlással valóban elérkezünk az Abendland halálához? Vajon, amikor korlátozás és felső plafon nélkül engedjük be a „menekülteket” Európába, akkor nem magunk nyitjuk-e ki Pandóra szelencéjét? Nem mi magunk kínáljuk fel a pusztulás démonainak a világunkat? Vagy csak a változástól félünk? Attól, hogy, amit a miénknek vallunk a világból, az mindörökre elveszhet?  Mennyivel jobb keresztet látni egy templom tetején vagy éppen félholdat?  Jézus vajon melyiket találná számára kedvesebbnek? Finomabb-e a kebab a rántott húsnál? Sária vagy Code Napoelon?

Bagatell és húsba vágó kérdések. A Prédikátor könyve könnyen legyint, minden hiábavaló a világban… és valóban, néhány milliárd év múlva a nap beszippantja a Föld nevű bolygót és felemészti. Mit számít, majd akkor, hogy volt-e kerítés az unió déli határain… Hölgyeim és uraim, de addig van még néhány évünk! Van még néhány esélyünk a világot jobbá, kiszámíthatóbbá, emberivé, kevésbé fájdalmasabbá tenni.

Persze időnként Róma felé is fordulok. Még akkor is, ha csupán csak megérteni szeretném az argentínt, aki most Isten kegyelméből Péter székébe került. Mert meggyőződve semmiről sem vagyok, és meglehet csak magam nyugtatom azzal, hogy védelemre szorul a hitbéli örökségünk. Talán csak magunkat nyugtatjuk azzal, hogy kuruc vérünket meg nem tagadva szembeszállunk globális kihívásokkal, a multikulti felerősödésvel és az időről-időre megjelenő és eddig még mindig keletről induló népvándorlással. 

Utóirat:

Ne hagyd, hogy az erkölcsi érzéked meggátoljon a helyes cselekedetben – ez a sor nem egy jezsuita szakkönyvből származik. Isaac Asimov vetette papírra Az alapítvány című regényében. Ez a mondat arra is tanít, hogy addig kell cselekednünk a magunk sorsát illetően, amíg döntési pozícióban vagyunk…       

    

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr7011705303

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népszavazol, de mire is? 2016.09.15. 14:50:19

Ezt kihagyta a Kétfarkú Kutya párt a plakátjai közül, pedig ezért vicc a szavazás. Kár 2018 utánra felhatalmazást adni az új kormánynak a migránsok betelepítésére. Ennek meg pláne.  

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jandera 2016.09.15. 14:56:43

Okos, ügyes! Csak azt nem tudom miért írtad?
Végképp nincs más dolgod?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.09.15. 15:15:53

A keresztényi szeretet emlegetése nem szokott stimmelni. Nem menedéket kérő embereknek kellene egy kis helyet szorítanunk, hanem sok, a menedéket és ellátást elég erőszakosan követelő, és a beilleszkedésre eddig nem sok szándékot és képességet mutató embernek kellene otthont biztosítanunk, ráadásul hatalmi parancsszóra.

Az iszlám manapság sok bizonyítékát adja, hogy a Nyugat és a kereszténység, ha nem is ellensége, de heves bírálója. Nem tudom, hogy a keresztényeknek ezek miért is hiányoznának. Azért mert a pápa, a saját védett kis birodalmából erre bíztat, én nem gondolkodnék másképp.

paráznabillegető 2016.09.15. 15:21:53

leél az ember félszáz-száz évet. hát nem tökmindegy, mi lesz utána?
az számít, amit most tesz. de tényleg számít?
ha most életében beengedi a migránsot, hát úgy. ha meg húzza a szögesdrótot, akkor meg aúgy. igazából tökmindegy.
ha már elment, akkor úgyis másképp lesz, beleszólása nélkül.

kit érdekel ma már, hogy mit gondoltak a világról a neandervölgyiek? vagy a punok. akár az aztékok.
ja, hogy nekik is voltak "migráns"-válságaik? jééé...
úgy utólag mondhatnók: csak megoldódott.

bircaman maxval szerkesztő · http://bircahang.org 2016.09.15. 15:27:29

A ballib megmondóemberek egyre követelik manapság, hogy a magyar keresztény egyházak kövessék többek között a vatikáni argentín sómen-celeb migráció- és iszlamistapártoló álláspontját. Hogy is van ez? A ballibek, akik szerint az egyházaknak nem szabad politizálniuk, kötelesek politizálni? Furcsa…

Nézzük, mi a valóság! A keresztény egyházaknak nem feladatuk a napi politikával foglalkozniuk, sőt ha ezt megteszik, szinte mindig hibáznak. Ellenben általános értelemben kötelességük politizálni, utat mutatandó, hogy mi az a politikai álláspont, mely nem egyeztethető össze a keresztény elvekkel. Pl. el kell ítélni a rasszizmust, a pedofíliát, a homoszexualizmust, az eutanáziát. az egyneműek “házasságát”, az ateizmust, a keresztényellenességet, stb. – ezek egyike sem egyeztethető össze a keresztény elvekkel. De abban, hogy erre vagy arra a pártra szavazzunk, az egyházaknak nem lehet kötelező, általános útmutatásuk. S arra se lehet, hogy mi legyünk a véleményünk a migrációról – ugyanis a keresztény elvekkel tökéletesen összeegyeztethető mind a migráció támogatása, mind az ellenzése, mind a semlegesség ebben a kérdésben.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.15. 16:24:58

"Jézus tanítása a végtelen altruizmus. A szeretetnek egy olyan formája, amikor teljesen lemondok minden szerzett, örökölt emberi előnyömről és az agapében feloldódva azt szétosztom a többiek között."

Magyarán adjuk át a hazánkat, a javainkat, mindenünket az erőszakos iszlám bevándorlóknak. Jézus azért nem volt hülye. Te az vagy.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.15. 16:29:51

Látom fent az egyik blogbejegyzés ajánlóját: "Far from the madding crowd".

Kérdem: Miért erőlködik az angollal az, aki nem tud angolul? Mert bát szótárban valóban létezik a "mad" mint ige, helyette a "madden" használatos.

Cardinalis 2016.09.15. 16:40:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Majd hülyézze le Thomas Hardyt is kérem... hu.wikipedia.org/wiki/Far_from_the_Madding_Crowd

Jézus tanítását illetően pedig ajánlom a Biblia nevű könyvecskét forgatni. Sőt mielőtt lehülyéz valakit, illene végigolvasnia a posztot. Enchantée...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.15. 17:13:08

@Cardinalis:

Ugye te nem az általam egyébként igen kedvelt Thomas Hardy korában élsz? Ja, és az írásaid irodalmi kvalitása sem ér fel az övéhez, ugye?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2016.09.15. 17:14:43

@Cardinalis:

Nocsak, te lány vagy? Avagy a francia is csak úgy megy, mint az angol?

adricsek 2016.10.03. 16:53:48

Nos, először is a keresztény hit védelme halálveszélyben is kötelességünk.
Másodsorban pedig miért azonosuljak egy olyan eszmével, ami azt hirdeti egy "isten" nevében, hogy halj meg,ölj meg másokat,akik nem hiszik azt, amit te? Miért tárjak egy ilyen eszmét a leendő gyerekeim, unokáim elé?
Én szeretném megvédeni a hitemet, szeretnék továbbra is hármas keresztet a templomom tetején a félhold helyett.
A segítségről pedig meg az a véleményem, hogy mindig a sorban hozzánk közelebb állókon kötelességünk segíteni. Szóval ha már nem éhezik a testvérem, a szomszédom, nincs több szegény sorsú gyerek, hajléktalan az országban,nincs omladozó kórház, nem nekem kell a gumikesztyűt vinnem a műtéthez, na akkor talán jöhetnek mások. De ez csak a személyes véleményem...
süti beállítások módosítása