Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

A szivárvány megszólal...

2010. szeptember 14. - Cardinalis

Amikor az embert lekommunistázzák, letalpnyalózzák, amikor szemekből áradó, hátborzongató gyűlölettel igyekeznek eltörölni a földről, akkor az ember elbizonytalanodik; mit követett el? Amikor aztán túl van a személyes sértettségen, kicsit elrugaszkodva a földtől, fölülről szemlélve a történeteket, arról kezd filozofálni, mindez, kinek az érdeke?

Cui prodest? Kinek szúrja a szemét, ki áztatta el, miért áztatta el? (Egyszer egy fórumon azt írták rólam, balos, de van gerince. Nevettem, hosszasan őszintén - nem a gerincén. Persze egy másik fórumon voltam már kis, komcsi féreg is... A törvény régóta arra figyelmeztet: hol van az megírva, hogy egy képernyős arc, csak dicséretet és kedvességet kaphat a "nézőktől"?)

Nem is ez fáj igazán, hanem a "nyújork tévére" húzott, ostoba sztereotípia. Most mindenki "cigány", aki a  cégnél dolgozik. Függetlenül attól, hogy dolgos, szorgalmas, tanult, vagy éppen mindezek ellenkezője, egyszerűen "cigányok" lettünk. Kisebbség, aki csak nyűg, teher és állítólag megbízhatatlan. Azt érzem nincs ránk szükség, lyukas garasok vagyunk egyenként és összességében. Artisták, akik alatt sohasem volt háló.

Fura érzés egy olyan cégnél dolgozni, amit mindig mostohagyerekként kezeltek, mert a  fenntartónak soha nem elég lojális, az ellenzéknek meg nem elég harapós. Olyan langyos víz, amit még az úristen is kiköp. Elkerültük a balos privatizáció Szkülláit, most ellenben nem tudjuk megúszni a megbélyegzés Kharübdiszeit. Pedig az általunk megálmodott közszolgálati média egyszerűen csak mértéktartó kívánt maradni, mindig, minden körülmények között. Legalább az "érzetét" fenntartani a függetlenségnek, a szólásszabadságnak, az el nem kötelezettségnek.

Úgy érzem, igyekeztünk mindig a néző pártján állni. Na de tessék megmondani, a néző az olyan homogén fogalom? Az olyan, nagyon is megértő, mindent mérlegelő, a részletekbe is beavatott képződmény? Ugye nem? A néző - a hermeneutika főtétele szerint - azt fogadja be, amivel azonosulni tud, amit a saját tapasztalati alapján el tud fogadni és meg tud érteni! Hiába kérjük mi a nézőket, hogy tessék disztingválni, látni, hogy a politika Hudinijei a szemük előtt csalnak és megvezetik őket, azt hiszem a cirkusz fontosabb, mint az igazság.

Most azért nehéz az álmunk, mert miközben igyekeztünk mindkét oldalon a teljesítményt dicsérni, elismerni, úgy látszik beleestünk abba a hibába, hogy nem választottunk magunknak jobbos vagy balos pártfogókat. (A jutalom a purgatórium. Az újságírók purgatóriumába pedig semmi izgalmas nem történhet... Az itt tengődők belefulladnak az unalomba...)    

Mostanában, így aztán, reggelente azt kérdezem a tükörképemtől ki vagyok én? Mennyit érek én? Valaki tudja-e, hogy mi lakozik mélyen a szívemben? De azt is tudom, úgy jó, ha nem látnak bele. Nekem akkor megmarad, az a pici életterem, ahol én egyszerűen csak, szabolcsi-magyar vagyok, intelligenciapárti, teljesítménypárti, ahol én független újságíró vagyok, aki 15 millió magyar újságírója és több mint 500 millió európai uniós állampolgár (édes)testvére. Megmarad az az emlékfal, amelyen két antikommunista nagyapa képe lóg, amelyen polgárok, kisnemesek, mesteremberek mosolygós képei vannak kifüggesztve, határon innen és túlról. Emberek, akiktől az elmúlt 40 évben, számtalan lehetőséget, álmot és reményt loptak el az ordas eszmék. Megmarad a kereszténységem, a hitem a feltámadásban és a földi paradicsomban. Igen hölgyeim és uram jobbos vagyok, ha hazáról, magyarságról beszélünk és balos, ha társadalmi mobilitásról és közösségről. Konzervatív ha családról, liberális ha nevelésről és a személyek szabadságáról. Ódivatú, ha tanulásról, modern ha szórakozásról. Mert az ember ilyen, nem fehér és fekete, hanem színes, mint a szivárvány. Főként akkor, ha tanult emberként, minden ideológiában és eszmében észre tudja venni a jót és a hasznosíthatót.

De továbbra is hányingerem van a felelőtlen és tudatlan rajongástól, a bagoly hitbuzgóságtól és denevér babonától. Hányom kell, ha látom hogyan használja fel és ki a kisembereket a politika a hatalom megszerzésére és megtartására. Vért köhögök, ha megbélyegeznek valakit, ha nyilvánosan megkövezik. Gyűlölöm, hogy gyerekek maradtunk és a kezdetben lefektetett játékszabályokkal nem tudunk mit kezdeni: bagóért trancsírozzuk a demokráciát. Hol balos, hol jobbos vezéreket látnánk szívesen, pajzsra emelve, és a paternalizmus giccses oltárai előtt áldoznánk. Könyörögöm felejtsük már el a "fix segg" ideáját, radírozzuk ki, hogy bárki is, rajtunk kívül képes a sorsunk kerekén gördíteni egyet!

Senki ne gondolja, hogy a "közellenség" devianciája beszél belőlem. Azt se higgyék, perverz "bozótharcos", gerilla-Rambo lennék. Nem. Képes vagyok beállni a sorba, képes, ha értelmesnek, okosnak látom a feladatot, igaznak a tekinteteket és elfogadónak a légkört! Hányszor ordítsam még: értetek haragszom, nem ellenetek!!!   

ui:

Azt hiszem ideje lenne kicserélni a röntgen készülékeiket a pártoknak és elő kellene venni néhány felvételt az elmúlt 20 évből. Nekem nincs mit szégyellnem az elmúlt két évtizedből. És Önöknek tisztelt politikai elitünk?            

         

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr422296532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

minka 2010.09.14. 23:33:55

Sokat viaskodtam én is hasonló gondolatokkal. Válaszokat akartam, követeltem, izzadtam... Mert nincs független újságírás, s mégis annak tartom magam. Mert nincs egyetlen igazság, mégis tudom az Origót. Mert nincs csak fekete és fehér, s mégis látom a sötét és világos arányát. De vajon, aki nem színekben látja a világot, vagy szivárványokban, az akarja-e színesben? S ha nem akarja, akkor nem lehet, hogy az én felelősségem megmutatni?

De mit mutathatok én azon kívül, hogy minden porcikám lüktetés és céltalan céltudatosság? Elég az, ha csak tartom azt a tükröt és elmesélem újra és újra, hogy mit látok ebben? Azt hiszem, igen... Kezdetnek... 28 évesen tükröt tartani és elmesélni, amit látok inspiráló feladat, főleg ha hallgatják... :) S ha ezzel zavart keltek, derűs leszek :) A valóság sokszor zavarkeltő...

De van-e független újságírás? Nem tudom. Nem izgat... Egy biztos, független újságíró létezik. Kevés. De nem azért kevés, mert párt, pénz, érdek, lobbi befolyása alatt állnak ma médiumok. Cseppet sem ezért. Hanem mert véleményt alkotni csak kevesen akarnak és mernek. A szürke biztonságra sok érvet sorolnak - család, konfliktuskerülés, egzisztencia... Így a független újságírás annyit tesz, szabadságomban és bátorságomban áll olyannak lenni, aki valójában vagyok. Ez lendít előre. S ez a világot, a környezetemet. Ahogy a te teremtő lázadásod és megalkuvást nem tűrő lüktetésed is zökkent a világ folyásán. Előre... Kattan egyet a kerék... Épp csak mert nem langyos vagy, ami kiköpendő lenne. Ha nem tetszik nekik, akkor azért, ha igen, akkor azért. Bármit, csak ne az unalmas posványt! Bármit, csak ne ctrl+c és crtl+v legyen. Hibázzunk, vitázzunk, kezdjünk újra, csak lendüljünk már végre.

Egy bizonyos, az újságírók kínosan közeli felvételei a politikai elitről elbizonytalanítják az embert. Ezekért üljek a mikrofon elé?! – kérdezem sokszor. S miközben egy értékrendemhez közeli irány első emberét sokan glóriával ábrázolják, saját felvételeim még dühítőbben zakatolnak a fejemben a pixelnyi részletekkel... Hisz látom, közelről, egészen apró részletességgel a felvételt – dühöngök. Az én közelim a valós, vagy a többek távoli perspektívája, mely a részleteket jótékonyan elfedi?

Azt hiszem, több közelit látok, mint szeretnék...
S itt jön a „jó ha nem látnak bele” részem, ahol fel kellene töltenem az elemeket.
Aztán irány újra a csatatérre - tükröt tartani...

csengettyű 2010.09.15. 18:16:13

A szomszéd kertje mindig zöldebb...

Véleményem szerint ez nem a személyednek, csupán csak a Neked vélt eszménynek szólt...
mintha egy valamikori elvetett mag indult volna csírázásnak----éjszaka a bagoly is meglátja a mozgolódó egeret :S ??
Bárki fejével nehéz lenne gondolkodni,mindössze annyi a meglátásom hogy egyszerre tényleg csak egy vasat tartson az ember a tűzbe-de azt igazán;
néha nyíltan állást kell foglalni a dolgok mellett; hogy az édes, avagy a sós íz kedvesebb az ember ízlelőbimbójának!

A világ úgy működik, hogy a benne lévő emberek nem látnak bele a részletekbe, vagy ha látják is lényegét veszti, eltörpül, mindössze a nagy egészre koncentrálnak, általánosítanak.

Igenis tisztában vagy azzal mennyit érsz és azt is nagyon jól tudod ki is vagy valójában, mit érzel és mit is akarsz-csak valamiért nem mered/akarod bevallani-most könnyebb és egyszerű elbújni a felhő mögé---mint a gyerek aki becsukván a szemét azt gondolja a világ nem látja! S rajtad kívül minden bizonnyal még tisztában van mindezzel minden két lábon járó angyal.

Már nem azért de a konzervatív család és a liberális nevelés hogy fér meg egy kalapban?????????

"Törekedjetek a szeretetre és senkit se ítéljetek el.

És ha valakit súlyosan vétkezni láttok, nem azt mondom, hogy tetszéseteket leljétek benne, sem azt, hogy ne riadjatok vissza tőle, hanem azt mondom:

Ne ítéljétek el, ne vessétek meg a bűnösöket, mert semmit sem tudtok arról, hogyan ítél az Isten.

Sőt, sokan, akiket az emberek elkárhozottnak gondolnak, megmenekültek Isten előtt, és sokról gondolják az emberek, hogy megmenekültek, akiket Isten már elvetett és elkárhoztatott.

Nem egy olyat tudnék nektek mondani, akit ti elvetettetek, de akiről biztosan remélem, hogy Isten a maga kezével vezette rá a hazába vivő útra..."

www.youtube.com/watch?v=R_xFhAHcbps

Ui: amit nem én írok azt idézőjelbe teszem!!!!!!!!!!!!!!!!!! nálad a labda
süti beállítások módosítása