Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

A hétasszony ördöge

2009. szeptember 03. - Cardinalis

Csákányi Eszter kápráztatott el szerda este a Kamarában. A színésznő hét asszony, sorsfordító történetét mutatta be másfél óra alatt...


Egy kézimunka előnyomó, egy leszbikus fényképész, egy Amerikába szakadt asszony, egy fürdő alkalmazott és egy villamosvezetőnő életébe engedett bepillantást szerda este Csákányi Eszter. A figurák nem voltak ismeretlenek azoknak, akik szeretik Parti Nagy Lajost. A magányos, a társadalom partvonalára került nők, a szerző novelláiban keltek először életre. Hús – vér valóságban, lélekkel átitatott porhüvelybe azonban a Nemzeti Színház művésznője tölti meg őket. Bravúr, bravúr hátán, miközben tetté válik a szöveg és érzékelhető az emberismeret mélysége és magassága, ott áll előttünk a színész, végig egymagában, és egy pillanatig sem kételkedünk, hogy Adorjánné nem most köszöni meg az elismerését vagy az államokba disszidált nő akcentus nélkül is tud beszélni. Csákányi Eszter életének egyik legfontosabb állomásaként értékeli a drámaian- komikus monológokból álló, személyére szabott darabot.


 

A művésznő maga válogatta ki azokat a hősnőket, akiket szívesen játszott volna el, majd később a szerzővel közösen alakították ki a színpadra lépő nők karakterét. A darabot Anger Zsolt rendezte, de a jelmeztervező Izsák Lili remek ötlete is sokat segített a megvalósításban. A művésznő elmondta, a jelmeztervező egy amerikai fotográfust Cindy Shermant ajánlotta figyelmébe, aki minden alkotásán önmagát fényképezi, különböző jelmezekbe, maszkokba bújva. Ezek a képek is ihlették a Vidor Fesztivál versenyprogramjában szereplő darabot. Az előadás abszolút nyertesei a nézők voltak, akik megtapasztalhatták, milyen az, amikor ragyogó csillagok találkoznak egymással.


 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr631357299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása