Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Főztél már szeretetet, Bálint-napon Horvátországban?

A Nyírségi Ízkirályok visszatérnek a katasztrófa sújtotta térségbe

2021. február 02. - Cardinalis

Ismét Horvátországban főznek a Nyíregyházi Ízkirályok. A szabolcsi mesterszakácsok a januári segélyakciójuk után, február 14-én, újra magyaros ételekkel kívánják meglepni a földrengés sújtotta térség lakóit és a helyreállításban közreműködő csapatokat. A nyírségi séfek tervek szerint Hrvatska Kostajnicába utaznak, ahol több mint 700 adag tejszínes ragulevest, lapcsánkát főznek és egy bajai pékség támogatásával 700 adag rétest is magukkal visznek. A mesterszakácsokat a bajai önkormányzat, több vállalkozó, és egy nagy tisztítószereket gyártó cég is támogatja. 

20210202_082700_1.jpg

- Viszünk egy 500 literes üstöt, a lapcsánkasütőnket, meg az összes alapanyagot. A zöldséget Nyíregyházáról, két disznót egy bajai hentestől, meg 700 isteni rétest, szintén egy bajai péktől – mosolyog Szoboszlai Gyula, amikor arról kérdezem, hogyan készülnek a második horvátországi főzésükre. Közben éppen lapcsánkát kezd sütni, a barátai pedig egy jóképű sertésszűzet szeletelnek fel, csirkemájat aprítanak, hogy valami finomságot készítsenek a mindig éhes újságíróknak.

A Nyírségi Ízkirályok Egyesületéből négyen, a januári akciójuk után ismét vállalják, hogy a földrengés sújtotta térség áldozatainak és a helyreállítással megbízott csapatoknak magyaros, szívvel főzött ételt készítsenek.

- Tejszínes raguleves, lapcsánka és rétes lesz a menü! – teszi hozzá Szoboszlai Gyula pergő nyelvvel.

"NEM VOLT KÉRDÉS!"

Az ízkirályok már az első alkalommal úgy döntöttek, ha egy mód van rá, ha megkapják a szükséges engedélyeket, akkor visszatérnek Horvátországba, hogy a maguk módján segítsenek.

- Nem volt kérdés, ha lehet, ismét megyünk – veszi át a szót Cziránku István. – Már kint megbeszéltük a bajai barátainkkal, hogy ha lehet, akkor visszatérünk.

A Nyírségi Ízkirályok az elmúlt években számos alkalommal bizonyították, több ezer emberre is képesek főzni a szabadban, legyen szó céges, sport, vagy éppen hivatali rendezvényről.

20210202_082640.jpg

- Már ötezer emberre is főztünk így hármasban – teszi hozzá a csapat legfiatalabb tagja Major Tamás. - Többször főztünk már több ezer adag babgulyást, káposztás paszulyt vagy alföldi gulyáslevest!

"BÁLINT-NAP KATASZTRÓFA SÚJTOTTA TÉRSÉGBEN"

Az ízkirályok február elejére tervezték az újabb horvátországi segélyakciójukat, végül abban állapodtak meg a kinti szervezőkkel, hogy Bálint-napon főznek majd. A nyírségi csapatot az alig több mint 2000 fős Hrvatska Kostajnicába várják, ahol kora reggel „zöldmezős” főzésbe kezdenek. Délre pedig jó ebéddel várják majd a katasztrófa sújtotta terület lakóit, na meg a helyreállításon dolgozó csapatokat.

A Nyírségi Ízkirályok legutóbb januárban főztek, akkor a Petrinja közeli Nebojanban. A csapat akkor egy a Richter-skála szerinti 5,3 erősségű földrengést is lábon hordott ki, mivel éppen lapcsánkát sütöttek, amikor megmozdult alattuk a föld. A legmeghatóbb esemény az útjukon pedig az volt, amikor egy nagyapa, az unkájával érkezett hozzájuk és könnyek között mondták el, hogy három napja nem ettek meleg ételt és nagyon hálásak a magyar szakácsoknak.

20210202_083741.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr7916412914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása