Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Egy bor, melyet egy titkos Ady szerelem ihletett

2019. május 11. - Cardinalis

20190510_184338_1.jpg

Van, amikor nemcsak az igazság lakik a borban. Van úgy, hogy egy apró, aranyfényű palackba egy mítosz, egy szerelem, egy legenda költözhet, mesés köntösben. Ugyan kinek tűnik fel egy Mucha grafika, meg a hozzá tökéletesen passzoló, jugendstílba mártott betűtípus? Meg, ki törődik azzal, hogy ki volt a különös névadó, Mylitta, ha a bor könnyen itatja magát?

Pedig, aki ezt az enigmát szépen körbejárja, annak igaz mese lesz a jussa. A Pallas Nagy Lexikona szerint Mylitta a babilóniai mitológiában a természet istennője. A termékenység, a nemzés és a szülés bálványa. Amolyan Afrodité előfutár. Hérodotosz nem átalkodik megemlíteni, hogy kultusza érdekes motívummal egészül ki. A babiloni szüzeknek ugyanis kötelességük volt életükben legalább egyszer egy idegennek adni szemérmüket. A férfinak pedig, fizetni illett a szűz lány kincséért. A pénzt ugyanakkor nem lehetett földi hívságokra költeni. A Mylitta oltáránál elhelyezett ládikába fizették be. Ezzel a nem éppen csekély áldozattal pedig tulajdonképpen megvásárolták a saját termékenységüket.      

Macrobius szerint Mylittát oroszlánon állva ábrázolták, Aelianus pedig hozzáfűzi, hogy színaranyból készült szobrot is állítottak neki… A Dobogó Tokaji Mylitta ínycsiklandozó színe és az etikettje is jól igazodik ehhez az aranyos világhoz. Mucha grafikáján fedetlen vállakkal, a külső szemlélőnek háttal kínálja fel magát az istennő, akinek hivalkodó bájait nem ruha, hanem egyfajta kelme, vagy éppen hevenyészetten szakajtott drapéria takarja. A hölgy ugyanakkor a borivóra veti tekintetét, mintha csak arra várna, hogy valami történjen. Mylittáról könnyű lenne eltüntetni ezt a csupán jelzés értékű öltözéket… A bor íze  ebbe az ősi mágiába hajlik. A késői szüretelés minden pompája, magas cukortartalma, finomsága megtalálható benne, a jellegzetes botritiszes ízvilággal, meg merengésre hajlamosító, nőies savakkal, mert azért mégiscsak egy hölgy keze rejtőzik a delejes istennő nektárjában. A bor önmagában is élvezet, azonban a palack legendája felfokozza a botcsinálta műértő és élvező kortyait.

ady_endre1.jpg

A történet úgy szól, hogy 1913 márciusától júliusáig Ady Endre a Graz melletti Maria-Grünben gyógyíttatja magát. Az itteni szanatóriumban pihen és a nyughatatlan költő-újságíró-hadvezér időnként ilyen sorokat gyúr a Monarchia irigylésre méltóbb, gazdagabb felében.

„De nem tudok szanatóriumi kiváltságaimmal élni, kiüt belőlem a rossz gyerek, az újságíró, s miután hidegek futnak végig rajtam, belőlük a leghidegebbet fogom el. Egy szerencsés cégről írok egy magasságos, félelmetes, nagy cégről, olyan hidegről, hogy már éget, s melynek boltját dunai monarchiának keresztelte a nyugati zsurnalisztika… A grazi német és az elégedetlen magyar egyben rokonok: szidják a fajtájukat, de jaj az idegennek, ha ugyanezt meri tenni… Ez a gyönyörű család, mely Napóleonnak egy szépséges leányát áldozta föl, s olyik népének jogokat is ad, csodálatosan következetes akkor, amikor Magyarországot ipari, kereskedelmi és igazi kultúréletre méltatlannak tartja. Jól és helyesen látja, hogy mi nem értünk a szilárd, sok időre szóló, vagyonos bázisú üzlethez: mi, magyarok, zsidók és többiek, Bécs segítsége nélkül két generációra sem tudunk dolgozni… A nyugalmazott tábornokok és én a Stadtparkban nézzük az első bécsi nagy kiállítás groteszk szökőkútját, és azt üzenjük haza: tudja Tisza, hogy mit csinál. Nem Haas–Deutsch-cég él és úr itt, nem iparbank, de komoly, nagy cég, és én Grazcal együtt boldog vagyok, hogy Európának ez a legszolidabb vegyeskereskedése rendelkezik velünk…”

És nemcsak a Monarchia gazdagságára, olajozottan működő stíriai darabkája mozgatja Ady fantáziáját. A szanatóriumban feltűnik egy érdekes, szépséges, de leginkább okos múzsa, aki aztán versírásra készteti az érmindszenti zsenit. A hölgy neve csak a versek éteri világában Mylitta, az anyakönyvek szerint Zwack Emma Mária. És bizony Zwack Mária és Zwack Izabella vérségi kapcsolata megkérdőjelezhetetlen. Szóval van itt nekünk  egy izgalmas nagynéni, aki képes a költő bolond fejét elcsavarni, vagabund szívén csavarintani egyet és szóra bírni benne a nem túl mélyre ültetett, de akkor éppen akadozó nyelvű trubadúrt.

Zwack Mária így múzsaként vonul be a történelembe. Fénye talán nem annyira csillogó mint Brüll Adél, vagy éppen a Boncza Berta csillagának. Talán maga az affér sem olyan magasztosan jelentőségteljes. De mint epizód, mint a költő írásaiban pontosan meghatározható hatás miatt, mégis említésre méltó. Mici néni, - család csak így hívja -, 99 évet élt meg. Három férj szolgálta a hosszú életút alatt, mindhármat túlélte. Torontóban hunyt el és magával vitte a titkot, hogy az Adyval megesett „titkos sétáin” vajon a beszélgetéseken túl, elcsattant-e néhány csók, vagy ne adj isten, számláltak-e a grazi, május éjjeleken csillagot. Tény, hogy legendásan szép nő volt és ha élne biztosan kihúzná magát, hogy egy bor névadójaként (is) emlegetik.  

zwack_mici_original.jpg

Közben olvasom, hogy 2014-ben még cuveé-ként árulta a bort Zwack Izabella:

- Nyilván mítoszteremtés az is, hogy muskotály-aszú esszenciájának azt a címet adta: "Mylitta álma"
 - Ez egy szokatlan, izgalmas bor. Háromfajta aszúból készült cuvée. A mádi Betsek és a tállyai Palota dűlőkben szüreteltük. Csupa titok és lendület (a másfél éves tölgyfa hordós érlelés következtében fantasztikusan hosszú érlelési potenciállal bír).

Késői furmint, vagy aszú esszencia? Tény, merengő, női borok ezek.  Minden kortyukban legendákat rejtenek. Szívekről, sétákról, estékről, amikor az élet harmóniába csomagolta a világot… Mylitta-Endre titkos afférja, a múzsa csókja és a szívbe nyomott pecsét elég ahhoz, hogy lassan kortyolva, tűzbe bámulva elrévedezzünk néhány fontos (vers)soron…

Az asszonyom?:
Ha ifjabb lennék, tán szeretne,
Így csak egy renyhe,
Lassú, kis igéretű
Pillantást küld el vétve,
Én pedig másolt, régi lázaimat
Küldöm cserébe.
Még megbocsátni
Szeretek, ha nagy bűnök akadnak
S másoknak inkább
És néha-néha magamnak.
 
(Ady; Erdőben, esős délutánon)

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr2014820618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása