Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Beköltözik-e a 12 apostol a székesegyház timpanonjába?

2019. március 30. - Cardinalis

Mit nekünk Speyer, Worms, Bréma katedrálisa, amikor nyers, bujtosi téglából húzva, két közel 40 méteres templomtorony karcolja a nyírségi eget a Kossuth téren. A Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház a város egyik jelképe és impozáns éke. Nyáron, nagy meleg napokon jó itt hűsölni és az égi hatalmakkal beszélgetni. Télen pedig nézni, ahogy a Kisjézus születésére nagy, életszagú párát fújó emberek igyekeznek a bejárat felé. Hány igent hallottam itt, hány menyasszony, örömanya örömkönnyét láttam itt a padlóra gurulni. Hányszor gondoltam Samassa püspök úrra, akinek ez a nyírségi katedrális fogadalmi temploma. S ki hinné, hogy nincs 120 éves ez a román kort idéző, csodás épület.

A székesegyházat az elmúlt évtizedekben gondos kezek újították fel és minden plébános igyekezett valamit hozzátenni, valamit megszépíteni rajta. Talán ennek a különös és féltő figyelemnek, ennek az önzetlen gondoskodásnak és persze a hívek hű szeretetének köszönheti, hogy nem látszanak rajta az évek. Jelkép, turisztikai értékű csoda ez a kéttornyú templom a belváros szívében.      

De lehetne még több, lehetne még vonzóbb, még érdekesebb, ezt csiripelik a nyíregyházi verebek. A római katolikusok ugyanis azon dolgoznak, hogy az egyik tornyot úgy alakítanák ki, hogy bárki felmehessen és megcsodálja madártávlatból a (bel)várost. Az átalakításhoz csupán pénzre lenne szükség. Ha jól tudom ennek érdekében az egyház már komoly erőfeszítéseket tett, ám pénz egyelőre nincs, még várat magára a beruházás.

A másik érdekesség, hogy felkérésre, a város egyik legjobb szobrászművésze tervezett a templom homlokzatára egy „körforgót”. A timpanon feletti apró ablakokon, óránként a 12 apostolból egy-egy jelenne meg, miközben egy csengettyű, finoman jelezné éppen mennyi az idő. Ha valaki járt Prágában és elmélázott az Orloj előtt, tudja, hogy milyen látványos és szemet kápráztató tud egy ilyen igazi „eyecandy” lenni.

A „körforgó” is terv egyelőre. Úgy tudom, hogy a megvalósításhoz szükséges lenne, hogy egy asztalhoz üljön a város polgármestere, na meg a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke.    

Személy szerint én szurkolok nekik, hogy mindkét beruházás összejöjjön. Véleményem szerint ezekkel a beruházásokkal a templomot nemcsak a városlakók, az ide érkező vendégek is végérvényesen a szívükbe zárnák…

 

20180615_150145_hdr.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr9514727977

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása