Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

A botrányosan rosszról

2010. augusztus 14. - Cardinalis

Bizonyos élethelyzetekben a közhelyszerű, a giccses, a nem kidolgozott, a kommersz is lehet maradandó. Speciális esetekben ugyanis minden a hozzáadott értékről szól. Nem az alkotás, a kompozíció jó, hanem Te magad, ahogy felemeled a porból az üvegszilánkot és aztán olyan kontextusba helyezed, hogy az attól fényt, minőséget és érdeklődést kap.  Hány olyan filmet, zenét őrzünk, amelyek igazából semmit sem érnek a kanonizált művészetek mérlegén, de attól még az életünk részei, attól még valahogy bennünk vannak és nincs mese, ki kell mondani még féltjük is őket.

A 80-as évekből, a 90-es évekből és az ezredforduló utáni évekből is őrzök szellemi nippeket, Jácint tévét díszítő horgolt terítőket, faragott sasokat, műbőr puffokat és narancssárga zsenília szerű huzattal bevont forgószékeket.

Azt hiszem így vagyunk a párválasztással is, sok-sok olyan kapcsolat töredékét, emlékét hordjuk magunkkal, amit ma már megmosolyogunk, vagy éppen szégyellünk is.  De ettől függetlenül, vannak pillanatok, mondatok, délutánok és édes pillanatok, amelyek kellenek ahhoz, hogy bele merjünk nézni, abba a fránya tükörbe. Ugye, ez én vagyok, ez az ember…

 Édesanyám, aki ma 57 éves, azt mondta egyszer, Neki hiába mondogatták, Ő bizony nem látta bennem sem a jövendő újságírót (hisz fogalmazni sem tudtam, talán most sem), sem az átlag feletti módon okos kisfiút (hú, nem nagyképűség ez??). Nem látott bennem mást, csak egy átlagos nyírbátori srácot. Ezért aztán, igen gyakran rácsodálkozik, ha véletlenül valami frappánsat olvas, lát tőlem, majd apámhoz fordulva ennyit kérdez: Te Pisti, mikor lett ilyen ez a gyerek?

A botrányosan rosszról, így kezdtem ezt a posztot, pedig a vége most boldogság lesz. Folyik a víz rólam, a dolgozószobában nincs klíma. Vágyom a lehűtött nappaliba. Vágyom, hogy megnézzem a Cyranót és nagymonológot együtt citáljam a főhőssel…

A botrányosan rossz, mindezeken túl, maga az élet, ami sokat ígér, de keveset ád. Az élet, ami nem engedi meg, hogy minden velem szembe jövő ember belelásson a szívembe. Belelásson, hogy tudják, világot váltani szültettem és minden akaratom, képességem, szándékom szerint egyszerűen csak jó újságíró, ember szeretnék lenni. Hasznos (közösségi magyar) tag, őszinte, bátor és szócsőszerű…

Kisszéket ácsoltam, arról kiáltok: vegyetek észre és engedjetek tanulni, játszani és az ifjakat tanítani.

 ui: példa a krtikusok szerint botrányosan rosszra, ami nekem mégis sokat adott...

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr82220582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csengettyű 2010.08.14. 04:32:19

jason mraz-if it kills me

baraonda · baraonda.blog.hu 2010.08.14. 16:43:08

Isten éltesse Anyukádat! :)

csengettyű 2010.08.15. 02:21:17

Azt hittem vihar fog tombolni ma, akárcsak a lelkemben…ehelyett verőfényes nap köszöntött ránk; a szívem mégsem tudott megnyugodni (csak a nap végére-elfáradt volna a testemmel?) olyan akár a megtépázott fenyves a Tátrában. A vihar csak bonyodalmat és káoszt hozott, összekuszálva mindent.

Én nem akarok tudni semmit, hanem érezni szeretném azt a végtelen teljességet….

Egy üres szobában érzem magam, ahová ugyan besüt a nap-én mégsem élvezhetem a cirógató sugarait, mert nem ér/het el engem….

Ma rádöbbentem, hogy az élet olyan akár a túra: néha meglepetéseket rejt, tele van hullámvölgyekkel, fájdalommal, nehézséggel, szépséggel, válaszutakkal, magánnyal, társasággal, kudarccal, sikerrel, biztatással, szidással, boldogsággal, kárpótolhatatlan pillanatokkal….
S minél többet lát és kap az ember, annál többet akar, hajtja az ismeretlen megismerése utáni vágy (hogy még ennél is volna tökéletesebb?)
S hogy az ember tűrőképessége milyen végtelen! mennyi áldozathozatalra képes….!

Az úton akarva akaratlanul tanácsokkal látnak el az „ismeretlen” „barátok”- mintha az isteni gondviselés mellet ezen a csatornán érkezne az üzenet…

Aki el akar menni azt hagyni kell…..

DE

az idő ugyan véges, mégis ráérünk, nem indul a gyorsvonat sehova….

www.youtube.com/watch?v=-Q3mMSyac_Y

Édesanyádnak:
Áldott legyen a szív, mely hordozott,
és áldott legyen a kéz, mely felnevelt.
Legyen áldott eddigi utad,
és áldott legyen egész életed.
Legyen áldott benned a Fény,
hogy másoknak is fénye lehess,
legyen áldott a Nap sugara
és melegítse fel szívedet,

hogy lehess meleget osztó forrás
a szeretetre szomjazóknak,
és legyen áldott támasz karod
a segítségre szorulóknak.

Legyen áldott gyógyír szavad
minden hozzád fordulónak,
legyen áldást hozó kezed
azoknak akik érte nyúlnak.

Végül legyen áldott immár
minden hibád, bűnöd, vétked,
hiszen Aki megbocsátja,
végtelenül szeret téged.
(Régi magyar áldás)
süti beállítások módosítása