Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Örömök a mikroszkóp alatt

2010. július 07. - Cardinalis

Cooper ügynök (Kyle MacLachlan), Szakácsi Sándor hangján - itt cseng a fülemben - azt találta mondani, hogy minden napban kell valami, amivel megajándékozzuk magunkat. Lopva, tervezve, vagy akárhogy de kell, hogy legyen egy pillanat, néhány titkos perc, ami csak a miénk, ami a buja önzésé.  Agent Cooper, a filmben (Twin Peaks) például a forró meggyes pitét tartotta a legnagyobb és legfinomabb önzésnek. Ahogy megküzdünk a napokkal, ahogy megharcoljuk a magunk semmi kis, buborék-csatáit, ahogy egyszerűen közelebb kerülünk a homályhoz, azért van néhány apró dolog, aminek észbontó módon lehet örülni. Vagy kell lenni, csinálni kell. Ez az igazi kategorikus imperatívusz. Kant nem sejthette, hogy a 21. század elején, a fogyasztói társadalom, békét hazudó apokalipszisában, ebben a sekélyes lelki pestisben kell majd újrafogalmazni az élet értelmét. Az élet értelme pedig a boldogság, az, hogy megtanuld szeretni a korlátaidat és lehetőségeidet.

Megtanuld szeretni a jó bort, a hideg gyöngyöző sört. Tudj lelkesedni! Tudj örülni egy gólnak a VB-én, és egy pillanatra légy te a győztes, légy te a vesztes, gyűjts annyi empátiát, hogy a lelkedbe és szívedbe beleférjen a világ. Tudj örülni, ha segíthetsz valakin, ha sikerül lefoglalni egy görög utat, amire máshol azt mondták: reménytelen.

Néha azt hiszem, csak és kizárólag a reménytelen dolgokkal kell foglalkozni.  Csak és kizárólag olyan célokat kell kitűzni, aminek esélye sincs, hogy elérjük, de mégis, mindig, minden elátkozott napon úgy kell nekiállni a Sziszifuszi munkához, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Sziszifusz boldogsága, a mi közös örökségünk. Kertész Imre öröme a KZ lager szögesdrótjai mellett, Ivan Gyenyiszovics reménytelenségből keltett életigenlése egy pici, íztelen repeta mellett.

Annyi pici boldogság- lego volt eszembe még délután. Annyi pici, semmi kis apróság, amit ide akartam jegyezni. Ide akartam írni. Ide akartam vésni, hogy más, mittomén kicsoda tanuljon belőle. Hogy lássa, van olyan ember, aki nem mindig boldogtalan. Mert nincs jog, nincs törvény, ami letörölhetné a mosolyt az arcunkról. Nincs törvény, nincs felsőbb parancs mint az élet folytatására írt, nyílt forráskódú szoftver.

Néhány hónapja még átkoztam az emlékeim. De nélkülük esélyem sem lenne alátámasztani ezeket a sorokat. Rövid távú memóriával az ember legföljebb örökös öngyilkosjelölt lehet. Miközben nem a sors lebeg felettünk, hanem a poénfák érett gyümölcsei. A mosoly titkos koktélrecept,  mindenek felett álló drog, melyről nem érdemes leszokni.

(Az Orbán kormány tragédiája az, hogy túl komolyan veszik magukat. Túl komolyan, miközben ettől válik minden karót nyelt csinovnyik, bohócnak, bolondnak, bagatell, tehetségtelen artistának.)

Nem, nem poltizálok. Csak próbálom megérteni az őrültségeket, a női hisztit. Próbálom megérteni, miért nincs az életen visszatekerő gomb, pillanatmegállítás. Miért nem sárgulás mentes az élet.

Azt hittem képes leszek, majd nagyon irodalmi lenni. Képes leszek felülemelkedni az alanyiságon, hogy egyetemes sorokban írjam le: érdemes volt, van lesz élni... És ha mindez kevés lenne, akikor fújja a csángó furulyát valaki, szóljon a szívem hegedűje, a lelkem, fekete zongorája. Ha mindez nem segít, még mindig ott az irodalmi képzelet efekete mágiája, hogy életre keltsem József Attilát, Ady Endrét, Thomas Mannt és James Jonest.

Ha mindez kevés lenne, még mindig találok boldogsághormonpótló nyíregyházi lányokat, kiket minap láttam a belvárosban és ha minden életem eljátszom, a macskáktól kapott kilencediket is, akkor egy kamera fáradhatatlan szeme szeretnék maradni.

Éppen ezért, ha közelebb jössz, láthatod, nem a zsírtól híztam. Nem a szénhidráttól, hanem a boldogságtól. Nem a blogra szenvedett keserű soroktól nőtt az úszógumim, hanem a nevetéstől, de megelhet mégiscsak az isteni lecsótól, ami a konyhában vár... (Két éve ilyenkor főztem Új lecsót...)

Nem a kopogtatás hiányzik. Nem is a vágy. Csak az egyszerű megnyugvás, hogy nekem is lesz gyermekem, hogy lesz, aki érte menjen, ha éppen  késő délután tart sajtótájékoztató  valamelyik nagyokos.  

Mellékzönge: (Most pedig itt a válság, mint úszni nem tudónak a viharos tenger. Itt ez a belső megkövesedett magány a lelkem csücskében, itt a tatarozásra szoruló hit, a kishítűség, hogy nincs keresnivalóm a szakmában.) De akkor hol, ha nem itt áshatom ki a földbe rejtett aranyat? Ha nem ez az út, akkor, hol az én utam? A kérdésektől kell nevetni. A kérdésektől kell megremegni és várni a kínok hajnalát. Roskadt az életem, felújításra szorul. Vállalkozó kedvű női építész kerestetik... Csak mosolygós jeligére, a blogra...   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr632134738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszmélet 2010.07.07. 19:21:19

A kisgyermeket nem hiába nevezik angyalkának. "Angelosz" eredetiben azt teszi, hogy "küldött". Egy más világ küldötte az. Egy más világé, melynek ismeretlen delejes hatása sugárzik a gyermekarcból, gyermekszemből azokra, akikhez küldve lett. A gyermekek szemében van néha bizonyos kék sugárzat, amely bűvölő erővel bír; mely beszélni tud, s azt a színt elveszti a szem, mikor beszélni megtanul az ajk; ez a sajátszerű kék szivárvány csak gyermekszemekben észlelhető.
Jókai Mór
Tudjátok, hogy a természet mitől oly csodás? Mitől színes, élő, csupa-csupa gyémántragyogás? Ki segít az összes lénynek úszni, szállni, lépni, repdesni? Ki szorgoskodik szüntelen? Van kedved kilesni? Mindez a tündérek műve, az ő apró kezük munkája. És ha egy kisbaba felnevet, új tündér kap szárnyra.
Csingiling c. film

Vénusz1 2010.07.07. 21:16:20

Jelentkeznék a feladott apróhírdetésre:)
Nemcsak belső építészethez értek, hanem külső renoválással is foglalkozom.
Referenciával rendelkezem!

Jelige: Csak mosolygós

baraonda · baraonda.blog.hu 2010.07.08. 06:25:48

Három dolog...

1. Butch Cassidy és a Sundance kölyök... Paul Newmann és (L)Robert (L)edford egy moziban. Gyerek voltam mikor láttam.

2. Másik film... És belőle az idézet, amit néhány éve még nekem mondogattak, és nem nagyon hittem, aztán _tényleg_ úgy lett, ezért bátran mondogatom én is. "Az Alpok egyik részén Ausztriában, amit Semmeringnek hívnak, lehetetlenül meredek és rendkívül magas hegyek vannak. Építettek itt egy vasutat, ami összeköti Bécset Velencével. Megépítették a síneket, még mielőtt létezett volna az út megtételére alkalmas vonat. Megépítették, mert tudták, hogy egy napon megérkezik." (Napsütötte Toszkána)

Igen, elhiszem, hogy tele a zacsid, hogy várod azt a vonatot, ám az istennek sem akar befutni. Meg fog érkezni, no para!

3. Azért ne éld bele magad, hogy nincs keresnivalód a szakmában, jó?

csengettyű 2010.07.08. 08:24:59

az élet nap mint nap tele van édes, apró örömökkel, csak nyitott szemmel kell járnunk..:
- egy ártatlan tüneményes angyal látványa
- mikor a lábad előtt észre veszed a szarvasbogarat
- ha épségben haza érve valaki örül Neked
- a madarak csicsergése az ablakod alatt
- a hízelgések
- az ételek ízlelése
- a szeretet
................és még sorolhatnánk

csengettyű 2010.07.08. 08:36:13

"Mesebeli sárkány álldogál az úton,
három feje töpreng, hogy mihez is fogjon –
sehol egy királyfi, sehol egy hős vitéz.
A hisztis királylányt megeszi a penész.

Nem csoda, hogy nem jön több kalandor érte,
azt, ki megpróbálta, végzete itt érte.
Ám ez nem jól van így, nem maradhat nála,
bezárva örökre a toronyszobába!

Hej, minek is kellett elrabolni a csajt!
Három bús fejére hozta véle a bajt –
még egy ily bestia nincsen a világon,
élete azóta lidérces rémálom!

Szép volt és ártatlan – vagyis annak látszott.
Csakhogy valójában szörnyeteg, álcázott!
Minden áldott napon rázendít és fújja –
tűzokádó némber, folyton őt szapulja!

Szívesen rásózná valami bolondra...
De nem jön már érte senki hetek óta.
Akik eleinte erre merészkedtek,
hamarost hamuvá, szürke füstté lettek.

Most persze bánja már. Dehogy fújna lángot!
Vigyétek férfiak, s vissza ne hozzátok!
Biztos unja ő is zord toronyszobáját,
elvesztette régen hamvas, üde báját.

Hopp, mi ez? Ló közeleg! Négy patája dobog,
s hátán a Megmentő, szőke haja lobog...
Ej, hiszen ez egy lány. Mit akarhat tőle?
Kivont karddal vágtat, s ront a toronyőrre.

A sárkány ijedten ugrik a magasba,
két jókora szárnya a port felkavarja –
megriad a táltos, ledobja gazdáját.
Földön ülve nézi az futó kancáját.

Letottyan a sárkány, a kard messze fekszik.
A harcos fúria feláll, s ráripakszik.
Bár fegyvere nincsen, mégis fenyegeti,
hogy pikkelyes, csúnya fejeit leszeli.

Megorrol a hüllő, hisz ő nem is csúnya.
Sértődötten dohog, míg lassan felfogja:
bár nőnemű e lény, a rabot akarja.
Furcsa dolog, de hát aki kapja, marja!

Vállat von, félreáll. Szabad az út, íme!
Az amazon indul, gyakran hátranézve.
Valami cseltől tart, hiszen ő úgy tudta,
csak véres harc árán juthat a toronyba.

A sárkány elhever, fűben fekve várja,
lesz-e még szöktetés e dologból máma.
A királylány sikkant örömében, s – végre! –
távozik a páros, a mesének vége."

Cardinalis 2010.07.10. 09:50:00

@Vénusz1: a jelentkezését a zsűri elfogadta!-)

további részletekért kérem küldjön egy rövid motivációs levelet, a z.pintye@gmail.com címre...-)

jah ez most komoly!

terebr 2010.07.12. 14:12:15

tervrajzot honnan lehet beszerezni?
süti beállítások módosítása