Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

The green pyramide: álom és valóság

2010. május 01. - Cardinalis

Megpróbálok úgy gondolkodni, ahogy egy szép ünnepen a nyíregyházinak illik: ismét van mire büszkének lennünk! Megpróbálok nem ünneprontó lenni, nem fanyalgok. Ország, világ előtt közhírré tétetem: tessék eljönni Nyíregyházára! Tessék megnézni új büszkeségünket, a Zöld Piramist!

Érdemes, mert épült 500 ezer literes, lenyűgöző Óceanárium, cápákkal és ámulatba ejtő halacskákkal. Élnek már nálunk sárkányok is, amelyek legközelebb Berlinben láthatóak. Nem is beszélve orángutánokról, ázsiai elefántokról és számtalan csodáról. Aki még nem járt Nyíregyházán, annak megemlítem: a közelben élményfürdő, skanzen, meseszép tó is várja a turistákat. Aztán, ha már megelégelték a város ékszerdobozát Sóstót, akkor nézzenek szét a megújult belvárosban, álljanak meg a sokat kritizált szökőkút előtt, vegyenek jegyet az ország egyik legjobb színházába és csodálkozzanak egy picit a Jósa András Múzeum hihetetlen aranykincsein.

Ezt kínálja Nyíregyháza alapjáraton. De azért hozzáfűzöm, szombat este a szépségre éhes férfiak megbámulhatják a büszke szabolcsi lányokat a  Barbizonban vagy az Indexben (pénteken esetleg a sznobizmusáról híres Absolutban).

Van négycsillagos wellness szállónk, amelyhez kiváló lovarda tartozik és pávák sétálgatnak az udvarán.  Büszkék vagyunk mindezek mellett a különleges Bujtosi tóvilágra a  város kellős közepén, a kellemes strandunkra és néhány jó éttermünkre, vendéglőnkre, csárdánkra. Sóstón a  424, az Orosi úton a Kemence, a belvárosban, talán a Johns...  

Szóval egy hosszú hétvégét, egy elgondolkodtató misét Nyíregyháza is megér. (Persze ha ez nem lenne elég, akkor csöndben fűzöm hozzá, csak 25 km a bor fővárosa, Tokaj és a szőke Tisza...)

Ennyit a  reklámról. Megtettem, amit megkövetelt a város. Most pedig előbújik belőlem a fanyalgó városlakó... Sajnos nem hiszem, hogy mindez elég lesz a turizmus felvirágoztatásához. Az élményfürdőnk nem elég élmény, a Zöld Piramis pedig kicsinyre sikeredett. Van itt minden mint a búcsúban, mint egy értelmiségi házaspár, első, pofásan berendezett kis lakásában, de azért nem lehet összehasonlítani egy családi házzal. Most már nevelhetünk sárkányt, orángutánt, cápát, de egy picit drága mulatság és nem hiszem, hogy ettől maradnak majd hetekre nálunk a látogatók. Kicsit olyan a város, mint az egy napos sebészet, orvos helyett egy jó kezű felcser is elég hozzá...

Az egyik fórumon valaki összehasonlította a Budapesti Zoo árait, a nyíregyháziéval... A fővárosi olcsóbb... Egyetlen érvem maradt, a mienk ugyan drágább, de csak akkor ha a budapesti utazási költségeket nem adjuk hozzá a belépőhöz...

Gajdos Laci mert nagyot álmodni, dicséret érte, azonban már most szólók, a tervezett 400 ezres látogatószám csak álom. Az állatpark, mint az élményfürdő külső forrásokat fog igényelni, a város pedig egyre szegényebb...

Ha most hirtelen polgármesterként ébrednék holnap (rémálom???), persze másképp állnék a dolgokhoz. De most, városlakóként azt mondom, a következő időszakban nagyon nézzük meg mire költjük a  forintjainkat. Először is vezessük ki a városból a kamionokat (nyugati elkerülőt!!!), fejlesszük az úthálózatot, támogassuk a vállalkozókat, hogy az adójukból, "a visszaperelt forintokból"  mi is támogatni tudjuk az intézményhálózatot.

Másrészt jó lenne, ha megértenénk végre, érdemes vissza is tenni a közösség kasszájába, mert az okos célokat használ.

 zoldpiramis.hu

nyiregyhaza.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr681965653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tjakab 2010.05.01. 09:54:30

Üdv!
Valóban, az álom és valóság még távol áll egymástól. Ne feledd, hogy a Piramison kívül az évek alatt már számos fontos, és egész Európában egyedülálló fejlesztés történt itt, illetve olyan kutatómunkák, amelyek többek holmi közönségvonzásnál. A Tarzan ösvénye kérdésedet nem értem. Miért költözött volna Indonéziába? A Tarzan ösvényén csak és kizárólag afrikai fajokat tartanak, és teljesen külön létesítmény a Zöld Piramistól. Ezek már olyan bővítések, ami a kákán is csomót keres kategóriába tartoznak, ami nem baj, csak jó lenne, ha előtte körbejárnád jobban a dolgot, és akkor nem lennének kételyeid a zoo földrajzi felosztásával.
süti beállítások módosítása