Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Mindenki elhúz Nyíregyházáról…

2010. február 20. - Cardinalis

 

"Láttam, láttam sok olyat, amit ti emberek el se hinnétek. Lángban álló hadihajókat túl az Orion-csillagképen, láttam C-sugarakat csillogni a sötétben a Tannhauser kapu mellett. Ezek a csodás pillanatok eltűnnek az időben, akár a könnyek az esőben... Ideje meghalni." (Blade Runner)
Sokszor megkérdezik tőlem, mi a fenét keresek (még) Nyíregyházán? A kérdés hízelgő. Májhizlaló, mert a formális logika szerint, azt az állítást tartalmazza, hogy máshol, valahol egy földi (újságíró) paradicsomban lenne a helyem. Csak én balga, kishitű, provinciális, rúzsflórás, büdös sajt, nem ismerem fel, hogy efféle nyírbátori szöveggyártó kisiparosra van szüksége ennek a fene nagy világnak. Szóval ilyenkor egy nehéz kérdéssel a nyakamban térek haza, lelki magányomba, hogy aztán hosszasan bíbelődve, rágcsáljam ezt a nem éppen jóízű kefeszerű képződményt.
Először is jó lenne hinni, hogy a Krisztusi korban, van még bennem szufla. Nemcsak az ország hetedik legnagyobb városában lehetek szerkesztő-riporter és nagy tiszteletben álló Kálmánka, közepes méretű(?) hal, egy pocsolyában, hanem tegyük fel viza a Dunában. Tudom ez képtelenség, mert a Vaskapu megépítése óta, nem úszkálnak hatalmas vizák a Dunában Budapestnél, sőt a romantikus ábrándozásnak is lejárt az ideje, mert az öreg folyam  elvesztette a néhány évszázada még keringőt érő kék színét… Szóval marad a nem túl szívderítő esély, olajos halnak lenni és szorongani egy szűk szardíniás (média)dobozban.
Édesanyám és édesapám még most sem érti, miért gondolják mások, hogy megtáltosodtam… Nekik, az ő egyetlen hülye gyermekük maradok, akinek szombaton reggelente lapáttal kellett beleverni a fejébe a legegyszerűbb matematikai összefüggéseket is. Hiába a versek, cikkek hada és az élő tv műsorok, továbbra is csepűrágó maradok a szemükben, mert nem teljesítettem be álmukat, hogy orvos, ügyvéd, mérnök vagy éppen megbecsült közszolga legyek egy uniós pénzből felújított hivatalban…
A realistábbak azt mondják, nem a képességekből van hiány, inkább az akaratból, szorgalomból. Ülök a fenekemen, csehovi antihősként ábrándozom a világ megváltásáról, az emlékeimben élek, miközben elszalad mellettem a világ. Míg azon morfondírozom, hogy van-e bennem elég erő, tehetség, szufla, megöregszem és a végén a halálos ágyamon azon fogok keseregni, hogy miért nem próbáltam meg, legalább egyszer, a nehezebb utat és miért választottam a kényelmesebb, de sokkal langyosabb középszerűséget… (Ha egyáltalán a középszintet elértem…)
Menni bele a sötét, kiszámíthatatlan ismeretlenbe, bukdácsolva, sérülve, kopva és szédülve, vagy a biztoshoz ragaszkodva ténferegni egy ismerős, némi védettséget élvező posványban? Ez itt a kérdés!
Egy ideje egyébként nagyon magam vagyok. Nagyon. Belül kényszerek, konvenciók párbajoznak a lázadás, a nyughatatlanság, a sohasem álmodott becsvágy seregeivel. Miközben ezeket a sorokat is írom, nem a meggyőződés sutyorog bennem, nem ZPZS nagy mellénye és arca, hanem a szorongást kiváltó kérdések: vajon Luxi és Co. mit gondol? Mosolyog-e a szellemi fogyatékos reményein, álmain? (No de ki gondolta volna a parasztfiúnak álcázott Skywalkerről, hogy egyszer az egész univerzum sorsa az ő fénykardjától függ majd…)
Egy ideje úgy érzem, nagyon magam vagyok, mert mindenki, aki csak teheti, elhúz Nyíregyházáról. Itt hagyja a pocsolyát és inkább elmegy ebihalnak, valami távoli vízbe, minthogy ebben a mocsárban egyetlen percet is töltsön. Aztán így nem nehéz eltemetni magamban a nótát és nézni, hogy minden társam valóban piszkos, gatyás és bamba… maradni a káromkodás és a fütyörészés mellett…
Valamikor azt mondtam, mi marad ebben a porfészekben, ha mindenki hátat fordít neki? Mi marad? Marad-e egyáltalán valami? Mi tartja majd össze a várost? Ki, kik vállalják a habarcs szerepét a hányaveti módon kiégetett téglák között??? Ma azon tűnődöm, miért nekem kellene ezen merengeni?
Kétségek, igen az én fámban nem a szú perceg, hanem a kétségek sötét rovarhada. Tudom, itt soha nem lehetek próféta. Itt anyám hülyegyereke vagyok, bármilyen nagyszerű pillangó is bújjon elő a bábból. Itt csak arra fognak emlékezni, milyen csúf kis hernyó voltam, aki még az életet is csak hitelbe kapta, akit vidéki jó szándékból hagytak meg holnapra.  
Az ember ilyenkor úgy várja megerősítést, mint hívő a messiást. Biztatást, tapsot, szurkolókat óhajt, mint vizet a teve. Mentort, mankót és gyógyászati segédeszközt, egyetlen kezdő lökést… Várja nőktől, áthazudott éjszakáktól, várja csábító tekintetektől, kiszedett szemöldököktől. Várja csontos kezektől, kerek, feszülő mellektől, forró és jéghideg comboktól… Várja egytől és egyetlentől. Várja a tömegtől és másoktól…
Egyetlen reményem, hogy tényleg van valami, halvány, apró szikra itt a lelkem mélyén. Néha, ha emelkedettebb a hangulatom, istennek hívom, máskor csak öngyújtónak csúfolom…
Még maradok. Nyíregyháza, gyermekkorom városa még magához ölel. Még ad, még szívesen ad… Holnap???
It's too bad, he won't live. But then again, who does?
Kár, hogy nem fog élni! Na, de hát ki fog?
 
(Blade Runner)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr131775017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eszmélet 2010.02.20. 01:34:01

Lenyűgöznek a soraid, és azt hiszem,hogy akár a szíved-eszed/lábad-kezed/egy lény-vagy csak egy kötél- de elhúz téged városodból, ahol élsz, akkor ne gondolkodj!!!De ha valami erős lánc tart vissza, akkor tényleg nehéz elszakítani! A döntés csak rajtad áll,na meg persze bátorság is kell hozzá. Én szorítok, hogy álmaid valóra váljanak.

Minden név foglalt volt 2010.02.20. 03:02:26

Az ugy van, hogy tobbfele vilagvandor van. Van aki mindenaron magamogott akarja hagyni hazajat, mert rossz volt ott neki. Azt hiszem az ilyen soha nem talal haza, soha nem talal otthonra. Ismersz ilyet te is Zsolt. A borat is isszuk. Romaniaban szuletett, magyarorszagon neha megjelenik, elt Franciaorszagban eveket, Ausztriaban, Amerikaban kozel husz evet, es most Gran Canariara akar koltozni, hogy szerinte ott lenne az otthonunk. De azt latom, nincs sehol sem. Csak keresi azt, ami neked megvan, es nekem is. En ingazom. Imadom Budapestet, ez az egyetem miatt van. :) Istenem, amikor eloszor vontuk le a csoporttarsakkal a vegso konkluziot, hogy miben kulonbozik a Lagymanyosi hid az osszes tobbitol? Elarulom a titkot: Nem tudsz belekopni rola a Dunaba. :))Tudjatok hany, meg hany "atdolgozott" ejszaka kellett ezen megallapitashoz?
Aztan a Balaton, fiatalsagom osszes tovamaradasa. Hosszu idok eltoltese, de mindig visszteres a feszekbe, Nyiregyhazara. Amerika. Azt gondolom, nyaron visszterek, de el kell mennem haza, Nyiregyhazaraegy kicsit. De milyen is az en szivem, hol maradok majd eloszor? Budapesten. Nem sietek haza, nem en. Egyszeruen, majd masnap. Mert a Raday utcat latnom kell... Mert a Hegedus a haztetony meg kell neznem, de elotte meg a Broadwayn a West side storit... Mert olyan nincs hogy ne doljek bele a szerelmem karjaba, hogy megbocsajtasert esedezzek, mert megcsalni mereszeltem. De utana sietek haza, mert otthon... Otthon ki tudja mit adnak a szinhazban? Peet? Es a tobbiek... Istenem... haz, haza... Mert jon a nyar, amikor a Soston froccsozhetunk, de lehet addigra mar ujra mas iranyt veszek, mert soha meg nem tudok allni...

Hajt valami soha elnemerheto, valami napfenykovetes, pillangoutan szaladas... Nezni a tengerpart homokjaban fekudve a csillagokat. Akar egyedul is... Miert vagyok boldog egyedul is?

Zsolt! akar azok, kik soha nem talaljak az otthonukat, akar azok, akik centralizaltan elnek, akar az otthonukat biztosan tudok, birok... Mind-mind elnek, de talan az utobbiak a legboldogabbak. De emlekszel mit valaszolt Zorbasz, amikor nem ment el Nikosz, hiaba hivta, hogy csodalatos zold dragakovet talalt?

"Megbocsass, jo uram, de papiroskukac vagy. Egyszer lathattal volna eletedben, te szegeny, egy gyonyoru, zold dragakovet, s nem lattad. Biz` isten mondom, eluldogeltem neha, amikor nem volt dolgom, es gondolkodtam: >Vajon van-e pokol, vagy nincsen?< De tegnap, amint megkaptam a leveled, azt mondtam: >Kell, hogy legyen pokol az ilyen papiroskukac szamara!<

baraonda · baraonda.blog.hu 2010.02.20. 08:28:48

"A realistábbak azt mondják, nem a képességekből van hiány, inkább az akaratból, szorgalomból." - és önbizalomból... Szerintem.

luxembourg 2010.02.21. 23:35:49

Ebben az országban mindegy hová mész. Neked sehol sem jobb, mert a tisztesség és tisztaság utáni vágy - amit minden írásod sugároz – itt mindenütt csak hiú ábránd marad. Külföldre meg miért mennél? A Te munkaeszközöd az anyanyelved, mit kezdenél vele külföldön.
Édesanyám és édesapám még most sem érti... de irtó büszkék rád, csakhogy a jó szülő mindig biztonságban szeretné tudni csemetéjét. Ők már tudják, amire Te csak később fogsz rájönni, Thackeray meg már rég megírta: „Ah! Vanitas Vanitatum! which of us is happy in this world? Which of us has his desire? or, having it, is satisfied?” (Vanity Fair)
And that’s the point I think.

nagyon magam vagyon... megható ez az őszinteség, de tudod ez az alapja a továbblépésnek
vajon Luxi és Co. mit gondol?... jaj ne nyaggass már, utálok írni, nem mondtam? Beszél/get/ni bírok órákig, de csak írni, és napokig várni a reagálásra nem az én műfajom
Néha, ha emelkedettebb a hangulatom, istennek hívom, máskor csak öngyújtónak csúfolom...
Na, ez az ahol a te korodban már komoly döntésre kellene jutnod, mert ez az ideológiai zűr nem segít a továbblépésben.
Ps: jó a video
Ölel virtuális pót-mostoha-anyád
lux
süti beállítások módosítása