Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Cardinalis szerint...

Az egyszerűségről...

2008. szeptember 29. - Cardinalis

Egyszer hosszan írok majd a boldogságról is. Hosszan, a hozzá vezető ösvényekről. Írok majd, hogy lássa, mindig rá gondolok. Pedig a boldogság mindig is itt lakott velem. Az epés hónapok alatt is itt lakott. 

Ha most valaki azt kérdezi, na mi van? Én csak mosolygok majd, akár egy féleszű. Csak mosolygok és nem mondok semmit. Nem erről nem beszélek, mert attól félek, az a pici kék madár még tovaszáll. Attól félek úgy jár, mint a fecskék. Ezerszám hullottak még a múlt hét elején is… Hiába hűek Európához, Magyarországhoz, idén az időjárás nem volt kegyes hozzájuk, az az időjárás, ami a mi kezünktől bolondult meg. Gyilkosok vagyunk, amikor pazaroljuk az áramot, vizet, benzint. Gyilkosok vagyunk ezt soha nem felejtsétek…
 
De nem erről kívántam papolni. Napok óta ejtőzöm. Napok óta higgadtan nézem az életem. Mintha távolról egy távcsőben látnám. Pedig még nem vagyok higgadt, még semmi sincs, csak a remény a feloldozásra. Jajj istenem, de szeretném leírni. Mindent, mindent, amit az elmúlt napok adtak nekem. De szeretném, ha megtehetném, de azzal mindent elrontanék. Azzal az összes ászom elajándékoznám.
 
Nem, ezt nem lehet. Már van titkom. Már van olyan, amit itt sem mondhatok el. Nem kürtölhetem a világba. Mert már nemcsak rólam szól. Már nemcsak a pusztába kiáltott szó… Ez már a jövő…
 
Írnom kell. Jövendőmondónak születtünk. Jövendő kreátornak. Hát dolgozzunk…
 
Itt az október a nyakunkon, most kell még belehúzni, most kell még repülni. Gyertyát gyújtani az egyre rövidülő napokon. Most kell majd készülni az ünnepekre, most kell majd díszbe öltöztetni a szívünk. Most kell őszintén előállni a nagy ötletekkel. Most kell kérni, mert talán most adnak. Most kell könyörögni, mert most talán megesik a szívük. Most kell felemelkedni. Most kell a térdünk sebeit gyógyítani. Mert újra eljön majd a Tavasz- herceg és bátyja a Nyár-király, akik nem ismernek könyörületet.
 
Most kell azt a gyűrűt elkészíteni. Most kell majd átadni. Most kell a szövetséget átgondolni. Jajj, most kell élni…
 
És a nagy rohanásban mégis meg kell maradni embernek. Magolni a verset, amit Mr. Kipling tanított…
 
     Ha
 
Ha józanul tudod megóvni fődet,
midőn a részegültek vádja mar,
ha tudsz magadban bízni, s mégis: őket
hogy kételkednek, megérted hamar;
ha várni tudsz, türelmed nem veszett el,
s csalárdok közt sem léssz hazug magad
s nem csapsz a gyűlöletre gyűlölettel,
de túl szelíd s túl bölcsszavú se vagy;
 
 
ha álmodol - s nem léssz az álmok rabja,
gondolkodol - s ezt célul nem veszed,
ha nyugton pillantsz Győzelemre, Bajra,
s e két garázdát egyként megveted;
ha elbírod, hogy igaz szódat álnok
torz csapdává csavarja a hamis,
s miért küzdöttel, mind ledőlve látod,
de fölépíted nyűtt tagokkal is;
 
 
ha tudod mindazt, amit megszereztél,
kockára tenni egyetlen napon,
s veszítve új kezdetbe fogni, egy fél
sóhajtás nélkül némán és vakon;
ha tudsz a szívnek, ínnak és idegnek
parancsot adni, bár a kéz, a láb
kidőlt, de te kitartasz, mert tebenned
csak elszánás van, ám az szól: "Tovább!";
 
 
ha tudsz tömeggel szólni, s él erényed
királlyal is - és nem fog el zavar,
ha ellenség se, hű barát se sérthet,
ha szíved mástól sokat nem akar;
ha bánni tudsz a könyörtelen perccel:
megtöltöd s mindig méltó sodra van,
tiéd a föld, a száraz és a tenger,
és - ami még több - ember léssz, fiam!

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr86687685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Canon 2008.09.30. 11:32:16

Nem gondoltam volna, hogy itt rekedek ezen a blogon, de szeretem olvasni az írásaidat, mert emberi, és elgondolkodtató. A minap mesét olvastam lefekvéskor a gyerekeimnek. és a 8 éves fiam közbevágott és azt kérdezte tőlem.- Anya,miért halunk meg ha egyszer megszületünk? és mi értelme van az életünknek? ...csend...anya miért nem válaszolsz?...nem tudom. feleltem lesütött szemmel közben azon járt az eszem, ezt a kérdést egy bölcs egyetemi tanár tette fel nekünk filozófia órán elgondolkodtató témaként a szintén bölcs diákoknak...Általában mindenki azt írta a dolgozatában, hogy az ember életének az értelme a munka... A fiam aztán folytatta anya sokat gondolkozom azon miért születünk meg ha aztán meg kell halni, hogy az emberek minden életükben azt tanulják hogy szeretni kell egymást, nem szabad kiabálni, csak szépen beszélni. -és nem szabad utálni egymást csak szeretni, ha minden ember szeretné egymást az emberek boldogok lennének. Mi az hogy minden életükben? kérdeztem. Anya több életünk van különben nincs értelme az életünknek. Te ezt honnan tudod? kérdeztem. Nem tudom de ez az egyetlen magyarázat amitől nem kell sírnom ha rágondolok. Tudok olvasni, írni, számolni, de nem tudok szeretni, ha nem tudok szeretni azt is meg kell tanulni és nem biztos hogy sikerül, mert az emberek nem tanulták meg. Anya miért nincs az iskolában szeretet óra? aztán elaludt. Ott ültem a sötét szobában és meredtem magam elé.

Simon 2008.10.02. 19:33:50

...titkon közel lenni valakihez, de mégis távol. Ez is egy varázslatos élmény.

VioletPea · http://www.levul.blogspot.com 2008.10.06. 10:40:47

Boldog a múlt... Az elmúlt boldog pillanatok többségét csak utólag vesszük észre.

Boldog a jövő... Amikor reménykedünk és hisszük, jobb lesz, mint a jelen.

Boldog a jelen...
süti beállítások módosítása