Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Utolsó kommentek:

ételizésítő 2019.08.16. 20:05:27

@Hórukk:
Nem várható el a helyesírás ismerete?
Ne bassz már...

Tudod, az egybeírás-különírás nagyon sokszor jelentésmegkülönböztető szerepű, nem mindegy, hogy valaki náci vadász (náci és vadászik) vagy nácivadász (nácikra vadászik).

Szóval aki helyesen írni nem tud, annál lehet, hogy az olvasott szöveg értelmezésével is problémái vannak, és itt még messze nem a funkcionális analfabetizmusról beszélek.

A kommentek szintjén talán nem várható el, mert műveltségi kérdés, ki-ki úgy ír, ahogy tud, és ne vegyül el a félig vagy félig sem műveltektől a hozzászólás jogát, de azért blogszinten az lenne az alap, hogy valaki tud helyesen írni. Ahogy mondjuk a helyesírás-ellenőrző használata is alapelvárás (lenne) bárkitől, aki blogot ír, főleg most, hogy már minden böngészőben is van.

Persze lehet ara hivatkozni, hogy mennyire szarul írnak mondjuk az Index, 444 stb. vagy az Origó, Pesti Srácok stb. firkászai is (egyik oldal sem jobb), de ez csak azért van, mert egyik sem újságíró, mindegyik csak botcsinálta firkász, akik közül tisztességes újságba egyik sem írhatna.

Az a szörnyű, hogy most már olyan irodalmi lapok, mint az ÉS is tele vannak helyesírási hibákkal. Ez a sokat szidott komenizmusban elképzelhetetlen lett volna, aki nem tudott írni, azt nem publikálták, most meg sajnos igen, mert ma már nem tudás-, hanem haveri alapon szerveződnek ezek az újságok is.

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

Hórukk 2019.08.16. 16:32:01

Köszi, akkor most már ezt is tudjuk. Ettől függetlenül, ez már olyan nüansz, ami nem elvárható a blog és a kommentek szintjén. Ráadásul van az egyetemes tudománynak néhány ezer olyan "100 oldala", melyek elolvasása sokkalta hasznosabb.

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

ételizésítő 2019.08.16. 03:10:52

@Hórukk:
Van olyan, hogy mozgószabályok. Három ilyen van.
Ezek egyike szerint ha két különírt szóhoz mint értelmi egységhez (töltött káposzta) kapcsolódik egy harmadik (tudományok), akkor a különírtak egybeíródnak, és a hozzájuk kapcsolódó harmadik kötőjellel az egybeírtakhoz.
(Bonyolultabban van megfogalmazva, de ez a lényeg. Ezért hidegvíz-csap az a csap, amelyikből hideg víz folyik, pedig a hideg víz is különírandó.
A különírandó szó viszont egybeírandó. :-)

Nem hülyeség ám elolvasni a szabályzatot, és nem hosszú, 100 oldal sincs.
Mondjuk megérteni sem árt persze.

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

Hórukk 2019.08.14. 20:14:57

@ételizésítő: A "töltött káposzta" külön írandó. Szóval nem tudom, hogy igazad van-e.
@kvadrillio: Kicsit árnyalja a képet, hogy az allergiások szinte mindig az alapanyagra, nem pedig a felhasznált adalékanyagra érzékenyek. A csekély számú kivétel meg erősíti a szabályt. Feltételezem, hogy a hasonló termékek előállítói nem mindig ugyanazokat az adalékanyagokat használják, bár nyilván gyakori a több-kevesebb egyezés. Az allergiatesztekhez is az alapanyagokat használják, tehát aki paradicsomra allergiás, az tényleg a paradicsomra és nem az E323-ra allergiás.

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

ételizésítő 2019.08.14. 16:34:08

Egyébként sokfelé rizs helyett árpakásával készítik a töltött káposztát.
Meg Erdélyben is van, ahol nincs káposztalevélbe csavarva a töltelék.

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

ételizésítő 2019.08.14. 16:29:55

Azt hiszem, neked inkább a bevezetés az írás tudományába jellegű kiadványokat kéne olvasgatnod blogírás helyett.

A cím pl. így nézne ki tisztességes helyesírással magyarul:

Bevezetés a töltöttkáposzta-tudományokba

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

kvadrillio 2019.08.14. 14:05:21

@kvadrillio: BAMMMMBI....A MAIHOZ KÉPEST EGY NAGYON SZOLÍD ÜDÍTŐ VOLT ANNO !!! :)

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

kvadrillio 2019.08.14. 14:03:24

A LEGJOBB BUDAPESTI KENYEREK ÉS PÉKSÜTEMÉNYEK....BLOG...
NEM JÓK A KENYEREK. SE AZ OLCSÓBBAK, SE A DRÁGÁBBAK. TELE VANNAK ADALÉKANYAGOKKAL. 30 ÉVVEWL EZELŐTT A KENYÉRBE KOVÁSZT, SÓ, VÍZ ÉS LISZT KELLETT. ÍGY ELÁLLT 1 HÉTIG, A MAI 2 NAP MÚLVA ELKEZD PENÉSZEDNI.

AZTÁN...30 É.VVEL EZELŐTT MEGÍRTÁK, HJOGY A KÜLFÖLDRŐL BEÁRAMLÉÓ ADALÉKANYAGOK MIATT TÖBBSZÖRÖSÉRE FOG EMELKEDNI AZ ALLERGIÁSOK SZÁMA !
Meglepő tény az allergiáról - ezt nem árt, ha tudja
Gyorsabban nő a táplálkozási allergiákban érintett emberek száma, mint a légúti allergiákkal érintetteké - közölte a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke kedden az M1-en az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. augusztus 13. kedd, 11:44
Fotó: Shutterstock

Hozzászólok

Elküldöm

Ajánlom

Póta György a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szerint ennek oka, hogy egyre kevesebb természetes élelmiszert fogyasztanak az emberek, és rengeteg tartósítószer, mesterséges ízfokozó, színezék kerül a szervezetükbe.
Újabb veszélyeket hoz a hőség Magyarországon

A glutén- és laktózérzékenyek száma is a táplálkozási hiba miatt gyarapszik, mert az egészségtelen étrend provokálja a szervezetet. Emiatt egyre fiatalabb korban alakulnak ki az allergiák - tette hozzá.

EZEKTŐL DAGAD FEL A SZÁJA, DAGAD BE A SZEME, TORKA STB....AZ EMBEREKNEK.....NAMEGA MOGYORÓVAJTÓL......

HÁÁÁÁÁ, NERKEM SPECIEL KURVÁRA NEM HIÁNYOZTAK A KÜLFÖLDI ADALÉKMÉRGEK !

MA AZ ÜDÍTŐITALOKBAN SOKKAL TÖBB AZ ALLERGIÁT-RÁKOT OKOZÓ MÉREGANYAG, MINT A COCILIZMUS BANBI----JÁBAN VOLT !

FENTIBE MENT VÓNNNA......

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

commando 2019.08.14. 13:55:55

Szabolcsi kolléganőm adta a receptet. A fontosabb részek: a húst valóban apróra vágva és nem darálva keverjük a nyers rizzsel. Lazára tekerve a töltelékeket, mert megdagad a főzés közben. Felöntést követően, ha felforrt, zutty be a sütőbe és ha kész, lassan a sütővel együtt hagyni kihűlni. A fűszerezés persze ezerféle lehet, nemcsak, hogy mi, hanem, hogy mennyi kerüljön bele. A csombor (borsikafű) kihagyhatatlan. És minél nagyobb a mennyiség, annál tökéletesebb. Füstölttel vagy anélkül - hangulat kérdése. Persze, ha van egy szép egészséges füstölt csülök, hadd kerüljön bele. És a legfontosabb - nem elkapkodni! Ha valaki igazi szabolcsi töltött káposztát akar főzni, szánjon rá időt és energiát. Megéri!

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

Koborlovag 2019.08.14. 10:19:35

A lecsó is egy amolyan univerzális, ám de mindenkinél a "csak én tudom a tutit" étel, akárcsak a halászlé. :)

Van ahol szinte egy paprikás-paradicsomos rántotta, máshol nagy darabokban van benne a paprika, megint máshol rizzsel csinálják.

Nekem a nagymamám lecsója volt a minta, falusi asszony, kamrából került mindig egy darabka kolbász bele, tojás és tejfel. Jól megfőzve (nem roppan a paprika meg hasonló kulináris turpisságok), viszont úgy kívánja a fehér kenyeret, mint szopós kisded az anyja keblét. (Nesze, megfertőztél az irodalmi stílusoddal :D)

Bejegyzés: Lecsó éjjel, egy személyre

tarackos 2019.08.14. 09:14:41

A kukoricadaras verzio kimaradt, amugy stimmel. Nalunk fele rizzsel keszul, zsirosabb husbol: dagado vagy lapocka.

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

Koborlovag 2019.08.14. 09:00:53

Egy apró észrevétel a saját családom világából (szintén Szabolcs). Tekintve hogy a töltött káposzta arrafelé nem egyszerűen csak egy lagzis, karácsonyos történet, hanem a vasárnapi menü alaptétele.
A családban az említett szabolcsi verzió dívik, azaz savanyú/édes káposztalevélbe a rizses töltelék, paradicsomos vízben főzve. Ettem nagymamámét, anyukámét és nagynénémét is rendszeresen, mind a három más ízvilág, de mind a három mindig ugyanaz az ízvilág. Markánsan megkülönböztethető, de állandó ízek. No persze ha már keveredik a rizshez egy kis "tengerikása", akkor máris egy másik kalandról beszélünk. :)

Aztán volt szerencsém Hevesben kóstolni az ottanit, majd mostanában jó ideje Csongrádban. Teljesen más ételek, mint az otthon megszokott, de az ételek mindig nagyszerűek, hiszen ahogy fentebb elhangzott: megkapják mind a megfelelő alapanyagot, fűszert és figyelmet. :)

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

Borbála Kopasz 2019.08.14. 08:52:29

Én apróra vágom a húst és a hagymát is dinsztelem. Szabolcsi vagyok és nekem is a szabolcsi töltött káposzta ízlik legjobban. Úgy hallottam, hogy régen nem volt húsdaráló minden háztartásban, ezért sokan apróra vágták a húst. Télen nálunk is előfordult, hogy édes káposzta hiánya miatt, jól átmosott savanyú káposztával készítettük. Arra is öntöttünk kevéske paradicsom lét. Azt is nagyon szerettük. A tormalevélben, (tengeri kásával) készült is nagyon finom. Mert bizony, sokszor előfordult, hogy nem volt rizs a boltban, talán az országban is hiánycikk volt. Ahogy olvastam ezt a káposzta leírást, szinte magam előtt láttam egy adagot. Szó szerint megkívántam, pedig még csak reggel van.

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

Melchi Zadok 2019.08.14. 06:47:29

Biztos finom ez a szabolcsi valtozat, de en nem tudnam toltott kaposztakent megenni.
Mind az edeskaposzta, mind pedig a paradicsomszosz abszolut no go ha toltott kaposztarol van szo.

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

Pierr Kardán 2019.08.13. 18:14:36

A töltött káposzta az olyan, mint a pörkölt (halászlé, húsleves, sólet, töltött dagadó, stb.), mindenhol másképpen csinálják. Általában mind finom, ha megkapja a megfelelő alapanyagokat, fűszereket, figyelmet a készítésnél, akkor nem lehet elrontani.

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2019.08.13. 18:04:00

A káposztára akkor is rá kell járni, amikor még csak fő, nomeg hajnalban is kell belőle csipegetni a kamrában! Soha nem biztos, hogy jó lett - ellenőrizni kell minden alkalommal ...

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba

mtg 2019.08.13. 17:03:13

Édesanyám nagyobb tölteléket készített, amitt a végén, felöntött paradicsomléval. Én teszek ehhez füstőlt nyúlját, oldalast is, valamint a lábas aljára vágott savanyú káposztát, s tetejére is, egyszer kimosva, a főzés elején.

Bejegyzés: Bevezetés a töltött káposzta-tudományokba