Diary of Cardinalis

Cardinalis szerint...

Csernobil: olcsó volt a saláta, hát megettük...

2019. május 23. - Cardinalis

Édesapám meséli, hogy 1986. május másodikán kiruccantak Romániába. Kocsival. A tervgazdaságot és a Kárpátok géniuszát, Ceaușescut nyögő, szomszédos állam nem kényeztette el az embereket. Az élelmiszerboltok polcai árván, üresen szomorkodtak, ám a piacon megdöbbentően olcsón lehetett akár nagy tételben is, friss salátát venni. Édesapámék pedig úgy döntöttek, hogy vesznek is belőle, hiszen rendkívül egészséges… Áthozták a határon a Kispolszkival, hogy aztán nagy tisztességben kerüljön az ebédlőasztalra. Hogy mennyit ettünk ebből a roppanós finomságból, arra én nem emlékszem. Kiskölyök révén ilyen aprócska részleteket meg nem jegyeztem. Egy biztos, ha olyan finom ecetes, cukros lében készítette el anyukám, ahogy szokta, akkor én is rendes faltam a rántott húshoz. Eközben Ausztriában a közszolgálati televízió azt ajánlotta, hogy senki ne egyen salátát (tonnaszám ment tönkre a szuperek polcain) és a gyerekeket még iskolába, óvodába sem akarták elengedni…

Doktor úr! Sokat ártott?

Napokat töltöttem el azzal, hogy megtudjam, mekkora dózisban kaphattunk itt a Nyírségben a csernobili „atomfelhőből”. Napokig bújtam internetes oldalakat, hogy végre a számok nyelvére fordítva értsem meg, milyen áron lettem túlélő. Ami biztos, hogy semmi sem egyértelmű. Bagatell. Írják egyes szakértők. Mintha elszívtunk volna egy doboz cigit, vagy legfeljebb 3 mellkasi röntgenfelvétel sugáradagjával (sic) gazdagodtunk. Egy biztos, hogy nem holmi charteres repülőjárat többletsugárzása simogatott minket. Mindannyiónkat, akik akkor éltek, akik akkor fogantak és azokat is, akik most a túlélők utódai. Csernobil itt él bennünk, feleződik, harmadolódik, de azok a radioaktív elemek, részecskék, atomok, itt sugároznak azóta is.

Mementó..

Csernobil az emberi hülyeség, butaság, töketlenség mementója. Csernobil a kommunizmus zombija, élőszereplős horrorfilmje és elképesztő tanulsága. Csernobil azt tanítja meg, hogy milyen kevés kell ahhoz, hogy ne váljon fél Európa, benne Magyarország is radioaktív sivataggá, milyen kevés kell ahhoz, hogy ne hulljanak el százmilliók abszurd (ember)kísérletek miatt. Csernobil a mi keresztünk, a mi holokausztunk. Csernobil azt tanította meg, hogy ezrek haltak meg azért, hogy mi élhessünk. Köztük olyanok, akik vállalták a néhány nap múlva esedékes szörnyű kínhalált és olyanok is, akik a tudatlanok nyugalmával segédkeztek megfékezni a világ eddigi legszörnyűbb atombalesetét.

Brit tudósok szerint...

Kutatók, szakértők évről-évre igyekeznek valamiféle összegző látleletet készíteni az utóhatásról. Reménytelen kísérlet. A Pripjaty környékén még mindig kattogó dózismérők, vagy a döbbent felismerés, és hogy a Németországban lelőtt vadállatokban még manapság is kimutató, a több mint 30 éve földre hullott sugárzó anyag, arra figyelmeztet minket, Csernobil a hétköznapok része. Ott él csontokban, inakban, szövetekben. És ott él a fejekben, szívekben, emlékezetben is.

Az HBO és Craig Mazin nagyon ráérzett!

Az HBO Csernobil című minisorozata pedig segít emlékezni. Segít felidézni. Segít szembenézni a kommunizmussal, az emberi ostobasággal. Ez a sorozat nem túloz, nem ferdít. (Na jó, néha hatásvadász...) Nem is kell neki. Pontosan elég, ha a történelemkönyvekre, kronológiákra támaszkodva bemutatja az elképesztő eseményeket. Ezt a sorozatot 14, vagy inkább 16 év felett minden iskolás korú gyermeknek látnia kellene. Ezt a sorozatot ingyenesen kellene elérhetővé tenni és propagálni, tessék megnézni, szembenézni és szörnyülködni. Sok, sok ilyen filmre lenne szükség. Sok olyan filmre, ami leszedi a szemünkről a hályogot, ami elindít bennünk valami felnőtté válási folyamatot. Ezek a képsorok a felelősségről, az individuum parányiságáról is beszélnek, meg arról, hogy mennyire nem vagyunk felnőttek. Ezek a képek kendőzetlenül, nyíltan és bátran ordítják a szemünkbe: ilyen is a magát nagyképűen modernnek nevező ember. Ilyen elképesztően béna, felelőtlen, megalkuvó, korrupt, mocskos és esztelen. Ilyen is. Átvérző ingek, málló hús, haldokló tűzoltók, betonba öntött acélkoporsók, hatalmi és politikai játszmák, elhallgatott információk, áltatás és altatás úgy állnak össze itt egy komoly, nagyívű filmmé, hogy attól egyszerre lehet elszomorodni és iszonyatosan dühbe gurulni. Jared Harris, Stellan Skarsgård és Emily Watson pedig több mint zseniális a képernyőn.

Picurka kritika

Egyetlen dolog zavar csupán, hogy a szereplők nem oroszul, hanem angolul beszélnek. A dolgok, ettől a kiművelt, decens (germán) nyelvtől megszelídülnek egy picit, miközben a szláv fonémák zárt, torokból feltörő, mély világa sokat tenne hozzá az élményhez…    

 

A bejegyzés trackback címe:

https://cardinalis.blog.hu/api/trackback/id/tr8614852142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.05.24. 11:56:23

Engem nem érintett. Az esemény idején Kubában tartózkodtam.

Troppauer_Hümér 2019.05.24. 12:11:45

@MAXVAL bircaman közíró: És ki a faszt érdekel, te komcsiból lett fideszszopó?

midnight coder 2019.05.24. 12:28:27

Ugyan már. Aki ott volt a közelben, az megszívta. Te aki itt élsz, sokkal inkább azt szívod meg, hogy a szoci építőiparnak köszönhetően még ma is teli vagyunk aszbeszttel (Pl. hullámpala). Vagy azt, hogy évtizedeken keresztül ólom volt az adalék a benzinben. Vagy azt, hogy hála a derék európai környezetvédőknek, teli vagyunk dízelautókkal. Amikor elkezdték forszírozni már bőven tudták hogy a kipufogógázával nemigen lehet mihez kezdeni, de úgy gondolták hogy kevésbé probléma ha pár millió fehér európai meghal, mint ha növekszik a CO2 kibocsájtás. Persze ugyanezek a zöldek lelkesen harcoltak az atomerőmûvek ellen, növelve ezzel a CO2 kibocsájtást...

midnight coder 2019.05.24. 12:29:31

Amúgy lehetett volna hasonlót forgathi Hiroshimáról és Nagasakiról is. Ja, hogy azt direkt csináltuk, és esetleg felvetné hogy nem csak a nácik lehetnek háborús bûnösök...

Miklya Anna 2019.05.24. 12:35:50

A sorozatjunkien több kommentben olvastam, hogy először megprobalkoztak az orosszal, de annyira hülyén hangzott a szineszek szajabol, hogy visszatértek az angolra. Utoszinkront meg gondolom szintén nem akartak, az gagyi.

&roid 2019.05.24. 12:40:06

@MAXVAL bircaman közíró: Pedig a hozzászólásaid teljesen olyanok, mintha egy nagyobb dózist kaptál volna.

&roid 2019.05.24. 12:40:52

@Miklya Anna: Tekintve, hogy egyetlen orosz sem játszott benne, hogy is hangozhatott volna?

project640 2019.05.24. 13:04:21

fenomenális sorozat!!!! elképesztően profi rendezés egy őrült időszakról .... mindenkinek ajánlom!!!!
mellesleg a mai magyar politika is sokat tanulhatna belőle, hogy milyenné vállik egy állami gépezet, amikor a fő szempontok, a seggnyalás, a lojalitás, a félelem ... a szakértelem, az innováció, stb. helyett :-(

Kamilla Beke 2019.05.24. 13:59:22

A világ eddigi legszörnyűbb atombaleset meghatározással azért vitatkoznék. 1957-ben Majakban egy sokkal durvább baleset volt (volt Szovjetunió szintén), de 30 évig nem tudott róla senki. A svédek, amerikaiak annyival elintézték, hogy valamit csináltak a szovjetek, de mivel a szél nem fújta ki a szennyezett felhőket országhatáron túlra, így aztán nem lett belőle nemzetközi ügy, nem is nagyon tud róla a világ. Csernobil ehhez képest fele olyan hatású volt.

Pepibubó 2019.05.24. 14:13:10

@MAXVAL bircaman közíró: Már hogyne érintené a kágébé/efeszbé troll státuszodat, amikor mai napig ennek a bolseviknáci, álkeresztény putlermaffiának a fizetett propagandistája vagy! Olyan ez tőled, mintha Göbbels azzal védekezett volna a Nürnbergi Perben, hogy sosem járt Auschwitzban.

Etniez 2019.05.24. 15:09:06

@midnight coder: nem sokon múlott, hogy Európa ne legyen wasteland, talán pár napon.
Szerencsére a SZU-ban volt néhány értelmes ember és megmentett téged is.

lalolib 2019.05.24. 15:28:48

Sokakkal együtt én is "élőben" éltem át. Emlékszem, Juszt László egy magaslatról tudósítva bizonygatta, hogy bizony itt nincs semmilyen sugárzás. Szerencsénkre, mi kevesebbet is kaptunk, a sorozatban is elhangzott, hogy főleg az északi országok és Németország kapta a legtöbbet.
Ami a sorozatot illeti, tényleg meg kéne mutatni mindenkinek. Paks közelében élek, hát...
Tudom (vagy csak akarom tudni), hogy olyan mint Csernobilban, manapság már nem történhet meg.
Havonta megszokott szólalni a városomban a paksi "próba riadó", a sorozat miatt valahogy másképpen fog hatni rám.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2019.05.24. 15:46:01

@Pepibubó:

Lelepleztél! Bevallom: én robbantottam Csernobilben.

telkoe 2019.05.24. 15:50:33

A legmeghatóbb, hogy az Simicska média már ki is használta a lehetőséget hogy kitegyen egy reklámblogot, ahol azt bizonygatják hoy az alkohol / vörösbor megvédhet a rádioaktivitástól. Persze érthető hogy Simicska kegyelmesúr nélkül már az apróért is le kell hajolni a csicskamédiánál és nem válogathetnak hogy a fizetős marketinges libácska mekkora hülyeséggel próbálja az ügyeletes piát.

CCnick 2019.05.24. 16:34:50

@lalolib: "Tudom (vagy csak akarom tudni), hogy olyan mint Csernobilban, manapság már nem történhet meg. "

Olyan régebben se történhetett volna Pakson. Néz utána mi az RBMK (csernobili) és a VVER (paksi) reaktor. Direkt se tudnának pakson csernobili robbanást csinálni.

A szerzőnek meg javaslom, hogy ne egyen banánt mert az bizony sugároz alanyi jogon

lalolib 2019.05.24. 16:43:38

@CCnick: Természetesen nem szó szerint értettem, mint közeli lakos tisztában vagyok a különbséggel. Ettől függetlenül a körzetben elég élénk vita van az újabb orosz bővítéssel kapcsolatban.

CCnick 2019.05.24. 17:02:34

@lalolib: Arra tippelnék, hogy a böcsészek és filozofusok vitatkoznak a fizikusokkal. És az ellenzők is szeretik ha jön az áram a konnektorból.

steery 2019.05.24. 17:30:46

Mivel az oroszok sosem fognak a saját nagy kudarcaikról filmeket csinálni, hogy ne égessék magukat a világ előtt, ezt másoknak kell megtenniük. Lásd: Kurszk.

Amúgy érdekes, hogy senki nem parázik azon, hogy a XX. században több, mint 2000 nukleáris kísérleti robbantást hajtottak végre a főcsibész országok hadseregei és rendesen beszennyezték velük az egész bolygót. Még az antarktiszi jégben is kimutathatók a robbantások nyomai.

fordulo_bogyo 2019.05.24. 17:43:40

"kattogó dózismérők" - nem, nem a dozist merik, ez az angol valtozatban is suyos hiba,
A sugarzas szintjet merik. A dozis az a test altal elnye;t sugarzas, primitiv egyszerusitesben a sugarzas szintje (amit e muszeresek mutatnak) szorozva az eltelt idovel.

campobaszo 2019.05.24. 17:51:42

@CCnick: Az ebből a sorozatból is kiderül,hogy a szovjet fizikusok is úgy gondolták,hogy ami bekövetkezett,az nem következhetett volna be.A tudomány sem tévedhetetlen.

Medgar 2019.05.24. 18:19:17

@lalolib: Milyen bővítés? Paks I. leáll Paks II. elindul...

Medgar 2019.05.24. 18:20:41

@campobaszo: Na ez így nem igaz, az usában többen is tisztában voltak a veszélyekkel (pl. Teller Ede is) csak megtartották maguknak az infót.

CCnick 2019.05.24. 18:33:50

@campobaszo:" Az ebből a sorozatból is kiderül,"

Egy másik sorozatból kiderült, hogy a fény stabilan megáll 1m környékén és igen jól lehet kardozni vele.

telkoe 2019.05.24. 18:35:05

@campobaszo: A orosz / szovjet fizikusok teljesen tisztaban voltak vele hogy a reaktor ilyen uzemben nehezen kontrollalhato.

Ennek ellenere a eromuben tovabb kiserletezgettek
1) kikapcsoltak a biztonsagi berendezeseket es
2) kezi vezerlessel hibasan hajtottak vegre a kiserletet,
A film ebben nem igazan mervado, de a wiki cikk eleg jol leirja mennyi hulyeseg kellett ahhoz hogy ide jojjenek: en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster#Steam_turbine_tests

moonlight777 2019.05.24. 18:53:58

Nekem meggyőződésem, hogy az utóbbi 30 év rákbetegségeinek igen nagy százaléka írható Csernobil számlájára, és a meddőségek egy része is.... ahhoz túl közel voltunk, hogy ne legyen súlyos következménye...... lett is.... szinte minden családban.....

CCnick 2019.05.24. 19:50:32

@moonlight777: másnak meggyőződése, hogy a Föld lapos, hogy a repülőkből mérgezik az emberiséget, ez egy ilyen dolog, mindenféle örült meggyőződésekkel tele a világ. A tied se rosszabb ezeknél.

moonlight777 2019.05.24. 23:18:44

@CCnick:

A tények makacs dolgok tudnak lenni. Mert szerinted egy atomkatasztrófa nulla hatással van a régióban élők egészségére? Ennyi erővel mondhatnád azt is, hogy egészséges, fogyasszon nyugodtan mindeni uránt.

Ilyen szintű bagatelizálása a problémáknak a legnagyobb katasztrófa és emberellenes bűn.

CCnick 2019.05.25. 08:13:54

@moonlight777: Mutass valami statisztikát a 86 után drasztikusan megugró rákos esetekről és meddőségről. De tudod mit, megkíméllek a esleges munkától mert annyira jófej vagyok még a laposföldhívőkkel is:

""A csernobili sugárterhelés a hazai lakosság körében nem járult hozzá a daganatos halálozások 1970 óta nyilvántartott folyamatos növekedéséhez. Becslések szerint az 1 mSv többletdózis kockázata évi három cigaretta elszívása kockázatának felel meg. Magyarországon nem észleltek változást a gyermekkori leukémiás, limfómás és pajzsmirigydaganatos megbetegedések gyakoriságában sem. Vizsgálták a fejlődési rendellenességekkel született csecsemők számának alakulását is, de sem a területi, sem az időbeli megoszlásban nem volt kimutatható semmiféle, a csernobili baleset utóhatásának betudható növekedés."

www.origo.hu/egeszseg/20110316-atomeromuvek-a-csernobili-baleset-egeszsegugyi-hatasai-europaban-es-magyarorszagon.html

Elnézést, hogy tönkretettem egy jólbejáratott fantáziádat

PS:: még mielőtt nekiállsz fujjorigózni, 2011-ben az origo az "ellenzéki média" kategóriába tartozott